REVIEW: Less is More

Less is More is alweer het derde kookboek van driesterrenchef Jacob-Jan Boerma en fotografe Sacha de Boer, maar voor mij de eerste! Ik was erg benieuwd naar het nieuwe concept van het boek om met weinig ingrediënten toch zelf een sterrengerecht op tafel te kunnen zetten.

less is more (2) (Small)

Er zijn in totaal 5 hoofdstukken met recepten: fris, zilt, aards, mals en zoet. Less is more is niet alleen minimalistisch van opzet (max 8 ingrediënten naast vaste dingen uit je voorraadkast) maar ook qua styling, de hoofdstukindeling en de fotografie.

less is more

Jacob-Jan geeft een hele lijst van ingrediënten die je standaard in je keukenkastje zou moeten hebben staan, zoals peper, zout, gedroogde kruiden, verschillende azijnen en verschillende oliën. Er is zelfs een overzichtspagina toegevoegd waarop alle ingrediënten afgebeeld staan (met corresponderend nummertje). Grappig om te zien dat de afbeeldingen van de bouillon gewone bouillonblokjes zijn afgebeeld. Had eigenlijk niet verwacht dat Jacob-Jan van de blokjes was… 😉 Qua keukenbenodigdheden is alleen de mandoline misschien een apparaat dat niet veel mensen thuis zullen hebben liggen. Verder zijn de benodigdheden heel basic zoals plasticfolie, een rasp en een keukenmachine/staafmixer.

less is more

De recepten zijn heel overzichtelijk; de ingrediënten die je er nog bij moet kopen zijn dikgedrukt en onder de ingrediënten staat ook welke keukenbenodigdheden je nodig hebt voor dat specifieke recept.

less is more

worteltjes

Sommige recepten klinken een beetje “gewoon”, maar door de manier van opmaken maak je er echt een sterrengerecht van. Voorbeeld: een gerechtje als ‘worteltjes met kwark’ klinkt misschien niet heel spannend, maar als je de stukjes wortel rechtop zet op een bord ziet het er gelijk heel anders uit! De gerechten zijn ingedeeld op smaak (fris, zilt, aards, mals of zoet) en niet zozeer op voorgerecht, snack of bijgerecht. Je moet dus altijd eerst goed het hele recept lezen of je er misschien nog iets van rijst of andere dingen bij moet maken om er een hele maaltijd van te maken.

less is more

De recepten variëren van rodepoonsalade tot biefstuk met oosterse groenten tot gepofte banaan met nutellasaus. Jacob-Jan put uit allerlei verschillende keukens en voor ieder wat wils.

Het is niet alleen een kookboek, maar ook een fotografieboek. Naast de foto’s van de gerechten staan er ook veel kleuren- en zwartwitfoto’s in van ingrediënten, Jacob-Jan en de keuken. Voor mij soms iets te gestileerd; een twee paginagrote foto van twee bosjes korenaar asperges snap ik niet zo goed. Daar had makkelijk nog een recept kunnen staan.. 😉

Conclusie

Pluspunten:

  • Het idee van max 8 ingrediënten spreekt me erg aan
  • In het register zijn de vegetarische recepten groen gedrukt, heel goed en overzichtelijk gedaan. Het was misschien wel fijn geweest als ze dat in het receptenoverzicht aan het begin van elk hoofdstuk ook hadden gedaan.
  • Goede foto’s van de opmaak van de borden

Minpunten:

  • Misschien iets teveel gestileerde groentefoto’s
  • Lastig om snel te zien wat voor soort gerecht een recept is (voor-, hoofd- of bijgerecht), een overzicht achterin zou dan fijn zijn
  • Niet alle keukenbenodigdheden die bij de recepten staan, staan bij het overzicht voorin. Zoals een houder met 20 ronde holtes voor de lolly’s van kerstomaatjes
  • Sommige ingrediënten zijn toch wel erg “cheffie” zoals lavas en fregola

Voor iemand zoals ik die het heerlijk vind om uit eten te gaan, maar altijd bij elk bordje denkt “dat kan ik nooit!” is Less is more perfect. Je kan nu redelijk gemakkelijk een mooi bordje op tafel zetten zonder al teveel ingrediënten te gebruiken. Misschien zijn het niet gerechtjes voor elke dag, maar als je eens uit wilt pakken dan pak je dit boek erbij!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.