Mijn ervaring met een huurauto Sint Maarten

Op veel plekken op de wereld kom je een eind met openbaar vervoer als je op vakantie bent. Maar op het Caribische eiland Sint Maarten gaat het net even anders. Natuurlijk kun je vanuit je hotel/resort excursies boeken. Maar de makkelijkste manier om in korte tijd veel van het eiland te zien is toch echt een huurauto op Sint Maarten. Ik heb 6 dagen een huurauto gehad op het eiland en ik vertel je mijn ervaring en tips over de autohuur Sint Maarten!

Openbaar vervoer

Het is niet zo dat er helemaal geen openbaar vervoer is op Sint Maarten. Er zijn kleine personenbusjes (herkenbaar aan de kentekenplaat beginnend met BUS) die tussen o.a. Marigot, Maho, French Quartier, Grand Case en Philipsburg rijden. Kosten zijn ongeveer $2 per stop, maar het nadeel is dat er geen reistijden zijn. Je moet gewoon bij een bushalte maar gaan wachten tot er een busje komt. Niet ideaal voor ons Nederlanders die altijd alles willen plannen (ik ook!). Maar een optie als je geen rijbewijs hebt en toch wat meer van het eiland wilt zien.

Taxi’s

En andere manier om van punt A naar punt B is natuurlijk een taxi. Deze zijn makkelijk te herkennen aan de nummerplaten die beginnen met TAXI. De taxi’s op Sint Maarten hebben geen meter, je moet van tevoren een bedrag afspreken waarvoor hij/zij de rit doet. Je kan via verschillende sites taxi’s boeken, maar er staan overal genoeg taxi’s te wachten waar je gewoon op af kan lopen. Je kan zelfs een taxi boeken om een eiland-tour te doen als je daar zin in hebt!

The Friendly Island

Heel grof gezegd is er één grote rondweg op het eiland. Dat heeft als nadeel dat iedereen die rondweg nodig heeft om van zijn/haar werk naar huis te gaan. Probeer dus vooral de weg te vermijden tussen 15:00 en 17:00, want een ritje wat je normaal 20 minuten kost, kan je opeens 1,5 uur kosten. Ook wanneer er één of meerdere cruiseschepen in de haven liggen kan het extra druk zijn op het eiland qua taxi’s.

Maar maak je geen zorgen zeker aan de Nederlandse kant zijn de chauffeurs heel relaxt; er staat niet voor niets op de kentekenplaten van de Nederlandse kant van Sint Maarten: ‘The Friendly Island‘. Het viel mij persoonlijk op dat als je op een drukke weg probeert uit een parkeerweg te rijden, of in wilt voegen, je in Nederland kan wachten tot je een ons weegt. Maar op Sint Maarten stoppen mensen echt om je in te laten voegen; aangekondigd met een korte *toet*. De correcte reactie na het parkeren/invoegen/andere handeling is een *toet-toet* als een dankjewel. 😉 Dus niet schrikken als je een hoop getoeter hoort op straat, dat is een soort auto-taal onder bestuurders. De Franse kant van het eiland heeft wat meer de Franse stijl van autorijden; wat gestrester en mensen hebben minder geduld.

Verraderlijke drempels

De wegen zijn ok; maar houd rekening met soms flinke gaten en afbrokkelende randen. Waar je zeker heeeeel erg voor moet uitkijken (en ik kan het weten) zijn de verkeersdrempels. Zeker twee maal zo hoog als in Nederland en soms zonder enige vorm van aankondiging, strepen of borden. Ga je hier te hard overheen wordt je zeker gelanceerd en is de onderkant van de auto naar de knoppen.

Mijn ervaring met een huurauto Sint Maarten
Zoek de drempel

Autohuur tip

Soms kan je er dus niets aan doen dat er schade ontstaat aan je huurauto: een drempeltje verkeerd ingeschat, opspattend grind, een kuil in de weg… Het is wel lekker dat je bij Sunny Cars All-in autohuur hebt, waardoor je al je eigen risico al hebt afgekocht. Je hoeft dus ter plekke geen aanvullende verzekeringen meer af te sluiten. Op Sint Maarten werkt Sunny Cars met partner Alamo; zij hebben een booth op de luchthaven en brengen je met eigen shuttle naar de locatie waar de auto’s staan. En brengen je natuurlijk ook weer terug naar de luchthaven als je de auto in komt leveren. Ik was voor 5 dagen autohuur (in november 2022) ongeveer €250 kwijt; dat is eigenlijk niets als je bedenkt dat 1 ritje met de taxi vanaf Prinses Juliana luchthaven richting Philipsburg al snel $30 kost.

Mijn ervaring met een huurauto Sint Maarten

Mijn ervaring

Ik moet eerlijk zeggen dat een huurauto Sint Maarten mij 100% meegevallen is. Tijdens de 20 jaar dat ik nu al mijn rijbewijs heb, was dit zeker niet het ergste land waar ik eens heb gereden (looking at you Italy). Het is wel zo dat je wel lekker assertief moet meerijden met de rest van het verkeer; treuzelaars en afwachters worden genadeloos afgestraft op bijvoorbeeld een rotonde. Omdat de centrale weg van het eiland zo’n belangrijke functie heeft en is aangesloten op zoveel zijwegen; is het knap als je überhaupt de 70-80 km/h aan gaat tikken. Geen gerace dus op het eiland, al zullen de pubers op scooters dat zeker tegenspreken. 😉 Het grootste gevaar is misschien wel overstekende leguanen en zwerfhonden; die kunnen opeens onder geparkeerde auto’s vandaan de weg overschieten.

Ook heb ik zelfs een schildpad gered van een platte-pannenkoeken-dood! Ik zag een schildpad oversteken op een drukke weg en heb gewoon de auto stilgezet midden op de weg, gevarenlichten aan, schildpad opgepakt, in de berm gezet en weer verder gereden. Achter mij een enorme rij auto’s, maar niemand die toeterde! In Nederland had je allang een toeterkannonade gekregen en mensen die je boos aankijken en gevaarlijk gaan inhalen. Op Sint Maarten bleef iedereen lekker relaxt. A Very Friendly Island indeed!

Mijn ervaring met een huurauto Sint Maarten

Voor dit artikel heb ik een barter samenwerking met Sunny Cars, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER REISTIPS? ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.