Hangop met limoncello, meloen en salted caramel walnoten

Ik ben helemaal niet zo dol op gewone yoghurt, maar soms heb ik wel eens last van een beetje vergeetachtigheid en koop ik toch een pak. En heb ik na een dag of 5 nog steeds een pak yoghurt in de koelkast staan. Weggooien is ook tegen m’n natuur, dus moest er maar mee gekookt worden. En ik toen bedacht ik dat ik er ook hangop van kon maken! Supersimpel en een hele lekkere combinatie met de limoncello, meloen en gezouten karamelwalnoten. Voor een kinderdessert laat je de limoncello gewoon weg.

Hangop met limoncello, meloen en salted caramel walnoten

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1L gewone standaard yoghurt
  • 2 eetlepels Limoncello (of 3)
  • 28 halve walnoten
  • 3 eetlepels boter
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • mespunt grof zeezout
  • 1/2 Galia meloen
  • rasp van een 1/2 citroen

Bereidingswijze:

De hangop duurt het langst, dus die kan je bijvoorbeeld ’s ochtend al wegzetten of de avond voordat je wilt eten al klaarmaken. Hang een zeef in een grote kom en leg een dubbelgevouwen stuk kaasdoek of theedoek (wel even goed uitspoelen zodat er geen wasmiddel meer in de stof zit) in de zeef. Giet het pak yoghurt leeg op het doek, dek de bovenkant van de yoghurt af met een stukje huishoudfolie (dan krijg je geen vel op je yoghurt) en zet minimaal 8 uur weg in de koelkast.

Maak dan de gekarameliseerde walnoten. Die kan je ook prima eerder in de week maken en in een luchtdichte bak bewaren tot gebruik. Maar ze zijn zo lekker dat ik niet weet of ze dat volhouden. Voor de presentatie is het het mooiste als het mooie halve walnoten zijn. Maar omdat ik m’n eigen noten gekraakt heb zitten er ook een hoop kleinere stukjes bij. Volgens mij kan je ook gedopte walnoten kopen, dan is de kans op hele halve (snappen jullie me nog?) het grootst. Maar het is dus puur esthetisch; de smaak is er niet minder om.. 😉

Doe de boter, suiker en de walnoten in een hapjespan met goede anti aanbak bodem.

Gekarameliseerde walnoten met zeezout (1)

Zet nu het vuur laag en blijf gewoon een beetje rustig roeren. Op een gegeven moment is de boter gesmolten en gaat het iets bruisen. Zet dan het vuur op de laagste stand en blijf gewoon rustig doorroeren.

Gekarameliseerde walnoten met zeezout (2)

Na een minuut of 20 heb je een mooie donkere karamel (pas op, is echt heel heet!).

Gekarameliseerde walnoten met zeezout (3)

Bestrooi de nootjes nog in de pan met het zeezout; wanneer je ze uit de pan haalt koelen ze zo snel af dat het zout al niet meer blijft plakken. Leg een stuk bakpapier op een krant en schep de walnootjes voorzichtig uit de karamel met een klein vorkje en leg ze op het bakpapier zonder dat ze elkaar aanraken. Vind je dit teveel gedoe? Stort dan de hele walnotenkaramelmassa op het bakpapier en breek in stukken wanneer het afgekoeld is.

Gekarameliseerde walnoten met zeezout (4)

Wanneer je hangop klaar is schep je de uitgehangen yoghurt in een kommetje (het uitgelekte water kan je weggooien) en meng even goed met een paar eetlepels limoncello en steek 16 rondjes of blokjes van de meloen.

Leg op elk bord 4 stukjes meloen en maak met 2 natte lepels quenelles van de hangop. Leg de quenelles tussen de meloen. Verdeel een aantal van de gekarameliseerde walnoten over het gerecht en rasp een heel klein stukje schil van een citroen boven het bord.

Tada! Volgens mij niet heel veel werk toch? Maar zit er wel profi uit naar mijn mening! 😀


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Ook lekker ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.