Het verhaal achter Hell or High Water Rum

Bij het horen van de naam Hell or High Water Rum ging er niet gelijk een belletje rinkelen. ‘Hé leuk, een nieuwe rum op de markt!’ dacht ik. Maar wat blijkt? Hell or High Water Rum heette tot augustus 2020 Ron de Jeremy; een soort ‘ode’ aan Ron Jeremy, bekend pornoacteur. Maar Ron werd in juni 2020 door in totaal 17 vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en verkrachting en zit sindsdien vast. Niet het soort manspersoon waar je als merk aan verbonden wilt zijn. En dus onderging het rummerk een transformatie tot Hell or High Water Rum.

Het verhaal achter Hell or High Water Rum

A rough journey

De ondertitel van de rum is ‘A rough journey makes a smooth rum’. En stroef was het zeker voor de Finse One Eyed Spirits distillateurs. Oprichters Olli Hietalahti en Jouko Laune dachten bij zichzelf in 2010: ‘als ron het Spaanse woord voor rum is, wie is dan de beroemdste Ron ter wereld? Ron Jeremy!’ en begonnen met het produceren van de Ron Jeremy rum. Olli: “Toen we begonnen, hadden we twee uitgangspunten: het merk mag hilarisch zijn, maar de rum moet serieus zijn. We waren wijs genoeg om geweldige mensen te zoeken om ons te helpen met het serieuze deel. De rum was en is geen lachertje.”

Then a whole lot of shit hit the fan… Er was een brand die de productiefaciliteit verwoestte, een aardbeving, een tiental keren op de rand van faillissement en natuurlijk als laatste de aanklachten tegen Ron Jeremy. De mannen bleven positief en werden in 2018 zelfs nog verkozen tot Top Ten Trending Rum. Maar opgeven staat niet in hun woordenboek en ze rebrande de Ron Jeremy Rum tot Hell or High Water Rum. Olli: “We weigeren gewoon te stoppen. Wij zijn ondernemers en houden van de rumwereld. Dus hebben we een nieuw merk gecreëerd; wiens hart en ziel onze reis weerspiegelen: twee idioten die van de ene ontbering naar de andere strompelen. Je valt 7 keer, staat 8 keer op”.

Come Hell or High Water is een Amerikaanse uitdrukking die zoveel betekend als ‘wat er ook gebeurd..’ of ‘geef nooit op’. En dat is ook precies hoe Olli en Jouko in het leven staan. ‘Het betekent dat je bereid bent alles te doen wat nodig is om moeilijkheden of obstakels te overwinnen’ legt Olli uit. Echt respect voor deze twee mannen die ondanks alle tegenslag blijven vechten voor hun merk.

Hell or High Water Spiced Rum

Hell or High Water Spiced is een donkere en smaakvolle rum. Gemaakt met rums uit Barbados, Dominicaanse Republiek en Guyana en gemengd met kruiden zoals vanille, kaneel, kardemom, anijs en koriander. Ook zijn er al aardig wat prijzen verdiend: onder andere bekroond als Best of Class bij de SIP Awards en gouden medailles op de UK Rum Masters en de International Rum Conference.

Jammer genoeg heeft de Spiced Rum categorie niet de beste reputatie. Grote merken hebben de afgelopen jaren de markt overspoeld met veel te zoete, kunstmatig smakende spiced rums. En dat is jammer, want een goede rum met extra smaak kan echt een fijne meerwaarde zijn van je homebar. Kijk maar naar alle smaken gin die er nu op die markt komen; niemand kijkt meer raar op van een Christmas Gin, Elderflower Gin of een Peach & Raspberry Gin. Maar een rum met extra kruiden? Dat is opeens raar?

Spiced rum cocktail

Deze Hell or High Water Rum cocktail wil ik graag opdragen aan het jaren-90 programma ‘Geef nooit op’, gepresenteerd door Peter Jan Rens. Ik heb zelf maar liefst twee keer een brief geschreven dat ik samen met Peter Jan dino’s wilde opgraven in Amerika. Want ik ging paleontoloog worden, dus dan kan je maar beter al wat veldwerkervaring opdoen! Maar helaas ben ik nooit uitgekozen. Wel werd er een ander stom jongetje met precies dezelfde wens in de bak gegooid; maar die eindigde in Burgers Zoo waar een (nep) dinoskelet in de bush begraven was. Ja daaaag. Zo kan ik het ook! Deze cocktail is dus een beetje zuur, beetje bitter, maar toch ook een beetje zoet, want ik ben uiteindelijk toch paleontologie gaan studeren. 😉

Benodigdheden voor 1 Geef Nooit Op:
 • 50 ml Hell or High Water Spiced Rum
 • 2 partjes limoen
 • 2 dashes Angostura bitters
 • ±50 ml Kombucha (ik gebruikte Cultcha Kombucha Original)
 • ±50 ml ginger beer (ik gebruikte London Essence)
Bereidingswijze:
 1. Knijp boven een longdrinkglas met ijsblokjes een partje limoen uit en laat de schil in het glas vallen.
 2. Vul aan met de rum en Angostura
 3. Kijk hoeveel ruimte er nu nog over is in je glas; verdeel dan de kombucha en ginger beer 50/50 tot je glas vol is
 4. Roer voorzichtig met een barlepel even alles door elkaar
 5. Garneer met een partje limoen
 6. EN GEEF NOOIT OP! 😉

Verkrijgbaarheid

De verschillende rums van Hell or High Water Rum kun je bij de betere winkels kopen, of online via onder andere drinks-gifts.nl.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Salud Distribution. Maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.