Review: Bon Appétit

Als er zelfs op de voorkant van het boek staat: ‘Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken’ dan is mijn interesse wel gewekt. 😉 Want normaal gesproken zijn kookboeken natuurlijk super gestructureerd met hoofdstukken, registers en subkopjes. Dit boek is geschreven door Francois-Regis Gaudry  (& friends); culinair journalist en redacteur voor L’Express en hij presenteert het radioprogramma ‘On va deguster‘, een programma met gevoel voor lekker eten én voor humor, dat zowel de geest als de buik voedt.

Bon Appétit - Francois-Régis Gaudry

En inderdaad, dit is een zeer ongestructureerd boek. Het eerste artikel van het boek gaat over Auguste Escoffier, gevolgd door de mythe van frieten en madeleines. Geen peil op te trekken dus.. 😉 Maar dat is ook de bedoeling van het boek. Je kan het natuurlijk wel traditioneel van voor naar achter lezen, maar leuker is om hem op een willekeurige pagina open te slaan en te kijken wat voor culinaire wetenswaardigheden je nu weer zult treffen.

Bon Appétit - Francois-Régis Gaudry

De onderwerpen zijn zeer divers: beroemde en minder-beroemde chefs, bistros in Parijs, food in films, honingen, verschillende bieren, welke messen gebruik je waarvoor, gedroogde vis, diverse pâtés en croûte, kaas, gazpacho, culi adresjes in Marseille en nog heel veel meer.

Bon Appétit - Francois-Régis Gaudry

Je krijgt info over bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis of wat vooral NIET hoort (haricot verts in een salade Niçoise mag absoluut niet!), wist-je-datjes, quotes van bekende (Franse) chefs en natuurlijk recepten. Soms een heel uitgebreid recept, soms kleine variatietips of ideetjes.

Bon Appétit - Francois-Régis Gaudry

Je merkt wel dat de nadruk ligt op Frankrijk en de Franse keuken, maar gelukkig komen ook andere landen en keukens aan bod zoals de Portugese keuken, de Italiaanse keuken en exotischere keukens zoals die van Vietnam.

Bon Appétit - Francois-Régis Gaudry

Het boek zelf is ontzettend groot en zwaar met lekker dik papier. Foto’s worden afgewisseld met tekeningetjes, schilderijtjes, doedels en schema’s. Ook zie je verschillende lettertypes de revue passeren en is er soms gekozen voor een andere achtergrond. Dit alles maakt het boek verrassend en heb je de neiging om steeds nog één pagina door te bladeren voor je hem weg gaat leggen.

Bon Appétit - Francois-Régis Gaudry

Ik turf meestal hoeveel van de recepten met vlees, vis of vegetarisch zijn, maar er staan zoveel recepten in dit boek (ruim 250) dat ik deze ‘opdracht’ even aan me voorbij heb laten gaan… 😉 Er is in ieder geval voor ieder wat wils! 😀

Bon Appétit -Francois-Régis Gaudry

Aan het eind van het boek is er ook nog een algemeen register en een los receptenregister. De recepten zijn ingedeeld in 13 categorieën (waaronder salades, vlees, vis en aardappel) maar als je bijvoorbeeld op zoek wilt naar recepten met ’tomaat’ kan je dat beter in het algemene register opzoeken.

Conclusie

Pluspunten:

  • Onwijs uitgebreid boek
  • Groot formaat met lekker stevige bladzijden
  • Leuke artwork op de cover en in het boek
  • Goede afwisseling van lettertypes, afbeeldingen waardoor het geen saai dik naslagwerk wordt
  • Je krijgt gelijk zin om al die Franse klassiekers te maken
  • De recepten zijn erg divers, van salades en soepen tot zelfgemaakte patés en worteltaart.

Minpunten:

  • Geen leeslintjes (maar dat is meer omdat ik verder weinig negatiefs kan bedenken.. 😉 )

Bon Appétit is geen standaard kookboek, maar een heerlijk blader-, lees- en snuffelboek met als bonus ook nog 250 recepten. Als je eenmaal begint met bladeren is het moeilijk om te stoppen en dat kan ik uit ervaring zeggen! 😀

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.