REVIEW: Bier & Spijs

Biersommelier Fiona de Lange en chef-kok Jo Vaessen zijn beiden van mening dat het maar eens afgelopen moet zijn met al die wijn-spijs adviezen: bier is ´the new thing!´ Bier & Spijs is een kookboek met 70 recepten (verdeeld over lente, zomer, herfst en winter) met bij elk recept een bijpassend Nederlands speciaalbier.

Bier&spijs (Small)

Je krijgt eerst een korte introductie over de verschillende smaken van bier, de verschillende typen, een lijst met do´s & dont´s en een aantal basisrecepten zoals speltbroodjes en tapenade.

Bier&spijs3 (Small)

Zoals ik aan het begin al zei zijn de recepten verdeeld over de 4 jaargetijden. Aan het eind van het seizoen wordt een korte menusuggestie gegeven, mocht je een heel menu uit het boek willen maken.

Bier&spijs2 (Small)

Wat je misschien zou verwachten is dat er vooral hartige recepten in het boek staan. Dat associeer ik tenminste wel meer met bier; maar er staan ook een heleboel desserts en andere zoete gerechten in het boek, allemaal met een bijpassende biersuggestie.

Bier&spijs4 (Small)

De recepten zijn niet moeilijk en goed te doen voor de beginnende – gemiddelde thuiskok. Het lastige van het combineren met bier is dat er op bijna micro-niveau wordt gekeken naar smaakaspecten die dan samengaan met een gerecht. Dat maakt het voor een consument lastig om zomaar in de slijterij een bier te kiezen, zeker als je dat bier nog nooit gedronken hebt. Het is daarom fijn dat Fiona meerdere biersuggesties geeft per gerecht; niet alle bieren die ze noemt zijn zo algemeen verkrijgbaar.

Conclusie

Pluspunten:

  • Mooie heldere foto´s
  • Leuk om eens na te denken over bier-spijs i.p.v. wijn-spijs
  • Leuke indeling met de seizoenen als leidraad

Minpunten:

  • Niet alle bieren zijn gemakkelijk verkrijgbaar
  • Voor de gevorderde thuiskok zijn de recepten te simpel
  • Er staat niet bij alle recepten een bieradvies
  • Het was leuk geweest als er ook ietsje meer met bier gekookt was (nu 1 recept)

Wanneer je een grote speciaalbierfan bent (zoals mijn vriend), is het zeker leuk om dit boek aan te schaffen; je krijgt gelijk ook zin om heel veel nieuwe Nederlandse biertjes te gaan proberen (wel of niet in combinatie met eten.. 😉 ).

Dit boek is beschikbaar gesteld door Caplan Publishing B.V

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.