Doen: de WSET Sake Level 1 cursus

Een paar jaar geleden woonde ik een sake-proeverij bij in een wijnwinkel in Amsterdam. Het was een fantastische proeverij met veel verschillende sake-stijlen. Sake is een Japans drankje gemaakt van rijst en bij die proeverij leerde ik hoe rijst de stijl van sake beïnvloedt. Malen of polijsten van de rijst staat centraal in de stijl van sake: hoe meer gepolijst het graan, des te delicater het drankje.

Sake - alles wat je altijd al wilde weten!

Sindsdien heb ik echter niet de kans gehad mijn kennis te vergroten. Maar sake is me blijven intrigeren en heb ik onlangs de 2 daagse WSET Level 1 Sake Cursus bij de Wijnstudio gedaan. De lessen waren in Japans restaurant Fugu in Rotterdam en werden gegeven door Akiko Tanaka. Akiko heeft onder andere gewerkt in het Okura Hotel Amsterdam, Hotel New York Rotterdam en het Four Seasons in Hong Kong.

Sake - alles wat je altijd al wilde weten!

Normaal gesproken is de WSET Sake level 1 cursus maar één dag (inclusief examen), maar Akiko heeft zich hard gemaakt om dat te verdelen over 2 dagen. Gewoon omdat er teveel te vertellen is over sake en je anders overdonderd wordt door alle informatie en eigenlijk niet echt iets opneemt qua kennis. En dat begrijp ik heel goed na het volgen van de cursus. Er komt zoveel nieuwe informatie op je af dat het heel fijn is dat je tussendoor nog een weekje hebt om het te laten bezinken, nog even door te lezen en het echt goed op te slaan.

Wat leer je in de WSET Sake Level 1 cursus?
 • De basisprincipes van sake-productie
 • De belangrijkste soorten en stijlen van sake
 • Hoe sake te serveren
 • Factoren die van invloed zijn op de smaak van sake
 • Hoe sake te beschrijven met behulp van de WSET Level 1 systematische aanpak van Sake® proeven (SAT)

Je leert niet alleen het hele proces van de productie, maar je leert ook hoe de verschillende stappen in het proces de uiteindelijke smaak van de sake beïnvloeden. En natuurlijk proeven we ook verschillende sakes!

WSET Sake Level 1 cursus

Op de foto hierboven zijn we aan het oefenen of we uit ons hoofd de verschillende stappen in het sake proces in de goede volgorde kunnen leggen. Zo krijg je nog beter de stof in je koppie gepropt! 🙂

proeven

Het voordeel van een cursus in een restaurant is dat er genoeg flessen staan… 😉 Zo proefde we onder andere een junmai, junmai ginjo, junmai daiginjo, honjozo, een sparkling sake, nigori en een koshu. Koshu is een bijzondere variant, want dit zijn gerijpte sakes. Heel bijzonder om een oudere sake te proeven en ik snap wel dat deze stijl de laatste jaren steeds populairder is geworden om te drinken.

Geproefde sake tijdens WSET Sake Level 1 cursus

Kanji

Wat ik ook heel tof vond om te leren waren de verschillende Japanse tekens (kanji). Dit om de verschillende stijlen op een fles te kunnen lezen! En je moet ze ook echt uit je hoofd leren, want ook dit is stof die terugkomt in het examen.

WSET Sake Level 1 cursus

Bijvoorbeeld op de fles hieronder; kunnen jullie zien welke sake het zou moeten zijn? Met de uitleg hierboven?

WSET Sake Level 1 cursus

Ik geef een hint waar je moet kijken:

WSET Sake Level 1 cursus

.

.

.

Er staat inderdaad Dai Ginjo! Goed gezien! 😀 Ik zelfs laatst een paar woorden/tekens lezen op een fles Chivas Regal whisky die op sake vaten had gerijpt.. 🙂

Sake & food

En natuurlijk mocht foodpairing ook niet ontbreken! De smaken hieronder waren maar een opwarmertje, want met Akiko als docente en met een fantastisch restaurant als lesomgeving mochten we ook sake proeven met heerlijk verse tonijn en een kraakverse handroll. Echt een straf. 😉

WSET Sake Level 1 cursus

Het examen & Eindresultaat

Alhoewel de lessen in het Nederlands zijn, is het lesboek en het examen in het Engels; daar moet je je dus wel even op voorbereiden. Het examen voor level 1 bestaat uit 36 meerkeuzevragen waarvan je 75% goed beantwoord moet hebben om het examen te halen. Gelukkig had ik veel gestudeerd en had ik maar liefst 93% goed! 😀 Je krijgt een heel mooi officieel diploma uit London inclusief een WSET pin.

WSET Sake Level 1 cursus

Ook een cursus sake volgen?

Via de website van de Wijnstudio kun je zien dat de volgende cursussen in 2019 gegeven zullen worden op  zondag 24 maart en op zondag 31 maart in Rotterdam, of in Amsterdam op maandag 24 juni en maandag 01 juli. Mocht je een klein beetje interesse hebben in sake en het bijvoorbeeld schenken in je winkel/restaurant; dan is deze cursus echt een meerwaarde.

Ik vond het echt superleuk om te doen; ik had niet gedacht dat ik zoveel zou leren in zo’n relatief korte tijd. En ik heb echt een nog grotere waardering gekregen voor het mooie product sake.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de WSET.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Esther Senden schreef:

  Leuk artikel Jody en de cursus spot on weergegeven.
  Ook ik heb deze mooie cursus bij Akiko mogen volgen (en gehaald!) en kan de cursus ter harte aanbevelen!

  De komende tijd ga ik mij verder verdiepen in Sake foodpairing om via Est! Tastings nog beter toegespitste adviezen te kunnen geven.
  Leuk om bij je in de groep te hebben gezeten Jody.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dankjewel Esther! Ben benieuwd naar je foodpairings!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.