Er zijn in Nederland veel mensen die van een slokje Ierse of Schotse whisk(e)y houden. Maar wist je dat er ook hele goede houtgerijpte spirits gemaakt worden in Nederland? Door de Brexit wordt het alleen maar lastiger om vanuit Schotland whisky te bestellen; en zelfs als we terugkomen van een whiskyreis uit Schotland mag je nog maar max. 1 liter gedistilleerd meenemen. Drama! Maar wacht… Er is een oplossing: Rutte Single Malt Genever! Myriam Hendrickx is distillateur bij Rutte sinds 2003. Myriam is de 8ste generatie distillateurs bij de Rutte Distilleerderij; hiervoor stond de ‘echte’ familie Rutte aan het roer, maar na het plotselinge overlijden van John Rutte in 2003 (Myriam was net 4 weken in de leer) kreeg zij de distilleertouwtjes in handen. Tijd om Myriam even aan de tand te voelen over jenever en het nieuwste kindje uit de ketel: de Single Malt Genever.
Waar is de liefde voor jenever ontstaan?
“Ik ben eigenlijk qua opleiding levensmiddelentechnoloog en na mijn studie heb ik als consultant in de (oa kaas/limonadesiroop) industrie gewerkt. Zo ben ik ook in de gedistilleerd-industrie terecht gekomen om trainingen te geven, maar tijdens mijn opleiding werd gedistilleerd eigenlijk helemaal niet uitgebreid behandeld. Dus ging ik bij verschillende distilleerderijen langs om honderduit te vragen en zoveel mogelijk te weten te komen. En toevallig woonde ik toen in Dordrecht, en Rutte stond toen al bekend als één van de beste van Nederland: een gemakkelijke keuze om langs te gaan. En daar pakte het oude ambacht en vooral ook het gedeelte met de botanicals mij en nooit meer losgelaten.”
Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Dat is bij mij vooral kijken naar wat er in de wereld gebeurt. Bij de Single Malt was de wens om de Nederlandse whiskydrinkers kennis te laten maken met onze producten. Maar ik haal ook heel veel inspiratie uit reizen. Ik ben geen goede kok, maar als ik in het buitenland ben, doe ik altijd een kookworkshop om te laten inspireren met lokale producten en smaken. Zo ben ik in Thailand verliefd geworden op kaffir lime, dus dan wil ik graag daar iets mee doen als ik weer thuis ben. En naast reizen is ook de parfumwereld erg belangrijk, omdat die hetzelfde beroep hebben; en gebruiken voor een groot gedeelte dezelfde botanicals als wij.”
Wat zijn de grootste uitdagingen voor een jeneverstoker nu?
“Nu (maart 2021) is dat echt dat de horeca dicht is. Echt heel sneu dat die groep nu al zolang dicht is en onze mooie producten niet kunnen schenken aan een groot publiek. En mensen drinken thuis ook minder als er geen gezelligheid of feestjes zijn. En los van corona is de uitdaging nog steeds hoe krijgen we jongeren aan de jenever.”
Dat jenever alleen voor opa is verandert langzaam.
“Jenevers zijn super veelzijdig; je hebt jenevers die smaken bijna als wodka of zoals whisky of jenevers met heel veel botanicals. Ik zeg vaak dat het de breedste categorie is binnen het drankenspectrum ter wereld. En dus ook heel geschikt om bijvoorbeeld te gebruiken in cocktails, in een simpele mix met ginger ale en natuurlijk gewoon puur.”
Welke gebeurtenis in jouw tijd bij Rutte is het meest memorabel?
“Ik zit er nu al 18 jaar, dus ik heb al veel meegemaakt. Maar als ik moet kiezen zou ik zeggen dat het heel bijzonder is om de opleving van gin en jenever van zo dichtbij mee te maken. Er op in te haken met onze oude recepten, voor alles wat (weer) in de mode komt, hebben wij wel recepten liggen. Wij hadden bijvoorbeeld altijd al een Rutte Gin in de winkel staan, maar vóór de hype verkochten we er weinig van. Tot iedereen opeens gin (en de voorloper jenever) ontdekte!”
Wat is nu het verschil tussen een Single Malt whisky en de Single Malt Genever?
“Dat is vooral de toevoeging van botanicals in onze Single Malt Genever. In whisky mag het niet en in jenever moet het. De botanicals die we hebben toegevoegd zitten verwerkt in een distillaat dat wij al generaties lang gebruiken: genaamd gebeide. Dit is echt een ouderwetse term, die werd door alle distillateurs gebruikt vroeger, en daarmee bedoelen ze een jeneverbesdistillaat (bei = bes). Bij iedereen kan de gebeide ook anders zijn van samenstelling, maar bij ons is dat jeneverbes, koriander, angelica (engelwortel), engelzaad en iriswortel. Bij veel van onze andere jenevers zitten er naast de gebeide nog meer botanicals in. In de Single Malt Genever zit alleen gebeide. En dan 4 jaar gerijpt op nieuw Amerikaans eikenhout. De grootste overeenkomst tussen onze Single Malt Genever en Single Malt whisky is dat we 100% gerst gebruiken voor het maken van deze genever, net als bij whisky. Dit geeft heerlijke aroma’s van biscuit/toast, karamel en chocolade, met een tikje peperigheid.”
Ligt er nog meer ‘op het vat’ zodat er misschien over een aantal jaar een 10 jaar oude Single Malt Genever op de markt komt?
“Daar denken we nog over na; voor nu hebben we de vaten leeggehaald en is alle Single Malt Genever opgeslagen in een grote tank. Dat is ook makkelijker met afvullen. Maar misschien beslissen we over een tijdje om het weer terug te stoppen in een vat om verder te laten rijpen. Dus wellicht!”
Zijn er al plannen voor nieuwe jenevers?
“Wat ook leuk is voor de whiskydrinker is onze Limited Edition voor komende december; een jenever die maar liefst 8 jaar heeft gerijpt op sherryvaten. En in 2022 bestaat Rutte 150 jaar en speciaal voor dat jubileum hebben we een paar jaar geleden al iets lekkers weggelegd, maar daar kan ik nog niet teveel over zeggen.”
En om af te sluiten: hoe en waar drink jij het liefste een glaasje Single Malt Genever?
“De opties: of puur, in de mix met ginger ale (dat lust iedereen!) of in een cocktailtje met gembersiroop en citroensap. Vind ik echt heel lekker! En waar… Het liefste toch in een goed restaurant na een maaltijd als digestief. Restaurants met een mooie selectie Nederlandse jenevers zijn bijvoorbeeld Proeflokaal de Pui en Melief Bender, beide in Rotterdam.”
Dankjewel Myriam! Ik heb er dorst van gekregen.. ;) De Rutte Single Malt Genever is verkrijgbaar bij de betere slijter en online onder andere via passievoorwhisky.nl.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rutte Distillateurs, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER GEDISTILLEERD:
Geef een reactie