Tip: lekker op vakantie naar Renesse

Ben je van plan om op vakantie naar Renesse in Zeeland te gaan? Ik heb al even een kijkje (en een hapje/slokje) genomen om even te kijken waar je de lekkerste vis kunt eten en het koudste biertje kunt drinken.  Wil je weten wat er allemaal te zien en te beleven is in het mooie kustplaatsje? 

Renesse (Zeeuws: Renisse) is een dorp aan de Kop van Schouwen op Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Tot 1961 was Renesse een zelfstandige gemeente, daarna maakte het tot 1997 deel uit van Westerschouwen. Renesse wordt voor het eerst genoemd in 1244 als “Riethnesse”. Het is afgeleid van riet en neus, wat landtong betekent. Vanaf het begin van de twintigste eeuw is Renesse een badplaats. In 1915 kreeg het dorp een tramstation, dat na de watersnoodramp van 1953 verdwenen is. [bron: Wikipedia]

Eten en drinken

Je kunt hier natuurlijk in het hoogseizoen komen, maar dan lig je wel hutje mutje met landgenoten en de oosterburen. Beter kun je buiten het hele drukke hoogseizoen gaan, dan zijn er ook genoeg leuke restaurantjes open.

Vishandel De Marlijn

Alleen al voor de beroemde kibbeling van De Marlijn in Renesse rijden klanten graag een stukje om. “Kibbeling met een speciale kruiding en huisgemaakte remoulade-, ravigotte- en knoflooksaus, daar komen veel mensen voor”, vertelt Izabella van Prooijen. “Daarnaast zijn we steeds meer bezig met duurzame verpakkingen, minder plastic en meer hout, karton en bamboe materialen.”

Lekker op vakantie naar Renesse - Vishandel de Marlijn

We krijgen verschillende hapjes te proeven waaronder een wrapje met gerookte zalm, Hollandse garnaaltjes, tomaat, appel en roomkaas. Kraakvers en goed op smaak. Ook de beroemde kibbeling smaakt ons goed! 🙂

Lekker op vakantie naar Renesse - Vishandel de Marlijn Lekker op vakantie naar Renesse - Vishandel de Marlijn Lekker op vakantie naar Renesse - Vishandel de Marlijn

Vishandel De Marlijn
Hogezoom 190
4323 BJ Renesse
T: 0111-820226
W: www.vishandeldemarlijn.nl

Restaurant De Wig

Tijdens het eten proeven we een nieuwe gin van Schouwen-Duiveland genaamd SchoDu – bedacht door Cees Snijders, eigenaar en chefkok van restaurant SenCe in Burgh-Haamstede. Een pittige gin met een aantal Zeeuwse botanicals zoals duindoorn, peer, rozenbottel en dennentoppen. Ook mag een wijntje natuurlijk niet ontbreken; Jasper van Fourcroy schenkt een jonge Domaine Ott rosé 2016 bij het voorgerecht en een Beringer Zinfandel 2017 bij het hoofdgerecht. Vooral de combi van de Zinfandel en het lam past uitstekend.

Lekker op vakantie naar Renesse - Restaurant de Wig Lekker op vakantie naar Renesse - Restaurant de Wig

De keuken van de Wig is gebaseerd op Franse klassieke smaken met internationale invloeden. Al drie generaties wordt de kennis van vader op zoon en kleinzoon doorgegeven in het restaurant. Vooral de amuse van scheermes met Granny Smith appel is heerlijk fris en verrassend. Daarna een tartaar van tonijn en als hoofd een heerlijk mals stukje (niet-Zeeuws, beetje jammer) zuiglam met morille en een heerlijke kruidige jus.

Lekker op vakantie naar Renesse - Restaurant de Wig Lekker op vakantie naar Renesse - Restaurant de Wig Lekker op vakantie naar Renesse - Restaurant de Wig

Restaurant De Wig
Hogezoom 181A
4325 BG Renesse
T: 0111-461473
E: info@restaurantdewig.nl
W: www.restaurantdewig.nl

Keurslager Tholhuijsen

Misschien niet een voor de hand liggende stop, maar bij Keurslager Tholhuijsen kun je terecht voor heerlijke worstjes, balletjes en grote stukken vlees voor bijvoorbeeld op de barbecue. Geen zin om zelf te koken? Ze hebben ook een groot assortiment huisgemaakte maaltijden of belegde broodjes die je zo mee kunt nemen.

Lekker op vakantie naar Renesse - Keurslager Tholhuijsen Lekker op vakantie naar Renesse - Keurslager Tholhuijsen Lekker op vakantie naar Renesse - Keurslager Tholhuijsen Lekker op vakantie naar Renesse - Keurslager Tholhuijsen

Tholhuijsen Keurslager
Lange Reke 3
4325 AA Renesse
T: 0111461340
E: info@tholhuijsen.keurslager.nl
W: www.tholhuijsen.keurslager.nl/home

Fletcher Landgoed Hotel Renesse & Slot Moermond

Al voor 1244 stond op de plek van slot Moermond een kasteel, dat echter na een zware belegering in 1297 met de grond gelijk werd gemaakt. Een zware woontoren werd toen op de plek gebouwd, maar ook dit kasteel ging ten onder en was voor 1500 al verdwenen. De toenmalige eigenaar besloot het oorspronkelijke poortgebouw tot woonhuis te verbouwen en in 1612 werd daar, om het geheel wat meer een kasteelachtig uiterlijk te geven, een toren tegen aangebouwd. Het complex werd nog enkele keren uitgebreid en door de laatste vrouwe van Moermond in het midden van de zeventiende eeuw verkocht aan de Zierikzeese burgemeester Pieter Kemp. Moermond werd door hem als woonhuis ingericht. Zijn nazaten gebruikten het huis veel minder intensief en dat raakte daardoor in verval.

Lekker op vakantie naar Renesse - Fletcher Hotel Landgoed Renesse en Slot Moermond

Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd het opgeknapt, waardoor we ook nu nog van dit kasteel kunnen genieten. Slot Moermond zelf is een vergaderruimte; je kunt hier dus niet slapen (aaahhh). Dat kan wel in het vlakbij gelegen Fletcher Landgoed.

Fletcher Landgoed Hotel Renesse
Fleurtje Stoutjesdijk
Stoofwekken 5
4325 BC Renesse
W: www.fletcherlandgoedhotelrenesse.nl

Strandpaviljoen Zuid Zuid West

Op slechts een paar minuten lopen van onze chalet op camping Julianahoeve ligt strandpaviljoen Zuid Zuid West op het Zeeuwse strand. Ook als je niet op de camping verblijft kun je hier terecht; het pad naar de duinen en het strand is voor iedereen toegankelijk. We worden verwelkomd door eigenaar Johan Landsbergen en het kreeftenbier 2019 van brouwerij Maximus uit Utrecht (?).

Het Oosterscheldekreeftseizoen 2019 is officieel geopend!

Het menu van Zuid Zuid West is die van een klassieke strandtent: mosselen, kibbeling, (garnalen)kroketten op brood en patat met frikandel voor de kids. Leuk is wel dat ze verschillende Zeeuwse streekproducten gebruiken zoals Zeeuwse mosterd, slakken, kaas en spek.

Lekker op vakantie naar Renesse - Strandpaviljoen Zuid Zuid West

Strandpaviljoen Zuid Zuid West
Strand Renesse-West 2
4325 DX Renesse
T: 0111-461568
E: info@zuid-zuid-west.nl
W: www.zuid-zuid-west.nl

Slapen

Camping Julianahoeve

Of je nu met je eigen caravan, camper of auto op vakantie gaat; bij Camping Julianahoeve kun je verschillende plekjes boeken. Wij mochten de spiksplinternieuwe chalets testen tijdens ons verblijf in Renesse. Zo nieuw dat het terrasmeubilair nog in elkaar gezet moest worden! Haha! Het is ze vergeven; gelukkig was het ook nog niet zulk lekker weer om buiten te zitten. Binnen zijn de huisjes modern en stijlvol ingericht met een keukentje die van alle gemakken voorzien is. Wij sliepen in een 6 persoons Zeehond Chalet; op de website van Julianahoeve staat dat er bij dit type chalet ook een buitenkeuken is, maar die hebben wij niet gezien. Superfijn is dat je vanuit de chalets binnen 5 minuten met je voetjes op het strand staat.

Lekker op vakantie naar Renesse - Camping Julianahoeve chalet Lekker op vakantie naar Renesse - Camping Julianahoeve chalet  Lekker op vakantie naar Renesse - Camping Julianahoeve chalet Lekker op vakantie naar Renesse - Camping Julianahoeve chalet

De camping heeft verder een overdekt zwembad met een spa, een restaurant, een supermarkt en heel veel speelmogelijkheden. Door het seizoen heen worden er allerlei activiteiten georganiseerd en wordt het centrale plein omgetoverd in een openluchtconcert.

Lekker op vakantie naar Renesse - Camping Julianahoeve chalet

Camping Julianahoeve Renesse
Hoogenboomlaan 42
4325 DM Renesse
T: 0031 (0)111 461414
E: info@julianahoeve.nl
W : www.julianahoeve.nl

Meer informatie over renesse?

Wil je meer info over restaurants, hotels of activiteiten in Renesse? Check dan de website www.renesseaanzee.nl voor all informatie.


Voor dit artikel ben ik door Stichting Oosterscheldekreeft uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.