Misschien heb je nog nooit van een Welsh rarebit gehoord, maar voor de Britten is dit dé after-kerst-lunch bij uitstek. Beetje bier, lekker veel restjes geraspte kaas, lekkere plens worcestershiresaus en mosterd erdoor, op een broodje en in de oven. Klinkt misschien een beetje simpel, maar het was echt heerlijk! Lekker ook met een kop soep ernaast. Ik gebruikte voor het bier de Lowlander Winter IPA, gemaakt met kerstbomen!
Lowlander Botanical Beers
Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond het idee voor Lowlander.
Deze Winter IPA is een bijzonder bier, want hij wordt gebrouwen met de dennennaalden van gerecyclede kerstbomen! Frederik:“Ieder jaar worden er in Nederland zo’n 2,5 miljoen echte kerstbomen afgedankt. En dat is zonde, want je kunt met de smaakvolle naalden nog heel veel doen.” De naalden en topjes worden met de hand geplukt en geconserveerd. Vervolgens vormen die naalden, samen met jeneverbes, de basis voor een frisse en fruitige Winter I.P.A. met 5% alcohol. En zie je die dikke letter op het etiket? Alle letters van het alfabet zijn gebruikt voor de verschillende etiketten; zo kan je bijvoorbeeld een hele naam van iemand uitspellen als cadeautje!
Naast de Winter IPA, gebrouwen met gerecycle kerstbomen, bestaat Lowlanders botanisch gebrouwen assortiment uit White Ale, Grapefruit Pale Ale, Indonesian Pale Ale, Poorter en een tropische Islander. Het low & no assortiment van Lowlander bestaat uit twee laag-alcoholische bieren van 2,5%, Lowlander Ginger & Kaffir Lime en Lowlander Yuzu & Grapefruit, en de recent gelanceerde 0.00% Wit, gebrouwen met gerecyclede citrusschillen uit de horeca.
Benodigdheden voor 2 (hongerige) of 4 (niet zo hongerige) personen
- 6 plakken zuurdesembrood
- 120 ml Lowlander Winter IPA
- 25 gram ongezouten boter
- 25 gram patentbloem
- 120 gram geraspte cheddar
- 1 theelepel grove mosterd (of andere mosterd die je lekker vind)
- 1 theelepel worcestershiresaus
- 2 eetlepels gehakte bieslook
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe de Lowlander Winter IPA in een steelpannetje en zet op laag vuur op; het hoeft niet te koken, maar gewoon een beetje opgewarmd.
- Doe in een ander pannetje de boter en laat op laag vuur smelten.
- Wanneer de boter schuimt doe je de bloem erbij en blijf je 1-2 minuten roeren met een garde om de bloem te garen. Je maakt zo een roux.
- Voeg dan stapsgewijs het warme bier toe en blijf goed kloppen met de garde zodat je geen klontjes krijgt.
- Voeg daarna in porties de geraspte kaas, mosterd, worcestershiresaus en 1 eetlepel bieslook toe en blijf roeren tot je een egale massa hebt.
- Toast de plakken zuurdesembrood 2 minuten in de oven zodat ze al een klein beetje knapperig zijn.
- Haal het brood uit de oven (laat de oven aan) en besmeer de sneetjes brood royaal met een dikke laag kaassaus.
- Zet terug in de oven (±5 minuten) tot de bovenkant goudbruin is en lekker begint te bubbelen.
- Haal uit de oven, snijd elke plak door de helft en bestrooi met de rest van de bieslook.
- Eet deze Lowlander Winter IPA Welsh rarebit als snack bij de borrel of als onderdeel van je avondeten met een kop soep.
- Enjoy! Met naast je Welsh rarebit een lekker glas Lowlander Winter IPA natuurlijk. ;)
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lowlander Botanicals Beer, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
MEER RECEPTEN MET BIER:
Geef een reactie