WSET Level 2 Award in Spirits doen bij de Isaac Academy

Zoals je misschien wel weet, ben ik dol op nieuwe drank-dingen leren. Daarom staan bij ons alle vakanties en weekenden altijd volgepland met brouwerijen bezoeken, ginstokers het hemd van het lijf vragen en obscure lokale likeurtjes proeven. Maar het begint natuurlijk allemaal met een goede basiskennis. Daarom heb ik de StiBon bieropleiding niveau 1 gedaan, de wijnacademie, de Whisky Ambassador Programme en de WSET Level 1 Award in Sake cursus. Nu heb ik wel een extra whisky cursus gedaan, maar er is nog zoveel meer gedistilleerd! En daar is de WSET Level 2 Award in Spirits perfect voor; heb je weinig voorkennis, dan is er ook een Level 1. Maar ik dacht dat ik wel goed genoeg onderlegd was om gelijk bij Level 2 in te stappen. De cursus wordt gegeven bij de Isaac Academy in Diemen, maar vanwege covid was het grootste gedeelte van de lessen online.

Wine & Spirit Education Trust

WSET staat voor Wine & Spirit Education Trust en bestaat al sinds 1969. De WSET is de grootste wereldwijde aanbieder van cursussen op het gebied van wijn en sterke drank. Cursussen zijn beschikbaar in meer dan 15 talen en in meer dan 70 (!) landen en staan open voor zowel professionals uit de industrie als geïnteresseerde liefhebbers. Je hoeft dus niet perse in een winkel te werken of achter de bar te staan als je meer wilt leren over spirits! Iedereen is welkom!

Normaal gesproken is de WSET Level 2 Award in Spirits cursus twee volle dagen les en één dag een halve les en daarna gelijk het examen. Tijdens de les komen verschillende soorten sterke drank voorbij; inclusief natuurlijk het proeven! Omdat de twee volle lesdagen bij ons vanwege Covid-19 online werden gegeven, kreeg ik een handige doos opgestuurd met daarin verschillende zakjes met kleine proefflesjes. Een zakje met rummetjes, een zakje met likeuren, een zakje met whisky; you get the point. Daarnaast heb je een werkboek en een lesboek, in het Engels, want dat is wel de WSET voertaal voor de cursus in Nederland.

Wodka & rum

De lessen online waren prima te doen; ik vond het wel alleen pittig om zolang in een zoommeeting te zitten; meestal duren die vergaderingen toch wel wat korter. 😉 Voor les 1 stonden het algemene verhaal van distilleren, wodka en rum op het programma. En ook al kun je wodka omschrijven als ‘neutrale alcohol’, als je zo 7 verschillende wodka’s naast elkaar proeft, zit er wel degelijk verschil in! En dankzij de les rum van Andrew Nicholls weet ik nu dat ik niets van rum weet.. Wat een diversiteit van smaken – of je nu rum maakt van versgeperst suikerrietsap, of van melasse, elk eiland heeft zijn eigen smaakprofiel. Mind was blown!

Whisk(e)y, brandy, likeur & tequila

Online les twee stond in het teken van whisk(e)y, brandy, likeur en tequila; een pittig proeflesje dus! Voor mij was het hoofdstuk whisk(e)y gelukkig gesneden koek dankzij de Whisky Ambassador Programme die ik in maart 2020 had gedaan, maar zeker voor het hoofdstuk tequila moest ik goed opletten. Vaak als je ergens bent geweest en met je eigen ogen hebt gezien hoe iets gemaakt wordt, dan blijft dat beter hangen. Maar ik ben (helaas) nog nooit in Mexico geweest, dus was het even goed stampen om alle processen en bijbehorende Spaanse termen in m’n hoofd op te slaan.

Jenever walk alone & het examen

Les 3 was op de locatie van Isaac Academy in Diemen waar we in de middag ook het examen zouden afleggen. Isaac Academy is een opleidingsinstituut op gebied van cocktails en hospitality. Dus mocht je de allerbeste bartender van Nederland willen worden? Dan ben je bij Isaac aan het juiste adres! Maar dus ook voor de WSET Award in Spirits level 1 en 2. De ochtend bestond uit een les jenever en een les bartools en glaswerk. Want dat hoort ook bij de WSET Level 2 Award in Spirits; weet jij precies hoe een Hurricane glas eruit ziet? Of wat een Hawthorne strainer is? Het examen bestaat uit 50 multiple choice vragen, over alle aspecten van het boek en de online lessen. Daarnaast kregen we nog een kleine blindproeftest van twee spirits; dit is geen onderdeel van het officiële WSET examen, maar meer een soort extra test om te kijken of we de proeftechniek van de WSET onder de knie hadden.

Het eindresultaat

En ondanks dat ik best wel zenuwachtig was (flashbacks naar m’n schooltijd!) heb ik het keurig gedaan en met maar twee foutjes van de 50 vragen ben ik zelfs met distinction geslaagd! Ik vond het echt een meerwaarde om deze cursus te doen; zeker omdat je in een korte tijd over heel veel verschillende dranken leert zoals tequila, cognac, calvados, whisk(e)y en nog veel meer. Inclusief proeven! Wanneer heb jij voor het laatst 8 verschillende rums naast elkaar geproefd? Super interessant voor wie net zo’n drank-nerd is als ik. En je krijgt een officieel diploma en een WSET pin om op je revers te spelden.

Ook de WSET Level 2 Award in Spirits cursus doen? Bij Isaac Academy staan nu (onder voorbehoud) 3 data in oktober 2021 gepland en in het voorjaar 2022, houd de website van Isaac in de gaten of stuur even een mailtje naar Misja (info@isaac-academy.com) om op de hoogte gehouden te worden. Ga voor meer informatie over WSET en waar ter wereld je kunt studeren naar wsetglobal.com.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.