In de winkel van Bartje Boemboe maken Bart en Jojo boemboe’s volgens de recepten van hun oma’s. De familierecepten gaan terug tot moeders, oma’s en zelfs overgrootmoeders. Deze zijn door de jaren aangepast; verfijnd en verbeterd. Daarnaast hebben Indische vrienden recepten aangedragen en door het reizen naar Java, Lombok en Balie werden nieuwe recepten ontdekt.

Ik was erg benieuwd naar dit boek, omdat ik altijd graag in een toko rondsnuffel en al genoeg kruiden en specerijen in huis heb om een heel eind te komen met Indonesisch koken volgens mij! :D

review bartje boemboe

Het boek begint met een (naar mijn mening iets te uitgebreide) inleiding van Hans van Walbeek (wie??) en een uitleg over de verschillende ingredienten die gebruikt worden. Veel van de ingredienten kende ik al, maar de spelling was soms net even anders en dan is het fijn dat er zo’n uitgebreide beschrijving (+ fotootjes) is.

review bartje boemboe

Er is geen klassieke indeling qua hoofdstukken, maar er worden 10 menu’s (met alle bijbehorende gerechten) uitgewerkt. De menu’s en gerechten bevatten veel achtergrondinformatie over de familie, levenstijl, gerechten en geschiedenis. Bij één van de hoofdgerechten uit het menu word een bijpassende wijnsuggestie gedaan door sommelier Robert Pham. Misschien had ik het ook wel leuk gevonden als er een wijnsuggestie werd gegeven bij een voorgerecht of een nagerecht.

review bartje boemboe

Je moet wel je weg weten in een grote toko want anders wordt het lastig Indonesisch koken. Sommige producten zoals djinten (komijn), kunyit (kurkuma) en kemangi (basilicum) kan je ook in je plaatselijke supermarkt vinden; maar voor kemiri, kentjur en daun salam zal je toch echt een goede toko in moeten duiken. En dat is echt geen straf! :)

review bartje boemboe

De recepten zijn (bijna allemaal) op basis van boemboe’s die de essentiële ingredienten in verschillende combinaties en verhoudingen bevatten. Dus als je eenmaal de basis in huis hebt kan je heel veel boemboe’s zelf maken. Of kopen in de winkel of op de website. Want het blijft natuurlijk een kookboek van een winkel.. ;)

review bartje boemboe

Voorbeelden van recepten zijn frikadel jagun (maiskoekjes), sop ikan laut (vissoep), ongol-ongol (zoete snacks met vanille en kokos) en daging krensengan (pittige runderstoof). Alle recepten (op 1 of 2 na) hebben een duidelijke foto van het eindresultaat, behalve de sambals die op het eind genoemd worden.

Conclusie

Pluspunten:

  • Het boek nodigt uit om Indonesisch te koken
  • Leuke en grappige verhalen over de jeugd van Jojo en Bart
  • Goed dat er is nagedacht over de wijn-spijs combinatie
  • Duidelijk overzicht van alle ingrediënten inclusief foto’s

Minpunten:

  • Jammer dat er alleen bij hoofdgerechten een wijnadvies wordt gegeven
  • Er is zelfs een heel hoofdstuk gewijd aan de kant-en-klare zakjes boemboe die je op de website kunt kopen, had van mij niet zo gehoeven
  • Sommige hoeveelheden in de recepten zijn onduidelijk: 1/4 blok santen? Ik heb santen al in heel veel verschillende formaten voorbij zien komen in de winkel/toko.. Geen idee wat ze dan bedoelen met een kwart blok..
  • Het recept van de beroemde katjangsaus wordt niet onthuld in dit boek

Als beginnende thuiskok zou ik eerst beginnen met de kant-en-klare boemboe’s en daar de recepten mee maken. Maar ben je wat gevorderd en heeft de lokale toko geen geheimen meer? Dan kan je met dit kookboek alle authentieke Indonesische gerechten helemaal zelf maken!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Aerial Media Company B.V. 

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!