In de Westergasfabriek in Amsterdam vindt van 27 tot en met 29 september het Amsterdam Wine Festival plaats. Het grootste wijnfeest van de hoofdstad heeft als thema het Noordelijk Halfrond en viert de oogsten van Noord-Amerikaanse en Europese wijnmakers. Primeur voor het festival is de vertegenwoordiging van Nederlandse wijnen in het landenpaviljoen met wijnen van eigen bodem. Een selectie van wijndomeinen zal hun bekroonde wijnen presenteren in Amsterdam.
Waar een klein land groot in kan zijn
Tot de ‘kleine wijnlanden’ behoort nu ook Nederland als wijnproducerend land. Samensteller van deze Nederlandse bar is wijnexpert Lidy van Kleef: “Wijnbouw is hot in Nederland, het is één van de positieve effecten van klimaatverandering. We hebben een aantal goede wijnjaren achter de rug en er is veel geïnvesteerd in kennis en innovatie in onze wijnbouw. Nederlandse wijnen zijn ontzettend goed geworden en winnen aan bekendheid. Ook op de wijnkaarten van sterrenrestaurants ontbreken Nederlandse wijnen niet. Daarom is het zo leuk dat je tijdens het Amsterdam Wine Festival de beste wijnen van eigen bodem kan proeven, waaronder een aantal prijswinnaars. De wijnen onderscheiden zich door het eigen karakter, onder andere gevormd door de maaskiezel en de mergelgronden van het zuiden.”
genoeg te proeven
De jaargangen 2017 en 2018 van geselecteerde wijnhuizen worden in Amsterdam gepresenteerd, met keuze in mousserend, wit, rosé en rood. “Voor een wijn uit 2019 is het nog te vroeg, die wordt op dit moment geoogst door de wijnboeren.” De bar vertegenwoordigt onder andere de wijnen van Domein Holset (exclusieve bubbels), Wijndomein Stokhem (pinot noir van het Mergelland), Sint Martinus (de bekende wijnen uit het Limburgse bergdorp) en Wijngoed Fromberg (diverse bekroonde blends en bubbels).
Wijnbouw in Nederland
Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat Limburg en Gelderland traditioneel de belangrijkste provincies voor de teelt van wijndruiven zijn. Rond de 100 landbouwbedrijven verbouwden afgelopen jaar wijndruiven. Een Nederlandse wijnbouwer heeft gemiddeld 1,7 hectare landbouwgrond en de laatste jaren neemt het aantal wijnmakers en hectaren wijngaarden toe. In het weekend van 21 en 22 september openen veel wijnhuizen hun deuren in het kader van de open dag Nederlandse wijngaarden.
Over Amsterdam Wine Festival
Jaarlijks ontvangt het driedaagse wijnfestival ruim 11.000 liefhebbers en professionals. In de Gashouder en het Transformatorhuis kunnen bezoekers kiezen uit een rijke selectie aan wijnen uit diverse wijnlanden. Ook worden er masterclasses georganiseerd, kan men druivenstampen en wijnquizzen en is er elke avond live muziek. Het festival vindt plaats van 27 t/m 29 september in de Westergasfabriek in Amsterdam.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
ZIN IN NOG MEER WIJN? ↓
- Fête des Vignerons – Een heel bijzonder Zwitsers wijnfestival
- Op bezoek bij: Belgische wijngaard Château Bon Baron
- Op bezoek bij: Franciacorta en Mosnel wijndomein
- Bucketlist: 8x slapen in een wijnvat
- De geuren, kleuren en smaken van Attica
- Op bezoek bij 8 vrouwelijke Duitse wijnmakers in de Pfalz, Rheinhessen en Nahe
- 5x High Wine in Den Haag
Dit artikel is geschreven nav het persbericht van Nederlandse wijnen.
Geef een reactie