Review: Smaak & Techniek

In Smaak & Techniek laat Naomi Pomeroy zien hoe je als thuiskok jezelf kunt uitdagen en verbeteren. En niet op een belerend toontje, maar heel toegankelijk en stapsgewijs.

Boeken algemeen

Naomi Pomeroy (1974) is al 20 jaar chef. In 2007 opende ze alweer haar vierde restaurant, Beast, in Portland, Oregon. Leuk om te zien is dat Naomi geen fancy kookscholen bezocht, maar haar kennis haalde uit kookboeken en zelfstudie. Ze kwam op televisie als deelnemer aan Iron Chef en als jurylid in Knife Fight. Ook heeft ze een TedTalk op haar naam staan. Haar grootste triomf kwam in 2014, toen ze de prestigieuze James Beard Award ontving voor Best Chef Northwest.

Smaak & Techniek - Naomi Pomeroy

Smaak en Techniek bestaat uit 12 hoofdstukken met recepten: sauzen, voorgerechten, soepen, salades, groenten, eieren, vis- en zeevruchten, gevogelte, varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en desserts & gebak. Daarnaast zijn 4 hoofdstukken met algemene keukenonderwerpen als: voorraadkast, ingrediënten, kookgerei en technieken.

Smaak & Techniek - Naomi Pomeroy

Dit is geen boek voor iemand die een Knorr Maaltijddoos al veel werk vind. Naomi spreekt de thuiskok aan die het leuk vind om te koken en al de moeite doet om bijvoorbeeld zelf pesto, bouillon of soep te maken. Fijn is dat bij elk vis- en vleesrecept er verschillende opties staan voor bijgerechten volgens de seizoenen. Hierdoor wordt het kookboek heel het jaar door bruikbaar. Bij bijvoorbeeld de gebakken eendenborst raadt Naomi voor de herfst gemengd lof met druiven, gesuikerde walnoten en een gerijpte balsamicovinaigrette aan. Maar mocht je eendenborst in de winter willen eten, dan raadt ze een lekkere venkelgratin aan.

Smaak & Techniek - Naomi Pomeroy

Zo kun je op een gemakkelijke manier de 140 recepten combineren en matchen. Of je maakt natuurlijk je eigen combinaties.. 😉 Dat mag natuurlijk ook. Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik de gebakken camembert met armagnacpruimen, paddestoelen en tijm kan gaan maken. Of de gestoofde runderrib met balsamico.. Zoveel keus!

Smaak & Techniek - Naomi Pomeroy

Het register is erg uitgebreid, maar niet altijd even logisch ingericht. Zo staat bijvoorbeeld de wittechocolademousse niet onder de recepten met chocolade, maar bij de w… En bij de i vind je het recept terug voor in champagne gepocheerde abrikozen.

Conclusie

Pluspunten:

  • Originele recepten
  • Alle recepten hebben een duidelijke beschrijving
  • Goede mix van zoet & hartig
  • Alle recepten voorzien van minimaal 1 foto
  • Twee leeslinten
  • Harde kaft & fijn papier

Minpunten: 

  • Wel veel vegetarische bijgerechten, maar de hoofdgerechten zijn allemaal gebaseerd op vlees of vis. Dus misschien iets minder geschikt voor vegetariërs.
  • Register is soms een beetje zoeken
  • De prijs

Als zelfs foodguru Anthony Bourdain over Naomi zegt: “Niets van wat de voortreffelijke chef-kok Pomeroy doet, mag je missen – dat geldt ook voor dit boek” dan kan ik dat alleen maar beamen. Ik heb nu al heel veel ideeën opgedaan om in het volgende etentje toe te passen!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Unieboek | Spectrum.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.