Ontdek de wijnen van Ribera del Duero op het Amsterdam Wine Festival

Het Amsterdam Wine Festival begint al een begrip te worden voor de wijnliefhebbers in Amsterdam en omstreken. Drie dagen lang kun je je op het Westergasfabriekterrein onderdompelen in de wondere wijnwereld. Centraal staan de wijnen van het Noordelijk Halfrond. De bekendste landen en regio’s zijn vertegenwoordigd, maar ook de wat minder bekende gebieden zijn er te ontdekken. Wat je zeker moet bezoeken? Ik geef je de gouden tip!

Ontdek de wijnen van Ribera del Duero op het Amsterdam Wine Festival

Ribera del Duero

Een gebied wat interessant is om zeker te bezoeken op het festival is Ribera del Duero. Het belangrijkste wijngebied van de regio Castilla y León ligt ten noorden van Madrid en ten zuiden van Rioja, aan de rivier de Duero. De rivier stroomt naar het oosten en gaat onderweg dwars door Rueda. De oppervlakte van Ribera del Duero is vijf keer kleiner dan die van de bekende wijnstreek Rioja. Desalniettemin is Ribera kwalitatief gezien Rioja’s grootste concurrent. Het wijngebied heeft sinds het begin van de jaren ’80 een enorme ontwikkeling doorgemaakt en de wijnen behoren tot de mooiste van Spanje. Het gebied trekt veel wijnmakers uit andere delen van het land aan die hun geluk graag in Ribera del Duero komen beproeven.

Ontdek de wijnen van Ribera del Duero op het Amsterdam Wine Festival

Maar waarom zijn de wijnen uit Ribera del Duero nu zo lekker? Twee factoren zijn daarbij belangrijk: de ligging en de druiven. De aangeplante gebieden verschillen soms wel 800m in hoogte waardoor de temperatuurverschillen ook groot zijn. Overdag veel zon en ’s nachts koude nachten. De tinto fino (tempranillo) druif (95% van de aanplant in Ribera del Duero) doet het erg goed onder deze omstandigheden. Bijzonder is ook dat 35% van de druivenstokken ouder is dan 50 jaar! Oudere wijnstokken geven gemiddeld gezien een mindere opbrengst per hectare, maar de wijn is complexer, dieper, kruidiger en geconcentreerder van smaak.

Ontdek de wijnen van Ribera del Duero op het Amsterdam Wine Festival

Amsterdam Wine Festival

Na een succesvolle eerste editie is de Westergasfabriek in Amsterdam van 29 september t/m 1 oktober wederom het toneel van het Amsterdam Wine Festival. Waar vorige keer het Zuidelijk Halfrond centraal stond, worden dit keer de oogstfeesten van het Noordelijk Halfrond gevierd. Ook is voor deze tweede editie het terrein uitgebreid, naast de Gashouder vormen nu ook het Transformatorhuis en het tussengelegen Klönneplein onderdeel van dit wijn-walhalla. De organisatie verwacht maar liefst 15.000 wijnliefhebbers te ontvangen.

Ontdek de wijnen van Ribera del Duero op het Amsterdam Wine Festival

Workshops & Wedstrijden

Zin om nog dieper in de wijnen van Ribera del Duero te duiken? Neem dan deel aan de Ribera del Duero WineFlight (een kleine proeverij) van drie verschillende classificaties (Joven, Crianza, Reserva) uit de Ribera del Duero. Hieronder alvast een klein lesje van de classificaties, dan kom je goed beslagen ten ijs! 😀

Ontdek de wijnen van Ribera del Duero op het Amsterdam Wine Festival

Joven zijn fruitige wijnen die een korte of geen fustlagering hebben ondergaan. Crianza zijn rode wijnen met een minimale lagering van 2 jaar, waarvan minstens 12 maanden op vat. Deze wijn mag ook niet voor zijn 3de jaar na de oogst verkocht worden. En de Reserva rode wijnen rijpen in totaal minimaal 3 jaar, waarvan 12 maanden op vat. Als helemaal top-van-de-top heb je nog Gran Reserva; deze wijnen liggen minimaal 2 jaar op vat en rijpen minimaal 3 jaar op fles.

Naast deze flight vinden er ook masterclasses plaats, één per dag. Daarnaast kan je ook meedoen met een druivenstampwedstrijd (3x woordwaarde) of leer van Amsterdamse sommelier Lotte Wolf hoe nu precies wijn gemaakt wordt.

Ontdek de wijnen van Ribera del Duero op het Amsterdam Wine Festival

Algemene informatie Amsterdam Wine Festival

Het Amsterdam Wine Festival is vrijdag van 15:00 tot 01:00, zaterdag van 13:00-01:00 en zondag van 13:00-22:00 geopend.

Toegangskaarten kosten €12 en zijn verkrijgbaar via de website: www.amsterdamwinefestival.nl


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Promotie Ribera del Duero.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.