Wat doe je als twee bierliefhebbers van Brussel naar Den Haag rijden? Dan neem je een detour en ga je lunchen bij Grimbergen en de brouwerij van Palm Belgian Craft Brewers bekijken!
Lunchen in Grimbergen
Kijk, eten moet je toch.. ;) Dus als dan blijkt dat het dorpje Grimbergen maar 15 minuten rijden is van de Palm Belgian Craft Brewers, dan is de keuze snel gemaakt. De abdij kun je niet zomaar in (net als bij vergelijkbare abdijen zoals Orval), maar er is in de pastorie naast de abdij een restaurant en een klein abdijbiermuseum (dat alleen op afspraak te bezoeken is). Wist je trouwens dat Grimbergen bier helemaal niet gebrouwen wordt in de abdij? Het laatste bier dat werd gebrouwen door de paters van Grimbergen was ruim 220 jaar geleden. Het Grimbergen bier dat we tegenwoordig consumeren wordt voor België door Alken-Maes (van Heineken) gebrouwen, voor het buitenland verzorgt Carlsberg de productie. Maar het Grimbergen biertje bij de lunch smaakte er niet minder om.. ;)
Er is sinds kort naar buiten gebracht dat er voor het eerst sinds 220 jaar weer gebrouwen gaat worden in de abdij! In 2020 zal er een kleine installatie geplaatst worden. Ben benieuwd!
Palm Belgian Craft Brewers bezoeken
Hoe het ooit begon tot nu
In 1747 starten de eerste officiële tekenen van brouwactiviteit in Steenhuffel. Een akte van volkstelling onder het Ancien Régime geeft een opsomming van handelaars en zelfstandigen waaronder brouwerij ‘De Hoorn’, eigendom van Jean-Baptiste De Mesmaecker. In 1908 trouwt Henriette De Mesmaecker, achterkleindochter van Jean-Baptiste De Mesmaecker met Arthur Van Roy. Tijdens de opkomst van de pilsbieren blijft Arthur vasthouden aan zijn traditioneel bier van hoge gisting, ondanks dat bijna alle Belgen overstappen naar pilsbier. Helaas werd in de Eerste Wereldoorlog de brouwerij totaal vernield. Arthur Van Roy bouwt hem opnieuw op en in 1929 geeft hij ‘het bier van Steenhuffel’ de merknaam: ‘Speciale Palm’. Verwijzend naar de bierstijl ‘Special Belge’ en de palmboom, die symbool staat voor ‘onsterfelijkheid’ en ‘eeuwigheid’.
Op de wereldtentoonstelling van 1958 (het eerste grote feest na de Tweede Wereldoorlog) krijgt Arthur door loting een fantastische centrale plek op het plein, waardoor zijn bier door iedereen gezien en natuurlijk geproefd wordt. Dit zorgt voor een grote naamsbekendheid van het bier en verkopen stijgen explosief. Nadien neemt zoon Alfred van Roy de brouwerij over. Op 9 mei 2016 kocht de Nederlandse brouwerij Bavaria N.V. een meerderheidsbelang in het bedrijf voor een bedrag van 78,8 miljoen euro. Na de overname kreeg Palm toegang tot het internationale netwerk van Bavaria, dat met verschillende merken in 120 landen actief is.
Cornet & Arthur’s Legacy
In augustus 2014 werd een nieuwe kleine brouwinstallatie geïnstalleerd waar experimentele brouwsels van 1000 liter kunnen gebrouwen worden. De brouwerij, De Hoorn, is vernoemd naar de vroegere dorpsbrouwerij in Steenhuffel. Hier wordt Arthur’s Legacy gebrouwen, onder deze naam komen verschillende limited editions op de markt. De bekendste limited edition is nu zelfs een eigen merk geworden: CORNET! Een 8,5% oaked zwaar blond Belgisch bier, gebrouwen met houtsnippers. CORNET is genoemd naar Theodoor Cornet, rentmeester van kasteel Diepensteyn (die van de paarden). In de bar hadden ze de Arthur’s Legacy nr 14 The Boy From IpaNema op tap. Die smaakte zo goed dat we in het winkeltje gingen kijken of ze die nog te koop hadden staan, maar daar hadden ze alleen nr 15 (Belgian Black Coffee) staan. Maar mocht je nr 14 nog ergens tegenkomen, bel me! ;)
Hoe zit het precies met Dobbel Palm?
Wist je dat de Dobbel Palm een eindejaars kadootje is van Palm Belgian Craft Brewers naar de consumenten toe? Er is afgesproken met alle leveranciers dat een Dobbel Palm niet meer mag kosten dan een gewone Palm. Ondanks dat er wel meer kruiden worden gebruikt, om het die winter/kerstige sfeer te geven. Dus kom je ergens in een winkel een Dobbel Palm tegen die duurder is dan een gewone, dan mag je de verkoper daarop aanspreken!
Paardenbier
In 1980 verscheen het Brabants trekpaard als logo op het etiket om te verduidelijken dat Palmbier een Brabantse herkomst heeft en door traditie en selectie het beste uit de natuur haalt. Ooit opgevallen? Bij de viering van 250 jaar bestaan van Brouwerij Palm in 1997 draaide het paard van links naar rechts. Ook de landbouwoutfit (van het paard) werd verwijderd. Palm Belgian Craft Brewers stond mede aan de wieg van de Vereniging voor het bevorderen van het Belgisch trekpaard (VBBT). En waarom het vosse Belgisch Trekpaard? Met zijn bruine vacht en witte manen lijkt het paard precies op een vers getapt Palm biertje. ;)
Sinds de overname van Palm door Bavaria hoort de stoeterij Diepensteyn niet meer officieel bij de brouwerij. Maar wanneer je een tour boekt kun je wel aangeven dat je graag bij de stoeterij langs zou willen gaan, dan kunnen ze dat wel voor je regelen.
De Palm Brouwerij zelf bezoeken
Helaas kun je niet zomaar langs bij de brouwerij. Er is wel een winkel waar je alle bieren die onder Palm vallen (dus ook Cornet, Arthur’s Legacy maar ook Rodenbach, Steenbrugge en Urthel) kunt kopen. Je kunt groepen van 15 tot en met 50 personen aanmelden via de website. Wil je met minder dan 15 personen komen? Dan moet je ook het formulier invullen, maar dan kun je alleen aansluiten als er ook een groep is. En dat is jammer, want het museum zit goed in elkaar en onze gids vertelt met veel passie over het bedrijf. Mocht ik Palm Belgian Craft Brewers een tip mogen geven, dan zou het zijn om een rondleidingmoment in de week vast te zetten. Bijvoorbeeld elke woensdag om 14:00. Dan weet iedereen die eens langs zou willen komen, dat ze op dat moment kunnen langskomen.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
OOK LEUK om te bezoeken ↓
- Brasserie Caracole
- De Hertog Jan Brouwerij in Arcen
- Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen
- Helpen bij de Gulpener Hopoogst
- Een tour langs 5 brouwerijen in Salzburg
- Bierfestival Pilsen: De zon in je glas
- Northern Monk Brewery Leeds
- Meer reistips België
- Fireson Brewing: Dé ambachtelijke brouwerij op Aruba
Voor dit artikel ben ik door VisitVlaanderen uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Geef een reactie