Ondanks dat ik in de buurt van Ede ben opgegroeid (Baarn), kan ik mij niet herinneren dat ik ooit in Ede was geweest. Dit middelgrote dorp net over de provinciegrens in Gelderland schurkt lekker tegen Het Nationale Park De Hoge Veluwe aan. Wist je dat het kennis­ en innovatiecluster rondom Wageningen en Ede ook wel de Foodvalley wordt genoemd? Dit is de regio waar dagelijks hard wordt gewerkt aan de voedselvoorziening van morgen met regionale bedrijven, kennisinstellingen en overheden nauw samenwerken en voorop lopen in het ontwikkelen van gezonde voeding en duurzame productietechnieken. Geen wonder dus dat Ede zich vooral het laatste jaar als echte foodie-destination heeft ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Het SmaakPark en het terugkerende culinaire Störrig festival.

Het Smaakpark Ede

Het SmaakPark

Op de voormalige Mauritskazerne in Ede vind je sinds september 2021 Het SmaakPark van oprichter en creative director Christian Weij. Het hele complex (inclusief de foodhal, terras, stal en groentetuin) is maar liefst 7.000m2 groot. Christian: “Ons oorspronkelijke idee, 10 jaar geleden, was om een zelfvoorzienende kookstudio met een lunchroom te openen. We kookten in een open keuken met lokale producten. We kregen enorm veel vragen over de dingen die we maakten en de producten waarmee we werkten. In plaats van alleen antwoorden op die vragen te geven, wilden we iets creëren waar mensen die antwoorden ook echt konden beleven. Uiteindelijk is dat – door een samenwerking met de gemeente Ede – het SmaakPark geworden.”

Wellicht komt de naam Christian Weij je bekend voor; in 2015 verscheen zijn kookboek Verrot Lekker waardoor heel Nederland aan het fermenteren sloeg. In het SmaakPark kan dan ook het fermenteren niet ontbreken. Onder het mom ‘fermenteren kan je leren’ is en een speciaal fermentatielab aanwezig waar studenten van de Universiteit Wageningen experimenteren met verschillende technieken. Weij: “Met fermentatietechnieken kun je echt een stempel drukken op smaak. Eigenlijk zijn alle lekkere producten die we kennen gefermenteerd, denk aan miso, vanille, wijn en bier. Ik denk dat fermentatieprocessen kunnen helpen om de overgang naar meer groente op het menu te versnellen; met fermentatie kun je groente namelijk net zo verzadigend en smaakvol maken als vlees.”

Het terrein van de Mauritskazerne is sowieso een aanrader om eens te bezoeken; de oude barakken zijn omgetoverd tot onder andere ateliers, bakker Jorisbrood, sieraden designers, het plantenparadijs Planty of Leaves en STALL Food & Drinks.

Störrig Festival – een ode aan wild

In 2017 werd voor het eerst het culinaire Störrig Festival georganiseerd op het terrein van de voormalige Mauritskazerne in het Gelderse Ede. Drie dagen lang wordt jaarlijks al het heerlijks wat de natuur te bieden heeft gevierd. En met de opening van het SmaakPark van Christian is de perfecte partner gevonden.

De kleine foodhal-standjes in het SmaakPark boden verschillende kleine gerechtjes aan: van een hotdog van eend met huisgefermenteerde sauzen en pickles tot schorseneren met walnoot en van Veluwse forel met mierikswortel tot een patatje wildstoof. Naast natuurlijk heerlijk eten was er ook de mogelijkheid om voorafgaand aan het festival deel te nemen aan verschillende wildplukwandelingen in de omgeving van het SmaakPark.

Ik kijk in ieder geval al uit naar de 2022 editie! Meer informatie en tickets zullen in de loop van het jaar verkrijgbaar zijn via http://storrig.nl/ of de verschillende Störrig social media kanalen. Kijk ook voor nog meer leuke/culinaire/verrassende tips in Ede op www.bezoek-ede.nl.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER TIPS IN NEDERLAND:

Voor dit artikel ben ik door Ede Marketing uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer