Op bezoek bij: Elegast Cider

Ben jij al bekend met cider? Zo niet, dan wordt dit een goede kennismaking met Elegast Cider uit Hilversum. Ze zijn namelijk de grootste craft-cidermaker in Nederland. Daarbij zijn ze ook de eerste en de enige met een biologisch keurmerk. Arjen en Teun van Elegast zijn dan ook nu de eerste fulltime cidermakers van Nederland! Hoe tof is dat? 

[Dit is een gastartikel van Monica Etman]

Op bezoek bij Elegast Cider

Asturias veldwerk

In 2015 woonde Arjen voor zijn werk als landschapsarchitect in Portland, Oregon. Hier raakte hij in gesprek met een cidermaker, die van lokale hand- en kookappels cider maakte. Dit zette hem aan het denken, want op school leer je dat cider van ciderappels gemaakt ‘moest’ worden. Door zijn beroep als landschapsarchitect kwam hij erachter dat er veel hoogstamboomgaarden waren in Utrecht. Daar werd alleen jammer genoeg niet veel mee gedaan, naast dat dit een interessant verdienmodel is, helpt het ook de historische boomgaarden (onder andere langs de Vecht, Kromme Rijn, de Betuwe en langs de Linge en de Waal) te behouden. Na een cursus cidermaken in Engeland, vele podcasts verder en een bezoekje aan Asturias (het Spaanse mekka van de cider) trok hij samen met Teun de stoute cider-schoenen aan.

Iedereen aan de cider

Inmiddels produceren de mannen rond de 30.000 liter cider per jaar. De wens is om in de toekomst te groeien richting de 100.000 liter, maar dan moet cider net zo normaal worden om te bestellen als een lokaal glaasje wijn of bier. Bijvoorbeeld door bij een boerderij met een appelboomgaard ook een proeflokaal te plaatsen, zodat mensen het hele farm to table gevoel krijgen.

Zelf helpen of proeven

Op de zondagen (in de zomer ook op zaterdag) kun je een ciderproeverij in het proeflokaal in Hilversum boeken. Hier krijg je 5 verschillende ciders te proeven, zodat je met verschillende variaties van cider kennis leert maken en daarbij ook de smaken leert onderscheiden. Bij elke cider krijg je uitleg over wat je proeft en hoe de cider tot stand is gekomen. Kosten hiervoor zijn €25 per persoon en de proeverij is via de website elegastcider.nl/cider-proeverij te boeken. Elegast Cider kun je vinden op Buitenplaats de Hoorneboeg in Hilversum, aan de Hoorneboegse Heide.

Vind je het leuk om lekker buiten te werken en een handje te helpen? Arjen en Teun zijn ook altijd op zoek naar vrijwilligers om te helpen met de appelpluk. Schrijf je via de website van Elegast Cider in voor de nieuwsbrief en je wordt vanzelf op de hoogte gehouden.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Meer om te bezoeken:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.