DIY: zelf Mosterd maken

Ik had op de site van een Amerikaanse foodblogster eens gelezen dat zij van Guinness mosterd had gemaakt. Dat vond ik nogal ongewoon, dus perfect voor deze site! Ik ben eens in de wereld van de mosterd gedoken, en heb gekeken wat voor mogelijkheden er allemaal zijn. En dat zijn er heel erg veel, want met elke ´zure´ vloeistof kan je mosterd maken. Dus niet alleen maar met de traditionele azijn, maar ook met bier en wijn. Dat moest ik natuurlijk uitproberen… 🙂

2014-07-02 20.05.46 (Small)

Even een korte introductie over mosterd: Zowel de oude Grieken als de Romeinen kenden mosterd. De Grieken vanaf de 4e eeuw voor Christus alleen als geneesmiddel. De Romeinen beschreven de mosterdbereiding in de eerste eeuw na Christus. In de Middeleeuwen werd voor het eerst over mosterd geschreven in de tijd van Karel de Grote. De Franse stad Dijon had in de 13e eeuw na Chr. een monopolie op mosterd. [wikipedia]

het begint met zaad…

Het begint natuurlijk allemaal met mosterdzaad. Er zijn drie soorten mosterdzaad: geel, bruin en zwart. Zwart mosterdzaad wordt bijna niet meer verbouwd, vandaar dat het meeste mosterdzaad dat je tegenkomt geel of bruin is. Wanneer ik bepaalde kruiden nog heb, ga ik meestal naar mijn toko op het Forepark (vlakbij het ADO-stadion). Hier hebben ze niet alleen allerlei soorten rijst, noedels, pannen, sauzen, vlees en vis, maar ook heel veel kruiden en dan vaak ook in grote verpakkingen. En gelukkig hadden ze geel en bruin mosterdzaad liggen in een één kilo verpakking. Genoeg mosterdzaad voor de komende 10 jaar dus.

Zelf mosterd maken

Ik had ergens gelezen, dat als je wat pittige mosterd wilt, je geel/bruin mosterdzaad in een 50/50 verhouding moet gebruiken. En omdat we allebei nogal van pittig houden, ging ik voor die 50/50 verhouding. Voor de verschillende vloeistoffen heb ik gebruikt: Witte wijnazijn, Kruidenazijn. Appel ciderazijn, Sauvignon Blanc, Hoegaarden en Duvel.

Het enige wat je hoeft te doen is het zaad afwegen en de vloeistof afmeten, in een potje doen, afsluiten en 24 uur in de koelkast bewaren. Na die 24 uur hebben de mosterdzaadjes (zie foto hieronder) al het vocht opgenomen.

Foto 22-11-14 14 52 31

Nu kan je de mosterdzaadjes in een keukenmachine doen (als je een kleine maler hebt, anders pakken de messen de zaadjes niet) of de staafmixer erin zetten.

Foto 22-11-14 15 10 01

Met de staafmixer krijg je een hele fijne mosterd (qua structuur), met de keukenmachine blijft de mosterd wat grover. Net wat je lekker vindt.

De smaaktest

2014-07-04 19.03.51 (Small)

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, is de mosterd gemaakt van het bier en de wijn iets lichter van kleur dan de mosterd met azijn. Qua smaak viel de Sauvignon Blancmosterd en de Kruidenazijnmosterd heel erg tegen; veel te zuur. De Duvelmosterd was oké, maar had een rare bijsmaak. De beste waren de Hoegaardenmosterd, de Witte wijnazijnmosterd en de Appel ciderazijnmosterd. De Hoegaardenmosterd had een heel aangenaam zoetje, dus als probeersel toen nog aan het hele potje Witte wijnazijnmosterd een halve theelepel suiker toegevoegd, en toen was het raak! Precies de smaak zoals de mosterd die je in de winkel koopt. Van de mosterd die een beetje tegenviel kan ik altijd nog soep maken… 😉

Benodigdheden voor 150 gram mosterd:
 • 25 gram geel mosterdzaad
 • 25 gram bruin mosterdzaad
 • 100 milliliter witte wijnazijn (of een ander azijn/bier)
 • halve theelepel suiker
Bereidingswijze:
 1. Doe beide soorten mosterdzaad en de azijn in een afsluitbaar potje, en zet 24 uur in de koelkast.
 2. Doe na deze 24 uur het mosterdzaad met de suiker in de keukenmachine en pulseer het mengsel goed voor een paar minuten, totdat je tevreden bent over de grofheid van de mosterd.
 3. Doe terug in het potje en bewaar nog weken in de koelkast.

Lekkere recepten om te maken met mosterd:

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Patricia schreef:

  Kan je dit recept ook alleen van de gele zaadjes maken?

 2. Stef schreef:

  Wat ook leuk is om mosterd van limoensap te maken. Erg lekker bij gegrilde tonijn bijvoorbeeld.
  Je kan dan bijvoorbeeld 50% limoensap en 50% witte wijn azijn gebruiken. Of een andere verhouding als
  je dat lekkerder vindt.

  Gezien je receptuur:
  Zelf zou ik de suiker eerst mengen met kokende wittewijn azijn om deze geheel op te lossen. Om
  een betere emulsie te krijgen

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Bedankt voor de tips Stef! Maar door het zuur in de mosterd lossen de suikerkorrels ook op, dus je hoeft dan niet de moeite te doen om het op te gaan lossen.. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.