Vanuit Inverness richting de Speyside is Benromach één van de eerste distilleerderijen die je langs de grote weg tegenkomt. Benromach is wel een Speyside whisky, maar niet een echte typische Speyside. Ze gebruiken namelijk turf om hun mout te drogen. Daardoor krijg je een wat rokerigere whisky dan meestal in de Speyside gemaakt wordt.
Oude ziel in een nieuw jasje
Alhoewel het verhaal van Benromach al startte in 1898, de distilleerderij die we bezoeken bestaat pas sinds 1993. Hoe zit dat precies?
Duncan MacCallum en F.W. Brickmann richten de Benromach Distillery Company op in 1898. In 1898 starten de bouwwerkzaamheden op de locatie van de Benromach-distilleerderij. Vanwege de depressie in de whisky-whisky-industrie begon de distilleerderij in 1898 pas met het produceren van whisky tot 1900, maar in hetzelfde jaar vanwege een gebrek aan geld. In 1911 werd Benromach overgenomen door de in London gevestigde Harvey McNair & Co die bleef destilleren tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog werd Benromach overgenomen door Benromach Distillery Ltd en werd tot 1925 geleid door dit nieuwe privébedrijf. In 1938 werd Benromach overgenomen door Associated Scottish Distilleries Ltd, dat later een onderdeel werd van Scottish Malt Distillers Ltd. Tussen 1966 en 1974 werd de distilleerderij gemoderniseerd en bleef lopen tot 1983, toen de distilleerderij officieel werd gesloten.
Prince of Wales
In 1993 namen Gordon en MacPhail de locatie over en in 1997 begonnen ze de distilleerderij te restaureren tot in werkende staat. Eindelijk in 1998 werd de distilleerderij officieel heropend door Charles, Prince of Wales en het bottelen van de nieuwe mout begon in 2004.
Hoe komt het dan dat er oudere jaargangen Benromach worden uitgegeven?
Het gezin, de Urquharts of Elgin, is altijd al gepassioneerd geweest over whisky. Voorvader John begon in 1915 vaten met single malt te bewaren in verschillende distilleerderijen, terwijl alle anderen hun whisky’s te blenden. Zodoende heeft de familie in de loop van de decennia een opmerkelijke privé collectie opgebouwd van uiterst zeldzame en mooie oude vaten met single malts. Vandaar de oudere jaargangen Benromach uit een redelijke jonge distilleerderij! Wie wat bewaard… ;)
de één na kleinste
Benromach is de één na kleinste distilleerderij in de Speyside, dus de mash tuns, de washbacks en de stills (die grote koperen dingen) staan allemaal naast elkaar in 1 ruimte. De Schotse gerst wordt lokaal geteeld en gemout met een beetje turfrook volgens de exacte specificaties van Benromach. Het zuivere, zachte water stijgt op in de Chapelton Spring in de Romach Hills, slechts een paar mijl achter de distilleerderij. Samen met het traditionele gebruik van zowel brouw- als distilleergist, zijn dit de grondstoffen voor het maken van de Benromach single malt whisky.
Een rondje door de distillery
Bijzonder detail: de spirit wordt met de hand ‘gecut‘ wat betekent dat de master distiller handmatig bepaald wat de head, body en tail is van de spirit. Bij bijna alle andere distilleerderijen waar ik binnen ben geweest is dit proces geautomatiseerd.
Keith, de head distiller: “Sometimes it’s those tiny inconsistencies that make a whisky so beautifully consistent.”
Er stonden ook al ‘nieuwe’ houten vaten klaar om na het weekend gevuld te worden met de whisky; leuk ook om te zien dat (als je heel goed kijkt) nog de vorige eigenaar (Jim Beam Bourbon) te zien is op het hout! Naast ex-bourbon vaten gebruiken ze ook first-fill sherry vaten uit Spanje voor hun Benromach whisky.
Dunnage
De vaten worden bewaard in zogenaamde dunnage; traditionele oude whiskypakhuizen: lang, laag, witgekalkt en met een aarden vloer. Ze houden de vaten consequent koel het hele jaar door: de beste omstandigheden voor het rijpen van Schotse maltwhisky. De vaten worden op de oude manier bewaard: niet meer dan 3 hoog op houten laadruimten. Na verloop van tijd vindt er een kleine verdamping plaats, die in de whiskywereld bekend staat als de Angel share. Als de whisky klaar is, worden de vaten 12 mijl verderop gebracht naar Elgin. Daar vullen ze de flessen en sturen ze de wereld rond, klaar voor whiskyliefhebbers overal ter wereld om van te genieten.
proeftijd
Na de tour was het natuurlijk tijd om te proeven, maar omdat het pas 12:00 was en we nog een lange dag voor de boeg hadden hebben we alleen wat van de 10 jaar oude geproefd en de rest meegenomen in kleine proefflesjes. Ondanks dat ik nooit een fan was van die rokerige/peaty whisky’s uit bijvoorbeeld Islay, is Benromach toch een lekker instapmodelletje. Beetje rokerig, beetje peaty, maar toch ook wel het zachte en fruitige wat Speyside whisky’s zo karakteriseert.
Na Benromach reden we door naar Glenfiddich om daar eens een kijkje in de keuken te nemen.
Ook interessant om te lezen:
- Alle culi tips voor een stedentrip Boedapest!
- Couture van Balvenie whisky vaten & de nieuwe Glenrothes Soleo
- De geuren, kleuren en smaken van Attica
- Doen: de WSET Sake Level 1 cursus
- 5 bezienswaardigheden in Granada
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie