Ik zal je eerlijk bekennen: stiekem wist ik eigenlijk niets van de Alfa Bier Brouwerij. Ik kon mij de laatste keer dat ik een Alfa biertje heb gedronken ook niet eens meer herinneren. Maar dat maakt het stiekem alleen maar leuker! Want in Limburg wordt Alfa bier nog steeds veel gedronken, dus tijd om eens wat meer te leren over de Alfa brouwerij.

Op bezoek bij de Alfa Bier Brouwerij

Bij de bron beginnen

De tour start bij een glazen gebouwtje tussen het moderne restaurant/proeflokaal en de brouwerij. Onder de brouwerij van Alfa ligt een beschermde waterbron, waar natuurlijk gezuiverd bronwater vanuit een diepte van 152 meter omhoog komt en al sinds 1870 wordt gebruikt voor de brouwerij. Sinds 1993 is deze bron officieel erkend door de Nederlandse overheid en daarmee is Alfa de enige brouwerij in Nederland die zijn bier brouwt met water uit een officiële bron. De bron wordt extra beschermd doordat de brouwerij maar een beperkte hoeveelheid water mag onttrekken (max 15 miljoen liter per jaar). Om dit controleerbaar te maken, krijgen alle bierflesjes een unieke code op het sluitzegel over de kroonkurk. Kijk zelf maar eens!

Bierbrouwen als bijbaan

Het verhaal van Alfa bier begint bij Joseph Meens in 1870, die in het buurtschap Thull vlakbij Schinnen een herenboerderij heeft. Omdat hij de knechten het hele jaar werk wilden bieden, besloot hij om een brouwerij te starten. Joseph ging in de leer bij een brouwer in Keulen en ging experimenteren met eigen brouwsels. En ook handig: het restproduct van bierbrouwen (de bostel) blijkt een voedzaam veevoer! In 1872 krijgt het Meens Bier officieel de vergunning om op de markt gebracht te worden. Eerst wordt er nog bovengistend bier gebrouwen, maar rond de eeuwwisseling gaat de brouwerij over op Beiersch bier, bier van ondergisting. Het uit Beieren bekende Reinheitsgebot wordt daarbij gevolgd: bier mag alleen uit water, gerstemout en hop bestaan.

Van Meens naar Alfa

In 1923 neemt zoon Henri Meens het bedrijf over en de opkomst van de Limburgse mijnindustrie legt het bedrijf geen windeieren. Het was toen nog lastig om bier goed koud te houden zonder koelkasten, dus laat Henri in 1949 een ijsfabriek bouwen waar vandaan blokken ijs naar horeca wordt getransporteerd zodat het Meens Bier altijd koud gedronken kan worden. Henri’s zoon Leo neemt in 1950 het bedrijf over en start met de bouw van een nieuw en groter brouwhuis.

In 1953 wordt de opening van het nieuwe brouwhuis gevierd met 14 dagen gratis bier voor de inwoners van Thull en Schinnen. Dat moet een mooi feestje geweest zijn! Bij de feestelijkheden wordt ook de nieuwe naam onthuld: Alfa Bier. Leo vond het tijd worden om heel Nederland te veroveren met hun heerlijke Limburgse bier, en daar hoorde een nieuwe naam bij. En bijkomend voordeel: op een bierlijst op alfabetische volgorde staat Alfa altijd bovenaan!

De 5e generatie staat op de stoep

In 1980 neemt de 4e generatie Harry Meens het brouwstokje over van zijn vader Leo. Onder Harry’s bewind wordt de brouwerij nog verder uitgebreid met grotere lageringstanks en in 2004 een nieuwe hypermoderne brouwketel. Ook wordt er in 2006 een museum geopend bij de brouwerij. In 2018 zijn Michelle en Martijn Meens (twee van de drie kinderen van Harry) begonnen met meewerken in het familiebedrijf. De derde dochter Charlotte is al sinds haar 12e aan het bierbrouwen op kleine schaal, dus de verwachting is dat die later vast ook wel betrokken zal zijn bij de familiebrouwerij.

Brouwerij Alfa 150 jaar Michelle, Harry en Martijn Meens

Een filmploeg van de NPO en presentator Sander Schimmelpenninck komen langs om een reportage te maken voor het programma ‘De Opvolgers’.

Wies – Professioneel bierproefster

Tijdens de rondleiding mogen we elk onderdeel van het brouwproces zien. Maar de eerste stop is het proeflokaal anno 1870 inclusief een oldskool pulletje Meens Bier, terwijl de verschillende generaties aan de wand het verhaal achter de Meens / Alfa brouwerij vertellen. Na het proeflokaal is er een kleine pubquiz met vragen over het Alfa bier. Tijdens de tour komt ook de naam ‘Tante Wies’ een aantal keer voorbij; haar verhaal is verweven met de brouwerij.

Louise Meens ‘Tante Wies’ (de zus van 3e generatie brouwer Leo Meens) proefde 65 jaar lang iedere ochtend om 8 uur het eerste glaasje Alfa Edel Pils voor. Had het volgens haar niet de échte Alfa-smaak, dan mocht het de brouwerij niet verlaten. Ze overleed in 2009 op 96-jarige leeftijd maar heeft nog altijd een bijzonder plekje bij de brouwerij.

Prijzenregen

De goedkeuring van Tante Wies was natuurlijk de grootste bekroning van de brouwerij, maar ook buiten de familie is het Alfa Bier duidelijk een topfavoriet. Tijdens een overzichtsproeverij in 1987 van verschillende Nederlandse pilsners kwam Alfa Edel Pils al als beste uit de test. En daar is het niet bij gebleven: tijdens onder andere de London Beer Competition in 2020 zijn Alfa Edel Pils en Alfa Krachtig Dort voor het tweede jaar op rij in de prijzen gevallen. Binnen de categorie International Lager heeft Alfa Edel Pils de hoogste score behaald. Daarmee mag Alfa Edel Pils zich bekronen tot “Beste pils ter wereld”.

Duurzaamheid is key

Uit milieuoverwegingen legt Leo Meens in 1968 al verschillende riet- en biezenvelden achter de brouwerij aan. En start hij op eigen kosten met de bouw een van de allereerst waterzuiveringsinstallatie van Nederland. Dit levert in de daarop volgende jaren een belangrijke bijdrage aan het duurzaam inrichten van het totale brouwproces. Harry Meens: ”Onze missie is om zo min mogelijk C02 uit te stoten per hectoliter, gebaseerd op onze schaalgrootte.” Maar de brouwerij staat niet stil: In 2015 is de brouwerij overgegaan op 100% groene stroom. En in 2021 zijn er zonnepanelen en laadpunten voor elektrische auto’s en fietsen aangelegd.

Alfa buiten

Bezoek zelf de brouwerij

Zelf de Alfa brouwerij bezoeken? Dat kan! Op woensdag tot en met zondag zijn er meerdere rondleidingen per dag die je uit kan breiden met bijvoorbeeld een lunch, diner of gevulde biertas. Een ‘gewone’ rondleiding kost €14,95* per persoon en daarvoor krijg je de rondleiding, een Meens biertje, de bierproeverij na afloop met een klein hapje en nog een presentje. Het spiksplinternieuwe restaurant/winkeltje Bie de Bron kun je ook bezoeken zonder rondleiding; ze verkopen er zelfs Alfa ijs!

*Prijs zoals in juni 2022, hier kunnen geen rechten aan worden verleend

Mocht je nog op zoek zijn naar andere toffe activiteiten in Zuid-Limburg? Check dan ook even mijn overzichtsartikel over Zuid-Limburg!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Voor dit artikel ben ik door Alfa Bier uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Meer brouwerijen om te bezoeken: