Dilemma; je mag nog maar één soort voedsel eten de rest van je leven; wat zou je dan kiezen? Ik weet het wel hoor: KAAS! :D Blauw, wit, geit, oud, rood… Kom maar door. Dus toen ik de uitnodiging kreeg om naar The World Cheese Awards in Bergen (Noorwegen) te gaan; stond ik al met mijn koffer bij de deur. ;)
The Guild of Fine Food
The World Cheese Awards worden jaarlijks georganiseerd door de Britse organisatie The Guild of Fine Food. Elk jaar is de competitie in een ander land; deze 31ste editie werd gehouden in de tweede grootste stad van Noorwegen: Bergen. Twee jaar geleden won in San Sebastián de Noorse blauwschimmel Kraftkar uit Tingvollost al de prijs van Beste Kaas ter Wereld. Vandaar dat de organisatie besloot om deze competitie ook eens in Noorwegen te organiseren!
En maar liefst 3472 kazen uit 40 landen werden er dit jaar ingestuurd, een record! Maar hoe kies je nu uit bijna 3500 kazen de beste? Ik leg het uit!
hoe werkt het
Iedere kaas ter wereld kan meedoen met deze competitie. Je moet op de website van The Guild of Fine Food een formulier downloaden waarin staat waar je kaas aan moet voldoen. Het jureren is blind; dus je mag geen stickers oid op je kaas hebben die je instuurt. Vaak houden kaasmakers ‘blanco’ kazen apart tijdens het maken om die dan in te sturen voor een wedstrijd. Kosten voor deelname aan The World Cheese Awards zijn £48 per kaas.
Sommige landen (zoals EU-landen, Andorra, Australië, Canada, IJsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten) mogen gepasteuriseerde en ongepasteuriseerde kazen opsturen. Kazen uit andere landen moeten gepasteuriseerd zijn en moeten een hittebehandeling documentatie ondertekend door een officiële dierenarts in het land van herkomst hebben. Dan krijgen de producenten informatie en labels voor het verzenden van de kaas en worden de kazen verzameld op de locatie van de wedstrijd.
jureren
Er zijn maar liefst 240 juryleden uit meer dan 40 landen nodig om alle kazen te beoordelen. De kazen zijn per 50 verdeeld over tafels (dus 78 tafels afgelopen jaar) en de jury gaat in groepjes van 3 een tafel langs. Elke kaas wordt beoordeeld op 3 criteria: verschijning & korst (max 5p), structuur (max 5p) en natuurlijk smaak (max 10). Ik moet er nog wel even bij zeggen dat ze hier maar 3 uur voor hebben! :O
Wanneer een kaas van alle drie de juryleden genoeg punten heeft gehaald, krijgt deze een prijs. Tussen de 14 en 16 punten krijgt een kaas brons, tussen 17 en 19 punten zilver en bij meer dan 20 punten goud. Je kunt dus meerdere kazen op één tafel hebben die een gouden, zilveren of bronzen prijs hebben gekregen.
super gold
Van alle gouden medaillewinnaars kiezen de 3 juryleden 1 allerbeste kaas uit. Die wordt de Super Gold van de tafel en gaat naar een aparte jurytafel. Er waren 78 tafels afgelopen jaar dus ook 78 Super Gold kazen. Uit de 240 juryleden zijn 16 Super Gold Judges geselecteerd die uit die 78 Super Golds één favoriet mogen uitkiezen. En dat mag dan niet een kaas zijn die ze zelf hebben geselecteerd.
Hieronder zie je bijvoorbeeld de Super Gold kaas van de tafel met het Belgische Jurylid Kaasmeester Ann Keymeulen.
top 16
Volgen jullie het nog? ;) Dus je houdt uiteindelijk 16 kazen over die in de running zijn voor de top-prijs. De jurering van de laatste 16 kazen gaat per editie een beetje anders; in Bergen werd het een groot spektakel voor een uitzinnig publiek. Elk jurylid geeft de kaas punten uit 5; de kaas met de meeste punten wint. Simpel!
de winnaar
En de beste kaas ter wereld? De Gouda-style Fanaost van Fana Ostegården, Bergen Noorwegen! Jørn Hafslund is een lokale boer met maar 12 (!) melkkoeien. Naast de nu wereldberoemde Gouda maakt hij ook camembert, brie, een feta en een kaas met heidebloemen; misschien wel mijn favoriet. ;)
Bekijk hier een filmpje van de organisatie over het reilen en zeilen van The World Cheese Awards: Highlights The World Cheese Awards Bergen, Norway.
wat gebeurt er met alle kaas?
De dag na de prijsuitreiking kregen we een rondleiding door de kaas-jurerings-hal waar alle kazen nog braaf op hun tafeltjes stonden. Maar er stonden ook al grote blauwe containers tussen de tafels… Dumdumdum… Alle kazen van buiten de EU/Schengen moesten in de container en worden in Noorwegen vernietigd. De voedsel- en warenwet in Noorwegen is zelfs zo streng dat we ook geen kaas meer mochten proeven die gebruikt was in de wedstrijd. De EU/Schengen kazen worden in andere containers verscheept naar Groot-Brittannië waar ze gebruikt zullen worden als bio-brandstof. Ja echt. :(
Onze rondleiding werd gegeven door de Britse Super Gold Judge Patrick McGuigan: “Als we nu in London waren, had ik jullie alles laten proeven!”. Maar helaas. We moesten het doen met speciaal voor de rondleiding ingevlogen stukjes kaas; waaronder de winnaar van 2010: een Cornish Blue blauwschimmel.
2019 editie
Volgend jaar zal The World Cheese Awards gehouden worden in Bergamo Italië, dus mocht je nog een kaas weten die misschien wel kans kan maken op een prijs? Vertel de kaasmaker over deze wedstrijd!
Nog Nederlandse kazen in de prijzen?
Zeker! Nederland heeft het helemaal niet slecht gedaan met maar liefst 2 Super Gold kazen! Deze eer kreeg de Beemster Classic van Beemster Kaas en de Montana Intenso van Veldhuyzen Kaas. Beemster viel meerdere malen in de prijzen met Goud voor de Beemster Goat en de Beemster 30+ Oud, zilver voor de Beemster Royaal Grand Cru en brons voor de Beemster XO en Beemster Masterchoice. Andere kaasmakers die een zilveren of bronzen kaas hadden ingestuurd waren Treur Kaas, Aurora Kaas, Hoeve Waterrijk, Kaashandel Remijn (met geitenkaastruffels), Veldhuyzen Kaas, Noordam vof en Utopia Hoeve. Gefeliciteerd!
Meer leren over kaas?
Misschien heb ik je wel nieuwsgierig gemaakt over kaas en wil je meer weten over kaas? Good Cook heeft nu een heel overzichtelijk boek met beschrijvingen van honderden verschillende kazen van over de hele wereld. Inclusief informatie over etiketten, de productie en kaas aan tafel. Inclusief een origami-achtige handleiding hoe je je stukje kaas het beste verpakt voor in de koelkast!
Bestel je boek op Bol.com via onderstaande link ↓
Tot volgend jaar!
Meer lezen over Noorwegen?
- Trondheim – perfect voor een culi stedentrip
- Wat is Aquavit? Ik zocht het voor je uit. In Noorwegen!
- Op bezoek bij: Bareksten Spirits – Noorwegen
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Visit Bergen en Visit Norway.
Geef een reactie