Als wij Nederlanders (ja, ik ga gewoon even lekker generaliseren) naar Noord-Italië gaan, is dat meestal voor het Gardameer. De tunnels in Oostenrijk en Zwitserland liggen achter ons en gas op de plank naar het water. Zonde! Want Zuid-Tirol is niet alleen een prachtig gebied om een paar dagen tot rust te komen, ze maken er ook nog eens hele mooie wijnen! Wij gingen op bezoek bij Cantina Girlan om te kijken wat ze daar allemaal met hun druiven doen.
Zuid-Tirol is een tweetalig gebied; vandaar ook dat Cantina Girlan (de Italiaanse versie) hetzelfde is als Kellerei Girlan. Alleen dan op z’n Duits geschreven. ;) De Nederlandse vertaling van een cantina/kellerei is een coöperatie. Girlan ligt in het gelijknamige dorp, net ten zuiden van Bolzano en westelijk van de Etsch/Adige.
Cantina Girlan is opgericht in 1923 door 23 wijnbouwers uit de regio. De boerderij uit 1600 waar ze hun eerste wijnen maakten is nog steeds onderdeel van de Cantina, maar dan als winkel! Nu zijn er maar liefst 220 wijnboeren die druiven leveren van “slechts” 230 ha. grond aan de cantina, variërend van 250 m boven zeeniveau tot 1000 m boven zeeniveau. Qua wijn kom je dan uit op maar liefst 1,5 miljoen flessen per jaar!
Wij hadden de mazzel dat de pluk en dus ook de aanvoer van de druiven in volle gang was. Bijzonder om eens het hele proces te zien! Verse druiven worden aangevoerd (hieronder op de foto zie je Schiava druiven) en getest op suikergehalte. Daarna worden de druiven ontsteeld, gekneusd en in roestvrijstalen vergistingstanks gestort.
En zo zien de pulp van schilletjes/pitjes eruit als al het sap eruit gelopen is; ‘pomace‘ in het Engels.
Dan gaan de verschillende wijnen op stalen containers of houten vaten om verder te rijpen. De cantina heeft in 2016 een grote verbouwing afgerond; een nieuwe fermentatie kelder, betere druivenpersen, de kelders zijn vergroot, een modern kantoor met proeflokaal en de oorspronkelijke boerderij is nu een moderne wijnwinkel.
Proeverij
Na de indrukwekkende tour door het wijnbedrijf waren we erg nieuwsgierig naar de wijnen. Er zijn 3 lijnen binnen Girlan van hoog naar laag: Selezioni, Vigneti en Classici. We zullen een aantal wijnen uit de proeverij uitlichten.
1. Plattenriegl Pinot Bianco 2016 (uit de Vigneti serie)
Franz: “Helder lichtgeel, toasty, peer, stuivend, prettige geur, drop, rijp geel fruit, mango, ananas, smakelijk, vol van karakter.”
2. Flora Sauvignon 2015 (uit de Selezioni serie)
Franz: “Combinatie van 2 percelen Sauvignon Blanc, de eene van 500 m boven zeeniveau met een limestone terroir wat mineraliteit geeft, de andere van 250 m boven zeeniveau aan de rand van het meer met een clay terroir wat groen fruit aroma’s geeft. Mooie goudgele kleur. Stuivend, iets grassig, rabarber, maggie, kruidig karakteristiek, niet heel scherp, nog jong. Fijn glas!”
3. Gschleier Vernatsch 2015
Franz: “Bijzonder oude stokken (80-90 jaar). Tien maanden oplegging op grote houten vaten en daarna nog minimaal 1 maand rijping op fles. Alleen in de goede oogstjaren worden er ±15.000 van deze flessen gemaakt. Lichtrode, heldere kleur. Fris rood bosfruit, aalbessen. Niet te zwaar. Smakelijk glas!”
4. Trattmann Mazon Pinot Noir Riserva 2014 (uit de Selezioni serie)
Franz: “Drie weken fermentatie, 80% gelagerd in barrique, 20% op grote vaten en daarna nog minimaal 6 maanden rijping op fles. Lichtrode, heldere kleur. Stuivend Bourgondische stijl, intens, complex, rijp rood fruit en fris in balans. Zeer goed en de (hoge, €27,30) prijs meer dan waard!”
Conclusie
Deze Italiaanse streek een must-see is voor iedereen die van mooie (en betaalbare) wijnen houdt. Bezoek dit gebied vooral eens buiten het wintersportseizoen om, want het landschap is hier prachtig en met de aangename temperaturen in de zomer is Alto-Adige Ongewoon Lekker! :D
Nog meer artikelen over Zuid-Tirol:
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door IDM Südtirol – Alto Adige. Voor meer informatie over Zuid-Tirol kijk op www.suedtirol.info.
Ik ben benieuwd naar de smaak van Plattenriegl Pinot Bianco 2016
Ik ben heel beniewd naar Plattenriegl Pinot Bianco, die klinkt lekker zoet :)