Hamburgerbroodjes

Mijn guilty pleasure zijn hamburgers. Zo, het is eruit. Nu kunnen we elkaar weer eerlijk in de ogen kijken… 😉 Ik zou willen dat het een bos worteltjes of een bakje gestoomde spinazie was, maar helaas. Maar als ik dan toegeef aan deze guilty pleasure, dan moet de burger ook wel helemaal top zijn. Goed vlees, lekkere sausjes en natuurlijk een mooi broodje. Van die kleffe hamburgerbroodjes uit de supermarkt word ik niet zo vrolijk, dus aan de slag met mijn versie van het recept van Uit de Keuken van Arden om m´n eigen hamburgerbroodjes te maken. Eigenlijk zijn dit gewoon een beetje platte witte bolletjes, en niet alleen maar lekker met hamburgers… 😉 Deze broodjes kunnen goed ingevroren worden, ze zijn heel erg lekker met zoet of hartig beleg en ook ideaal voor een lunch/brunch of high tea!

hamburgerbroodjes

Benodigdheden voor 10 grote broodjes:

  • 425 gram tarwebloem
  • 1 zakje droge gist
  • 240 ml melk*, kamertemperatuur
  • 28 gram olijfolie
  • 12 gram suiker
  • mespunt zout
  • 1 ei

Garnering:

  • beetje melk
  • sesamzaadjes, wit of zwart

* Ik moet bekennen dat ik niet wist dat de melk op was thuis toen ik mijn broodjes wilde gaan maken. Bij gebrek aan melk heb ik 2 eetlepels Griekse yoghurt in 200 ml water opgelost. Werkte eigenlijk net zo goed, dus onthoudt deze tip als je ooit zonder melk zit met bakken, en je wel yoghurt in huis hebt! 🙂

Bereidingswijze:

Kneed alle benodigdheden voor het brood met de keukenmachine of met de hand tot een mooi en soepel deeg. Dek de kom af en laat ongeveer één uur op kamertemperatuur rijzen.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel in 10 stukken. Je kunt natuurlijk ook het deeg in meer stukken verdelen voor kleinere bolletjes. Maak van elk stukje deeg een mooi bolletje en leg dat op een stuk bakpapier/bakmat. Leg ze niet te dicht bij elkaar en druk ze een klein beetje platter. Dek nu de bolletjes weer af en laat ongeveer weer één uur rijzen. De bolletjes zouden nu 2x zo groot moeten zijn. 

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200ºC. Bestrijk de broodjes met een beetje melk en bestrooi met sesamzaadjes. Bak ze in ± 15 minuten bruin en gaar. Bak, als je 2 bakplaten hebt, de 2e plaat direct na de eerste.

Laat op een rooster volledig afkoelen. Deze broodjes kunnen goed ingevroren worden, ze zijn ook heel erg lekker met zoet of hartig beleg, dus ook ideaal voor een lunch/brunch of high tea!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.