Sinds 1976 was er geen distilleeractiviteit in Dublin meer. Tot in 2015 de Teeling Distillery in de wijk Liberties opende! In de 18e en 19e eeuw werd Dublin een wereldwijde whiskeyhub, met meerdere grote distilleerderijen in de stad: John Jameson & Son’s Bow Street Distillery, John’s Lane Distillery (John Power & Sons), Thomas Street Distillery, Marrowbone Lane Distillery, Jones Road Distillery, George Roe & Co Distillery en de Phoenix Park-distilleerderij.
In 1887 hadden deze distilleerderijen een gezamenlijke jaarlijkse productie van 5 miljoen gallons whiskey per jaar, terwijl hun Schotse rivalen slechts 100.000 gallons per jaar produceerden. Maar verschillende factoren vernietigden de whiskeyproductie in Dublin – Ierse onafhankelijkheid en de Amerikaanse drooglegging – om er maar twee te noemen.
uit de as herrezen
Als een feniks die uit de assen van Dublins whiskeygeschiedenis omhoog komt; zo zien Jack en Stephen Teeling hun distilleerderij. Vandaar ook de feniks in het logo mocht je het jezelf afvragen. ;)
De verschillende tour & tastings
Er zijn 3 verschillende pakketten die je kunt kiezen; het verschil zit vooral in de casting na afloop. De Teeling Tasting tour geeft je de tour, een dram Teeling Small Batch en een Teeling whisky-cocktail. De Trinity tasting tour geeft je de tour en 3 drams: de Teeling Small Batch, Single Grain & Single Malt. De Distillery Select Tasting geeft je recht op de tour en 4 drams: de Teeling Small Batch, Single Malt, Distillery Exclusive & Single Pot Still. Ik had met de Dublin Pass gratis entree voor de Tasting tour (optie 1).
Tickets reserveren:
witte wijngist
De tour begint met de geschiedenis van Dublin whiskey, met een aantal uitstekende displays en een zeer goede presentatie van een van de bekwame medewerkers. Na een filmpje met Jack en Stephen verhuizen we naar een immense ruimte waar de mash tun, 6 fermenters (twee open eiken en vier roestvrijstaal) en drie pot stills gemaakt door Frilli. De gebruikte gist is een mengsel van distilleergist en witte wijngist, beide afkomstig uit Zuid-Afrika.
als je pot still je kindje is..
De drie pot stills hebben bijzondere namen: ze zijn vernoemd naar de drie dochters van Jack Teeling (Stephen had op dat moment nog geen kinderen). De eerste still, Alison, heeft een capaciteit van 15.000 liter, de tweede, Natalie genaamd, heeft een capaciteit van 10.000 liter en de derde, Rebecca, heeft een capaciteit van 9.000 liter.
Tijdens de eerste run worden er een low wines gedistilleerd van ongeveer 25% ABV. In de tweede run wordt de ABV verhoogd tot ongeveer 60%. Na de derde distillatie ligt de ABV op ongeveer 84%. De white spirit wordt vervolgens afgezwakt tot een ABV van 66% of 67% (met eigen bronwater) voor hij voor minimaal drie jaar in vaten verdwijnt.
Bij de Teeling Distillery gebruiken ze ook allerlei verschillende vaten. Het grootste deel van de whisky begint in bourbonvaten. Ze gebruiken echter ook Sherry-, Madeira-, Port-, rum-, rode wijn- en Rieslingvaten. De mensen van Teeling experimenteren zelfs met het gebruik van kastanjehout! De whisky rijpt een uur ten noorden van Dublin in Greenore vanwege veiligheidsredenen en ruimtegebrek. Slechts drie vaten rusten in de distilleerderij zelf, de eerste die ooit gevuld is en twee vaten op naam. De laatste twee zijn vernoemd naar Stephen’s dochters Zoë en en Holly. Die waren natuurlijk een beetje jaloers dat hun nichtjes vereeuwigd waren op de pot stills.. ;)
exit through the gift shop
De tour eindigt met de proeverij; afhankelijk van je gekochte ticket staat de tafel al opgedekt met de verschillende drams en/of een cocktail. Ook is er een café en een winkeltje waar je Teeling whiskey’s en souvenirs kunt kopen.
conclusie
Ik vond dat tour één van de betere distillery tours waar ik tot nu toe ben geweest. Vooral het begin met de geschiedenis van alle distilleerderijen die ooit in Dublin waren was erg informatief. Ook de concurrenten komen gewoon voorbij en worden besproken. Niet zo’n kijk-mij-eens-de-allerbeste-whiskey-maken-en-de-rest-is-marginaal toontje als bij Jameson.. ;)
Koop hieronder alvast tickets voor andere bezienswaardigheden en excursies in Dublin!
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
ZIN IN NOG MEER whisk(e)y? ↓
- Op bezoek bij: de Annandale Distillery
- Op bezoek bij: Stokerij De Molenberg in Mechelen
- 20+ tips voor Glasgow
- Op bezoek bij: de Benromach Distillery in Schotland
- Tamdhu Speyside chocolade truffels
- Franse cannelés met The Epicurean Lowland Whisky
Voor dit artikel ben ik door Toerisme Ierland uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Geef een reactie