Een wijncursus doen? Denk eens aan WSET!

De Wine & Spirit Education Trust (WSET) is wereldwijd de grootste aanbieder van kwalificaties op het gebied van wijn, gedistilleerd en sake. Al vijftig jaar lang gaat de WSET aan kop bij het ontwikkelen en aanbieden van cursussen over wijn en gedistilleerd.

Een wijncursus doen? Denk eens aan WSET!

Waar kun je WSET doen?

Bijna overal ter wereld kun je een WSET wijncursus volgen, dus ook in Nederland! In Nederland zijn er 10 officiële instituten die wijncursussen aanbieden door heel Nederland van de verschillende niveaus. Omdat Wijnstudio in Den Haag zit (voor mij de dichtstbijzijnde locatie voor een WSET wijncursus) zal ik hun programma hier als uitgangspunt nemen.

Jeroen van Wijnstudio: “Wijn is voor mij cultuur in een glas.”

4 niveaus

Er zijn 4 reguliere niveaus die je kunt volgen: 1, 2, 3 en (tromgeroffel) 4! 😉 Een kleine introductie in de verschillende niveaus:

>> WSET Level 1 Award

Een introductie over wijn voor beginners, bedoeld voor mensen die een loopbaan op het gebied van wijn willen beginnen of die gewoon geïnteresseerd zijn in wijn.

>> WSET Level 2 Award

Een opleiding voor beginners tot halfgevorderden waarin wijnen en gedistilleerde dranken worden verkend voor mensen die in deze branche werken of die gewoon geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

Een wijncursus doen? Denk eens aan WSET!

>> WSET Level 3 Award

Een kwalificatie op gevorderd niveau, bestemd voor professionals uit de wijnsector en voor enthousiaste wijnliefhebbers.

Een wijncursus doen? Denk eens aan WSET!

>> WSET Level 4 Award

De Diploma Course is bedoeld voor kandidaten met een gedegen kennis en ervaring met wijn, in het bezit van WSET Level 3. Ontwikkeld om mensen voor te bereiden op hogere posities binnen de wijn- en drankensector.

De lesstof

De lesstof zal per level natuurlijk wel iets verschillen en dieper op de stof ingaan; maar de basis is hetzelfde. Na de cursus zul je bijvoorbeeld meer weten over de geschiedenis van de wijnbouw, wijnbouw, klimaat, bodem, het bewaren van wijn, het proeven van wijn, hoe moet je een proeverij opzetten en wijn-spijs handvaten krijgen.

Een wijncursus doen? Denk eens aan WSET!

Je krijgt bij de cursus een uitgebreid werkboek en een aromazon (ook wel smaakwiel genoemd) voor het proeven van de wijn. Ook fijn: de lesstof + examen is voor level 1, 2 en 3 in het Nederlands.

Wijn proeven

Geen wijncursus zonder wijnproeven natuurlijk! De manier waarop WSET het proeven aanpakt is iets anders dan de andere wijncursussen. De Systematic Approach to Tasting Wine® is een systematische en structurele methode om wijnen te proeven. Door een lijstje af te werken (kleur, geur, intensiteit, smaak, zuurgraad, afdronk, alcohol, tannine) leer je wijn in hokjes te plaatsen. Voor level 1 heb je een klein lijstje, voor level 3 een langer lijstje.. 😉 En je zult bij level 3 meer smaakcomponenten leren herkennen en benoemen. Kom je bij level 2 nog weg met een keuze uit drie niveaus zuurgraad; voor level drie heb je de keuze uit vijf gradaties. En zo bij nog veel meer kenmerken.

Een wijncursus doen? Denk eens aan WSET!
Wijnstudio bied naast de WSET-materialen een nuttig smaakwiel!
Kosten

Ik neem weer even Wijnstudio als voorbeeld; de kosten* voor de verschillende levels die je hier kunt volgen:

1:  4 x 3 uur les. € 265,- all- in, inclusief cursusboek, wijnen, examen en certificaat.

2: 8 x 3 uur les. € 565,- all-in, inclusief studieboek, werkboek, 6 proefglazen en inclusief examen.

3: 10 x 3 uur les inclusief een examentraining, plus een examenmiddag. € 1095 all-in; inclusief studypack, mentorbegeleiding, examentraining, examen en certificaat.

* Zoals vermeld op de website van Wijnstudio op 01/08/2018

Ja! ik wil beginnen met een wset wijncursus!

Superleuk! Of je nu een liefhebber bent en gewoon meer wilt weten of misschien werk je sinds kort in een slijterij of wijnwinkel; een WSET cursus is echt een aanrader. Kijk op www.wsetglobal.com of wijnstudio.nl voor beschikbare data en locaties!

A post shared by Wijnstudio (@wijnstudio) on


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de WSET.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.