Op bezoek bij de Kuyper!

Ik mocht (samen met een aantal andere bloggers) een kijkje achter de schermen bij de Kuyper nemen! De Kuyper is al sinds 1695 een familiebedrijf; de 11de generatie staat nu aan het roer! In die drie eeuwen zijn de werkzaamheden van dit bedrijf verschoven van kuiper (iemand die houten vaten maakt) naar jenevergrootmacht tot wereldwijde marktleider in likeuren. Om eens te kijken hoe de Kuyper zijn likeuren maakt, kreeg een select groepje bloggers de mogelijkheid om bij de Kuyper achter de schermen te kijken. Wat mooi is om te zien is dat ze nog steeds in het originele pand in Schiedam gehuisvest zijn en ook de oude distilleerketel wordt nog steeds gebruikt. De nieuwste distilleerketel is een prachtig glimmend koperen monster uit Duitsland dat pas sinds 2013 bij de Kuyper staat. Gaaf om eens met eigen ogen te zien hoe het hele proces in z’n werk gaat, van grondstof naar distillaat en rijping. De pallets met pakken Rotterdamse koffie stonden nog bij de deur!

de kuyper

de kuyper

Cherry Brandy, Sour Apple en Butterscotch zijn bekende likeuren van de Kuyper, er wordt ook nog steeds veel geëxperimenteerd met nieuwe smaken. Onder het mom “Can we liquify this?” is geen smaak te gek. Tijdens ons bezoek was er zelfs iemand van R&D (research & development) aan het experimenteren met gebakken kokos en rozemarijn. Dus mocht je over een paar jaar deze likeur opeens bij de slijter zien staan, weet je dat je het hier als eerste gelezen hebt!

de kuyper

Daarna mochten we zelf aan de slag om ons eigen likeurtje te maken. En dat is complexer dan je zou denken. Het belangrijkste bij het maken van een likeur is een rekenmachine om de juiste hoeveelheid alcohol (96%), suikerwater en distillaat te berekenen.

de kuyper

Er waren heel veel distillaten om uit te kiezen (chocolade, munt, kruidnagel, sinaasappel) maar ik koos uiteindelijk voor een likeur op basis van gember en komkommer.

foto 6 (Small)

Heel bijzonder om op deze manier een eigen likeur te maken en een kijkje achter de schermen van de Kuyper te krijgen! Hieronder een hele blije Franz met zijn creatie! 😀

de kuyper

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.