Gerookt zout

Ik kwam laatst in een kookwinkel (zal geen namen noemen) gerookt zeezout tegen; tegen een prijs van maar liefst €7,95 voor 125 gram! Terwijl is bij de supermarkt altijd grof zeezout koop voor €1,21 voor 500 gram.. Nogal een verschil…

Maar ik ben niet voor 1 gat te vangen! 🙂 Wij hebben sinds twee jaar een klein rookoventje staan waar we eigenlijk te weinig mee doen. Dit was dus een mooie gelegenheid om de rookoven weer eens aan te zwengelen en verschillende gerookte producten mee te maken. Dus ook weer een trilogie van rookrecepten; met als deel 1 het gerookte zout!

Twee jaar geleden hebben we voor €35 via rookovens-online.nl een tafelrookoventje gekocht. Dat is inclusief van die gourmetbranders en rookmot (houtsnippers) en we zijn nog steeds heel erg tevreden! Een eigen rookoventje hoeft dus helemaal niet duur te zijn.

gerookt zout (Small)

Benodigdheden voor 100 gram gerookt zout:

  • 100 gram grof zeezout
  • vel aluminiumfolie
  • rookoven met houtmot

Bereidingswijze:

Na wat online research kwam ik erachter dat je zout ´warm´ moet roken. En omdat we ook een kipfilet wilde roken en er ruimte genoeg is in de rookoven hebben we dat tegelijkertijd gedaan.

Steek de rookoven aan zoals de maker dat voorschrijft.

Vouw van het aluminium een soort schotel met een opstaand randje en verdeel het zout over de schaal.

gerookt zout.kip - kopie

Wanneer de rookoven begint te roken leg je de schaal zout in de rookoven, sluit je weer de deksel en wacht 20-30 minuten.

Haal de schaal voorzichtig uit de rookoven (je zult zien dat het zout nu wat grijzig gekleurd is door de rook) en laat rustig afkoelen. Vouw een puntje aan de aluminiumschaal en je kan het zout zo in een potje gieten. Neem wel een goed afsluitbaar potje, anders ruikt je hele kast naar de rook… 😉

Gebruik gerookt zout om vlees en groente een lichte rooksmaak te geven.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.