Het woord Karoo is afgeleid van het woord Karusa, wat droog, dorstig en onbegroeid betekent. Deze woestijnachtige omgeving is omsloten door de ruige natuur van de Swartberg mountains. De Kleine Karoo is de thuishaven van struisvogels, stokstaartjes en de beroemde Cango Caves. In deze warme Zuid- Afrikaanse streek valt daarbij nog meer te zien en te doen. 

Gastartikel – Laura van www.reisachtig.com maakte een roadtrip door Zuid-Afrika en belandde onder andere in hoofdstad Oudtshoorn in Kleine Karoo: een streek aan de West-Kaap. Hier nam ik een kijkje in de keuken van de Kleine Karoo. In dit artikel laat ik je kennis maken met twee bijzondere statements van gastvrijheid. Bovendien kun je met deze bijbehorende recepten uit Kleine Karoo zelf de Zuid-Afrikaanse keuken in huis halen.

Kijkje in de keuken en recepten uit de Kleine Karoo in Zuid-Afrika

Niet op een houtje bijten

Het woord Karoo is afgeleid van het woord Karusa, wat droog, dorstig  betekent. Voor wie denkt dat je hier op een droogje moet zitten heeft het helemaal mis. De Kleine Karoo blinkt namelijk uit in gastronomie en hospitality. Daarbij worden er in deze regio enkele mooie wijn- en cognacsoorten, port geproduceerd. Niet voor niets is de Karoo bezaaid met als ‘Karusa vinyards, of Die Krans en Bokrans’ Tip: volg de Karoo wijnroute: deze start in Montagu, loopt langs Barrydale, Ladismith, Calitzdorp en eindigt in Oudtshoorn.

Tijdens mijn reis streek ik neer in Oudtshoorn bij het mooie Mooiplaas met unieke infinity pool en uitzicht op het prachtige landschap en Guesthouse de Denne. Alleen al vanwege de locatie, entourage en uitstekende cuisine zijn beide accommodaties de moeite van een bezoek waard.

Kijkje in de keuken en recepten uit de Kleine Karoo in Zuid-Afrika

Kind aan huis in de keuken

Wat deze laatste juist zo bijzonder maakt zijn de hosts: Louise en Johan. Beide hebben een ongebreidelde passie voor het goede leven in de ruimste zin des woords. De sfeervolle inrichting van de Denne is verzorgd door Louise, en ook op culinair gebied is Louise lekker creatief.

Het koken is haar met de paplepel ingegoten, want als klein meisje keek zij al mee over de schouders van haar oma terwijl deze aan het koken was. Ze mocht zelfs meehelpen bij het maken van bruidstaarten. Mede dankzij deze momenten is haar liefde voor kookkunst ontstaan. Louise: Koken is als therapie, een uitstekende manier om je stemming van dat moment mee uit te drukken”.

Dromen is realiseren

Dromend van een plek waar gasten kunnen genieten van lekker eten en goede wijn, ontstond langzaamaan het idee voor een eigen restaurant in de Denne. Restaurant Ma Belle was dan ook een dream come true… letterlijk. De naam Ma Belle schoot haar te binnen tijdens een droom. Niet wetende wat deze woorden betekenen heeft ze dit direct online ‘uitgeGoogled’. De naam paste perfect bij wat ze voor ogen had: een restaurant met lekker eten, mooie wijnen en uitzicht.

Inmiddels staat Louise niet zelf meer achter de kachel, Michael wel. Destijds kwam Micheal de Denne binnen als tuinman, maar eindigde als chef. Op een dag was onze BBQ master ziek, en sprong in Michael achter de grill. Vanwege zijn kooktalent en BBQ skills is en heeft deze keukenprins de leiding in de keuken.

Wat staat er zoal op het menu?

Van Franse, Italiaanse en fusion gerechten met vlees, vis tot en met vegetarische Zuid-Afrikaanse specialiteiten. Vooral de BBQ Ostrich signature dish is populair en echt iets unieks. Niet vreemd, de struisvogels leven immers in de achtertuin. De meeste groenten en kruiden komen uit eigen tuin en dat proef je. Schapenvlees in de Karoo is bijzonder. Waarom? Met zijn koele winters en hete zomers valt er niet veel regen. De inheemse struiken groeien het hele jaar door, terwijl gras, bloemen alleen in het regenseizoen groeien. De Karoo-schapen voeden zich voornamelijk met deze inheemse, kruidige flora. Het sterke aroma van deze planten lijkt een beetje op rozemarijn, tijm, salie, eucalyptus en lavendel. Dus al grazende komt het vlees op smaak. De schoonheid van dit recept zit ‘m in de eenvoud. In dit geval heb je niet veel ingrediënten nodig omdat de smaak van het vlees reeds zijn werk doet. De bereiding van dit gerecht is simpel.

Recept: authentieke Karoo lamb chops
Recept authentieke Karoo lamb chops

Benodigdheden

  • 1 kg lamskotelet van een lokale goede slager
  • zout & peper
  • citroenrasp
  • worcestersaus
  • olijfolie
  • en natuurlijk een BBQ

Bereidingswijze

  1. Doe de koteletjes in een kom en voeg naar smaak bovenstaande ingrediënten toe.
  2. Hussel deze goed door elkaar en zorg ervoor dat het vlees aan beide kanten is ingesmeerd.
  3. Laat de kom een half uur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  4. Zet ondertussen de BBQ aan en braaien maar!
  5. Grill de lamb chops aan beide kanten totdat ze mooi bruin zijn. Serveer met aardappelpuree en een salade.

Wat drink je erbij? Een Zuid-Afrikaanse Louisvale Dominique. Een fijne blend van Cabernet Sauvignon, Merlot & Cabernet Franc. Boordevol fruitige aroma’s van zwarte bessen en pruim. Deze Bordeaux blend heeft 12 maanden gerijpt in wijnvaten van eikenhout.

Recept: romige apple tart

Romige appeltaart – appelschijfjes genesteld op cakebeslag; gebakken en vervolgens gesmoord in een romige saus is een populair recept in Zuid-Afrika voor appeltaart. Of je ‘m nu warm of koud geserveerd, of met of met ijs of vanillesaus eet. Deze apple tart is een smakelijke afsluiter van de maaltijd.

Benodigdheden

  • 3 zoet-zure appels, zonder klokhuis in plakjes
  • 250 gram fijne suiker
  • 750 ml zachte boter
  • drie eieren
  • 250 gram bloem
  • 5 gr bakpoeder
  • 125 ml melk
  • bakspray of boter om in te vetten

Nodig voor de saus:

  • 450 ml melk
  • scheut gecondenseerde melk
  • 375 gram suiker
  • vanille extract of essence

Bereidingswijze

  1. Warm de oven voor op 180°C.
  2. Mix boter en suiker kort tot er een romige massa ontstaat.
  3. Voeg terwijl je mixt één voor één de eieren toe.
  4. Roer de bakpoeder door de bloem en voeg daarna de melk toe.
  5. Voeg dit mengsel bij de massa en mix tot er een gladde massa ontstaat.
  6. Giet het beslag in een bakvorm en verspreid de appels bovenop het deeg.
  7. Duw hier en daar de appels een beetje in het beslag: alsof je de appels instopt
  8. Schuif de taart in de oven en bak deze gedurende 40 minuten.
  9. Maak ondertussen de saus: doe alle ingrediënten in een pan. Zet de pan op het vuur, wacht tot de suiker is gesmolten en de melk indikt. Blijf ondertussen de saus goed doorroeren.
  10. Apple tart klaar? Giet de warme saus er overheen.
  11. Serveertip: lekker met ijs, of warme vanillesaus. Geniet die ete!

MEER ZUID-AFRIKA: