Review: Bier in de Keuken

Bekroonde schrijver Melissa Cole wordt algemeen erkend als een van de toonaangevende bier- en foodexperts in het Verenigd Koninkrijk. Bekend om haar inzichtelijke en boeiende schrijfstijl, gevoel voor humor en het vermogen om ingewikkeld bierjargon te vertalen naar iets dat iedereen kan begrijpen. En nu is er dus dit kookboek: Bier in de Keuken! 

Review: Bier in de Keuken - Melissa Cole
De kaft is trouwens knalgeel, maar op de 1 of andere manier krijg ik hem niet lekker op de foto.

Het boek begint met wat wetenschappelijke informatie over smaak, bier en proeven. Daarna bespreekt ze verschillende bierstijlen, kort het proces van bierbrouwen, de aanraders, de afraders, algemene tips, tips voor de voorraadkast en keukengerei. Daarna zijn de recepten onderverdeeld in 4 hoofdstukken: zo simpel, iets meer werk, voor opscheppers en kaas.

Review: Bier in de Keuken - Melissa Cole

De recepten variëren dus erg van moeilijkheid; van een makkelijk dipje tot uitgebreide maaltijden waar je wel een paar uur mee zoet bent. Ook is elk recept voorzien van een persoonlijke inleiding waarom ze bijvoorbeeld dit recept bedacht heeft of met tips qua variaties.

Review: Bier in de Keuken - Melissa Cole

Wat me ook verraste waren de zoete recepten zoals het sinaasappelbierijs, de bieramisu en de appel biercrumble.  Maar ook van de hartige gerechten zoals de biercamembert, lamsgehakt bierballetjes en de in witbier gepocheerde rivierkreeftjes loopt het water me in de mond. En ook toevallig: Melissa heeft ook een recept voor bierhummus!

Review: Bier in de Keuken - Melissa Cole

En zoals je al aan mijn voorbeelden hebt kunnen zien; ik denk dat zeker 3/4 van de recepten met vlees, vis of dierlijke producten is. Dus misschien iets minder geschikt voor mensen die alleen plantaardig koken. En ik had het persoonlijk wel fijn gevonden als alle zoete recepten bij elkaar hadden gestaan, nu zijn ze verdeeld over de verschillende hoofdstukken.

Review: Bier in de Keuken - Melissa Cole

Verder gebruikt Melissa een aantal Britse producten die in Nederland niet zo goed verkrijgbaar zijn. Zoals haggis, blaaswier uit blik, kerstomaatjes uit blik, zwarte lampung peperkorrels, brown sauce of reuzel.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Heerlijke recepten
  • Persoonlijke inleiding bij elk recept
  • Grote variatie in simpele en moeilijke recepten
  • Ook tips welke bieren absoluut niet werken
  • Goede fotografie

Minpunten: 

  • Niet echt geschikt voor vegans
  • Sommige ingrediënten in Nederland lastiger te verkrijgen
  • De zoetrecepten staan niet bij elkaar

Bier in de Keuken van Melissa Cole is een heel tof boek voor de kokende bierliefhebber. Naast gerechten met bier erin verwerkt staan er ook tips in voor welk bier je er het beste naast kunt drinken en welke helemaal niet.

Nederlands | Druk: 1 | 9789000366569 | mei 2019 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Spectrum.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen! 


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.