Mocht er ooit een moment komen dat artsen een kijkje moeten nemen in mijn lijf, dan ben ik bang dat ze alleen kaas en wijn gaan tegenkomen. Het is zelfs zo erg dat “ons” kaasmannetje op de markt ons gaat herkennen. En als we een weekje niet zijn geweest ons begroet met ‘Was je ziek? Je hebt geen kaas gehaald!’ Toen ik dus de uitnodiging kreeg om samen met Gallo Family Vineyards een aantal kaas & wijn combinaties te komen testen in het Kaasfort, nam mijn Kaashart een sprongetje.

De allerlekkerste kaas en Gallo Family Vineyards wijn combinaties in het Kaasfort

Het Kaasfort

Kaasfort Amsterdam is gevestigd in Fort Zuidwijkermeer aan de noordoever van het Noordzeekanaal, vlakbij Beverwijk. Het uit 1903 stammende fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, dat behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Na een grondige verbouwing staan er sinds 2021 in 9 verschillende rijpingskamers kazen te rijpen. Elke kamer heeft een eigen luchtvochtigheid en temperatuur, zodat iedere kaas (er liggen geit/schaap, witflora/romig, (half)hard, roodflora en blauwflora kazen) op zijn eigen rijpheid en hoogtepunt komt.

De ambitie van Kaasfort Amsterdam is om hét kaasinstituut voor ambachtelijke kaas van de wereld te worden, onder meer door het opzetten van een internationale kaasbibliotheek en een kennisbank. De bescherming van ambachtelijke kazen wereldwijd is hierbij het uitgangspunt. Ook worden er nu al cursussen gegeven aan de detailhandel en kunnen in de toekomst ook consumenten terecht voor verschillende kaastours en kaasproeverijen.

Gallo Family Vineyards

Joseph Gallo was een immigrant uit Piëmont in Italië die tijdens de Drooglegging in Amerika een illegaal wijnbouw- en distributienetwerk had opgezet. Nou illegaal… Wijn was toegestaan ​​voor religieuze doeleinden. Als gevolg hiervan explodeerde de productie van kerkwijn. In 1933, na de drooglegging, maakten zijn zonen Ernest en Julio van Gallo een officiële wijnbedrijf. Julio hield toezicht op de productie en Ernest zorgde voor de marketing. Ernest wilde dat Amerika “wijnbewust” zou worden en wilde dat Gallo’s wijn “Campbell’s soep voor de wijnindustrie” zou worden.

Eind jaren zestig was het bedrijf één van de grootste wijnproducenten in de Verenigde Staten. De oprichter van Gallo Family Vineyards leeft niet meer. Julio stierf in 1993 bij een auto-ongeluk en Ernest stierf in 2007. Het wijnhuis wordt nu gerund door twee van Julio’s kleinkinderen: Matt en Gina.

De allerlekkerste kaas en Gallo Family Vineyards wijn combinaties in het Kaasfort

Gallo Family Vineyards Chardonnay 2020 & Kaas

De Chardonnay van Gallo Family Vineyards heeft een heldere citroengele kleur met aroma’s van citrus en perzik. Medium bodied, met een boterachtige textuur en aroma’s van vanille, honing en gedroogd fruit. Maître Fromager van het Kaasfort René Koelman (die je misschien ook wel kent van Bourgondisch Lifestyle): “Als je een kaas-wijnpairing wilt maken als aperitief zoals met deze Gallo Chardonnay, kies dan voor lichtere kazen. Kies dan niet voor hele heftige roodflora of blauwaderkazen, dan valt de kaas helemaal weg.”

Bij de Gallo Family Vineyards Chardonnay heeft René drie verschillende kazen uitgezocht. We starten met de Gramat, een rauwmelkse 100% geitenmelkkaas uit de Dordogne, Frankrijk. Deze kruidige geitenkaas geeft de wijn een romiger mondgevoel en de citrustonen worden wat meer naar de achtergrond gebracht. Bijzondere combinatie! Daarna nemen we een hapje Coulommiers, een rauwe koemelk witschimmelkaas uit het noorden van Frankrijk. De kaas heeft tonen van bloemkool en paddenstoelen die heel mooi samenwerken met juist de frisse citrustonen uit de Chardonnay. De Comté Fort Zuidwijkermeer, wordt in de oude vleeskelder van het fort gerijpt bij een constante temperatuur van 12 graden en een luchtvochtigheid van 87%. De Comté is heerlijk smeuïg en zorgt ervoor dat de Chardonnay meer de bitter citrus kant op gaat en een wat droger mondgevoel geeft.

Gallo Family Vineyards Merlot 2020 & Kaas

De Gallo Family Vineyards Merlot heeft aroma’s van pruimen en zwart fruit zoals kersen en braambessen. Licht vanille- en kruidenaroma’s en lichte tannines. Voor de pairing bij de Merlot trekt René kazen met wat meer pit uit de (rijpings)kast.

De Dronken Köning kaas is een zachte, ronde en ongepasteuriseerde Nederlandse witschimmelkaas die een paar dagen in een Eau de Vie van Gieser Wildeman peren (gemaakt door Distilleerderij de Pronckheer uit Cothen) heeft mogen dobberen. Daarna is de kaas bestrooid met broodkruim. De combinatie van de boozy kaas met perentonen en de Merlot geeft bijna aroma’s van stoofperen in je mond. Fantastische smaaksensatie; een echt feestje in je mond.

René komt daarna langs met een heel zacht kaasje: de Epoisses Fermier met Ras el Hanout. Epoisses is een Franse koemelkkaas die afkomstig is uit het gelijknamige pittoreske dorpje in de Bourgogne. René heeft de kaas afgelakt met een mengsel van Arganolie en het Marokkaanse kruidenmengsel. De combinatie met de Merlot vond ik zelf persoonlijk wat lastig omdat de olie een filmend laagje achterlaat in je mond waardoor de wijn wat minder tot zijn recht komt. Maar de andere proevers uit de groep waren het niet met mij eens, dus zo zie je maar; smaak blijft toch persoonlijk!

Winner winner, blue cheese dinner

Als laatste kaas heeft René de Blu di Tonka uitgekozen. Dit is een eigen creatie van de kaasmeester zelf! Hij neemt Blu Vecchio Piemontese (een sterke blauwaderkaas uit het noorden van Italië) en laat die trekken in een badje van Moscato d’Asti en tonkabonen. Waardoor de kaas een heerlijk extra zoetig aroma krijgt van de Muscat en vanille/kruidigheid van de tonkabonen. Als groot blauwaderkaas-liefhebber was dit een schot in de roos voor mij. Het rode fruit, kruidige tonen, smaken van donker fruit en de zachte tannines van de Merlot passen gewoon heel erg goed bij dit soort kazen.

blu di tonka (bourgondisch lifestyle)

De Chardonnay en Merlot zijn verkrijgbaar bij Jumbo, Jan Linders, Hoogvliet en online bij PerfecteWijn.nl.


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gallo Family Vineyards, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer