Pulled Pork met cola

Pulled pork is ontzettend hip en meestal doe ik niet mee met hypes (heb Breaking Bad pas na 4 jaar gekeken), maar nu was de drang wel heel erg hoog. Ik moet zelfs bekennen dat ik het nog nooit gegeten had, maar als iets er zo lekker uitziet; dat kan toch niet misgaan?

En de toevoeging van cola? Ik heb al eens verteld dat we bijna geen frisdrank drinken, maar we kregen laatst van de pizzabezorger een 1,5L fles Coca-Cola omdat ze iets van de pizza vergeten waren… Dus die fles moest op! 🙂 Je kan dit recept ook heel goed zonder cola maken hoor, maar het had wel wat eigenlijk… 😀 (Wil je geen cola gebruiken, neem dan meer bouillon)

Ik ben er ook al achter dat je deze pulled pork heel goed in kan vriezen, dus dan heb je gelijk wat voor de komende maanden. Gewoon (ongeveer) 150 gram vlees in een boterhamzakje doen (is een prima 1-persoons portie) en dan de losse boterhamzakjes in een grote ziplockzak met datum en inhoud in de vriezer. ´s Ochtends uit de vriezer halen, laten ontdooien en je hebt ´s avonds heerlijk sappige pulled pork. Zelf getest! 🙂

pulled pork (Small)

Benodigdheden:

 • 2.3 kilo varkensprocureur (de nek), wij hebben een stuk bij de sligro gehaald, helemaal niet duur! Heb je een kleiner stuk vlees, pas dan de hoeveelheden en kooktijden een beetje aan.
 • 3 rode uien, schoongemaakt en in kwarten
 • 2 teentjes knoflook, gekneusd
 • 3 eetlepels appelcider azijn
 • 400 ml Coca-Cola
 • 200 ml groentebouillon
 • 3 eetlepels srirachasaus (of andere pittige saus)
 • 2 eetlepels gerookte boter (in Amerika doen ze er vloeibare rook of rokerige barbecuesaus bij voor een rooksmaak, maar dat hoeft niet als je gerookte boter en zout gebruikt)

De rub:

 • 1 eetlepel korianderzaad
 • 1 eetlepel mosterdzaad
 • 1 eetlepel komijnzaad
 • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
 • 1 theelepel gerookt zout

Bereidingswijze:

Ik heb een grote braadpan gebruikt (een grote Creuset) en op het vuur, dus dit is geen recept voor in de oven!

Doe alle ingrediënten voor de rub in een vijzel en vijzel alles tot een egale rub. Doe de rub in een grote kom.

Als er grote stukken vet op de procureur zitten kan je die er wel afsnijden, maar vet = smaak, dus het is niet erg als er wat vet op blijft zitten. Snij het vlees in vuistdikke stukken en doe in de kom bij de rub. Zorg dat er op elk stuk vlees lekker kruiden zitten, wrijf alles er lekker in met je handen.

Smelt in de braadpan de gerookte boter en wanneer de boter begint te bruisen leg je een paar stukken procureur in de pan om rondom even aan te bakken. Haal uit de pan en herhaal met de rest van de stukken.

Wanneer alle stukken aangebakken zijn zet je het vuur laag, doe alle stukken vlees in de pan, doe er dan de kwarten ui, gekneusde knoflook, azijn, 200 ml cola (bewaar dus 200ml), 200 ml bouillon en de sriracha bij. Als het goed is moeten de stukken vlees nu voor 3/4 onderstaan. Leg een deksel op de pan en laat op het kleinste pitje en het laagste vuur ongeveer 3 uur zachtjes pruttelen. Wanneer je gemakkelijk heerlijke plukjes vlees los kunt “trekken” (het valt praktisch uit elkaar als je het aanraakt) dan is het vlees goed.

pulled pork 3 (Small)

Nu komt een beetje viezig werkje. Zet twee kommen klaar op het aanrecht en was je handen goed (en doe ringen, horloges af). Zet dan de pan pulled pork bij de twee kommen en doe in 1 kom de reepjes vlees en in de andere kom de vetjes, glibberige dingetjes (vet dat niet helemaal is gesmolten) en andere zaken dat geen vlees is. Zou hou je na een uur pulken een bak met vlees, een bak met blurgh over en een braadpan met vocht.

pulled pork 2 (Small)

Giet het vocht dat in de braadpan overblijft door een zeef in een maatbeker. Laat even 5 minuten staan zodat er een laag vet op het vocht komt te staan. Schep met een lepel voorzichtig het vet van de jus.

De overgebleven jus giet je samen met de overgebleven 200ml cola terug in de braadpan en laat tot ongeveer de helft inkoken. Doop een stukje vlees in de jus en proef of er misschien nog wat zout of sriracha bij moet.

Wanneer je tevreden bent doe je al het vlees in de braadpan en roer alles goed door zodat je een lekkere sappige berg vlees hebt. Je kunt dit dus heel goed portioneren en invriezen voor een andere keer.

Bak wat ciabatta broodjes af in de oven en serveer met een lekkere coleslaw en aardappelkroketjes (of iets anders natuurlijk 😉 ).

Wijntip3

Het is lastig om met deze smaken een passende wijn te vinden, maar neem een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais die tegenwicht geeft aan al dat vlees.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.