Een lekker kerst cadeau idee: Vat Gerijpte Boomsma Genever

December alweer… Wat gaat de tijd toch snel! Sinterklaas is alweer het land uit; de kerstboom is al wel gehaald, maar waar zijn ook alweer de ballen en heb jij dit jaar al een kerst cadeau idee? Allemaal vragen die volgens mij elk jaar weer opnieuw door onze hoofden schieten. Maar wees niet bang: Jody weet raad: geef elkaar een fles Boomsma genever uit de serie Vat Gerijpt! Zo kun je een eigen proeverijtje houden met de verschillende jenevers. Of geef er één voor Sinterklaas, één voor Kerst, één voor oud en nieuw…

Alles over Boomsma & Genever - In gesprek met 5e generatie Saskia Boomsma

Hoe het allemaal begon

De geschiedenis van de Boomsma jenever gaat al lang terug. Al in 1833 schreef Dirk Boomsma zijn bedrijf ‘Grossierderij in koloniale waren en gedistilleerde dranken’ in bij de Kamer van Koophandel in Leeuwarden. Naast jenever en beerenburg begon het bedrijf zich in de loop van de jaren ook steeds meer te specialiseren in de distributie van wijn. Niet geheel toevallig dat Jodocus Boomsma nu de kasteelheer is op zijn eigen wijnchateau Château Beaulieu in de Côtes de Bourg (Bordeaux). Nu zwaait de 5e generatie in de vorm van Saskia Boomsma en haar broer Chantoine Boomsma de scepter over de Friesche ketels.

Alles over Boomsma & Genever - In gesprek met 5e generatie Saskia Boomsma

Vat Gerijpte Genever serie

De serie Vatgerijpte Genever van Boomsma wordt geschreven met een G. Maar waarom?

“We hadden het ook Oude Jenever kunnen noemen maar dit is niet altijd duidelijk voor de consument. De verpakking van onze Genevers is onlangs opnieuw gelanceerd. De naam oude genever hebben we vervangen door Vat Gerijpte Genever, wat duidelijker weergeeft wat het product daadwerkelijk is. Oude genever hoeft namelijk niet altijd gelagerd te zijn maar verwijst naar het “oude” jeneverrecept waarin meer moutwijn is verwerkt. En dan de G…. De oude schrijfwijze die opa al op de etiketten had staan is gehandhaafd.”

Saskia Boomsma

De serie bestaat uit 5 genevers: een oude Boomsma genever 1 jaar gerijpt op bourbon fusten, een genever die 3 jaar heeft gelegen op vaten waar port in heeft gezeten, een genever die 3 jaar op Château Beaulieu wijnvaten heeft gelegen, een genever die 5 jaar op bourbon vaten heeft gelegen en een 10 jaar oude genever die op kleine vaten van Amerikaans eikenhout heeft liggen rusten.

jenever kerstboom

Limited edition

Het klinkt misschien gek, maar misschien zoek je nog een mooi kerst cadeau idee voor een whisky liefhebber? Een Vat Gerijpte genever heeft heel veel overeenkomsten met een mooie gerijpte whisky. En zeker net zo lekker. En wist je dat er maar een beperkt aantal flessen van de Vat Gerijpt serie beschikbaar is? Want als de vaten leeg zijn, is het op!

Houten vaten

Genever, wijn & eikenhout

Ik wil twee genevers uit de serie voor tippen, omdat wij (ik en Franz) die het lekkerst vonden van de 5: de genever die 3 jaar op Château Beaulieu wijnvaten heeft gelegen en de 10 jaar oude genever die op kleine vaten van Amerikaans eikenhout heeft liggen chillen.

Een lekker kerst cadeau idee: Vat Gerijpte Boomsma Genever
Een lekker kerst cadeau idee: Vat Gerijpte Boomsma Genever

Als je denkt dat jenever/genever niets voor jou is, dan moet je echt eens deze serie Vatgerijpt van Boomsma proeven. De 10 jaar gerijpte: zachte tonen van vanille, krenten, hout en rijp fruit. Lange finish en een hele zachte afdronk. De 3 jaar op wijnfusten gerijpt: wel nog wat meer pit dan de 10 jaar gerijpte, maar heel zacht, wat meer donker rijp fruit (cassis kant), zoethout, met een lange finish.

Verkrijgbaarheid

De hele serie Vatgerijpt flessen zijn online en bij de betere zelfstandige slijter of vakhandel verkrijgbaar. En wanneer deze het niet hebben, kunnen ze het altijd bestellen.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Boomsma, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.