Het Oosterscheldekreeftseizoen 2019 is officieel geopend!

Het kan niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan: de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen! Maar liefst 95 journalisten en bloggers uit Nederland en België waren donderdag 28 maart 2019 in Zierikzee om de vangst van de eerste Oosterscheldekreeft mee te maken. En ik mocht er ook bij zijn! 

Het Oosterscheldekreeftseizoen 2019 is officieel geopend!

Het is voor de 19de keer dat het Zeeuwse kreeftenseizoen officieel opende. Luit Ezinga, voorzitter van de organiserende Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, heette iedereen van harte welkom. Na het signeren van het wijnetiket van de kreeftwijn 2019, dit jaar een ontwerp van amateurschilder Bep Rook-Schot, vertrok iedereen naar de toegewezen schepen. De vloot van 16 veelal historische schepen voer vervolgens door het Havenkanaal naar de Oosterschelde waar kreeftenvisser Gerrie van den Hoek al met zijn bootje lag te wachten.

Het Oosterscheldekreeftseizoen 2019 is officieel geopend!
All on board!
Kreeftenwijn

Ondertussen verstrekte Patrick Laban, eigenaar van wijnimporteur L’Exception uit Zoetermeer, informatie over de Oosterscheldekreeftenwijn, een Chileense Chardonnay van het wijnhuis Lapostolle. De familie Marnier Lapostolle, ook bekend van de Grand Marnier, combineert haar Franse expertise met de zonuren, het koelere microklimaat van de wijngaard en de fijne Chileense grond tot excellente wijnen. “Je proeft de rijpheid van de Chardonnay met een botertje, hint van karamel en de lichte houttoets van de Franse eikenhouten vaten. Dit is met recht een kreeftwijn, die met zijn fijne aroma’s, mooie zuurgraad en ronde structuur niet domineert, al blijft de ervaring ook afhankelijk van de bereiding van de Oosterscheldekreeft.”

Kreeftenbier
Het Oosterscheldekreeftseizoen 2019 is officieel geopend!
Het Kreeftenbier

Nieuw is de presentatie van het Oosterscheldekreeftenbier. De combinatie bier en spijs is al een tijdje aan een opmars bezig en Ewald Visser, medeoprichter en directeur van Utrechtse Brouwerij Maximus, werd benaderd om een biertje te ontwikkelen voor bij een kreeftmaaltijd. Na enkele proefbrouwsels kwam hij uit op een witte lager. Dit ondergistend tarwebier, Nautilus White Lager genoemd, ligt qua smaak tussen witbier en pilsener in. Het heeft frisse citrustonen en een natuurlijke zoetigheid dat gecombineerd wordt met een licht bittertje. “Een toegankelijk biertje dat perfect bij het kreeftenvlees en de verschillende bereidingswijzen past.” De mouten zijn Zeeuws en afkomstig van mouterij De Swaen in Kloosterzande.

Het Oosterscheldekreeftseizoen 2019 is officieel geopend!

Veiling van de 1e kreeft

Traditioneel wordt de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen geveild voor het goede doel. Dit jaar was gekozen voor SupportCasper, een stichting die geld ophaalt voor het onderzoek van prof. dr. Casper van Eijck naar alvleesklierkanker. Samen met veilingmeester Ronald Koeman (ambassadeur voor SupportCasper) zorgde de veilingmeester ervoor dat er maar liefst €50.000 bij elkaar kwam. Het laatste en winnende bod werd in gezamenlijkheid door W&A Fish en Delta Mossel, beide uit Yerseke, uitgebracht.

Het Oosterscheldekreeftseizoen 2019 is officieel geopend!

Het Oosterscheldekreeftseizoen 2019 is officieel geopend!

Exclusief 3-gangen Oosterscheldekreeftmenu

De Oosterscheldekreeften mogen van 1 april tot en met 15 juli gevangen worden. Daarna zijn ze wellicht nog in de restaurants verkrijgbaar door de aangelegde voorraden. De deelnemende restaurants van de Kring van Oosterscheldekreeft serveren elk hun eigen driegangenmenu voor de vaste prijs van € 64,95. Zie ook www.oosterscheldekreeft.nl.


Voor dit artikel ben ik door Stichting Oosterscheldekreeft uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.