Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië

Via twitter kreeg ik een tijdje geleden een berichtje van Peter van online wijnwinkel Ghvino.nl: “Hoi Jody! Op je website zag ik allerlei leuke artikelen over eten en drinken. Wat ik echter nog niet zag is een artikel over Georgische wijn. Dat is natuurlijk enorm jammer 🙂 Misschien kunnen we daar iets aan doen?” En inderdaad, ik kan niet zeggen dat ik eerder wijnen uit Georgië heb gedronken… Een mooie uitdaging dus!

De wijnen

Zodoende kwamen er 2 flessen Georgische wijn onze kant op: een amber (witte) Shalauri Mtsvane en een rode Shalauri Saperavi.

Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië

Qvevri-wijnen

Binnen de Georgische wijnbouw spelen al 8000 jaar qvevri-wijnen een prominente rol. Bij de traditionele Georgische manier van wijnbereiding fermenteren inheemse druiven vaak met schillen, steeltjes en pitten in qvevri’s (grote, aardewerken kruiken). Eerst wordt van uitgegraven klei een qvevri gekleid/gemaakt en na te zijn gebakken wordt de qvevri ingegraven in de grond. Daar doet hij dienst als gistingstank en eenmaal afgesloten, als foeder en vat. Hierbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de koele en gelijkmatige temperatuur van de bodem.

Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië

Shalauri Mtsvane

De Shalauri Mtsvane wordt van de Kakhuri Mtsvane druif gemaakt in het gelijknamige dorp Shalauri, Kakheti. De witte druif Mtsvane krijgt door het langdurig contact met schil, pit en stam in de qvevri een donkergele/oranje kleur. Deze wijnen worden ook wel met de modernere term ‘oranje wijnen’ of ‘orange wines‘ bestempeld, in Georgië worden deze ‘amber wijnen’ genoemd. Door de witte wijn met de druivenschillen te laten fermenteren krijg je de textuur en tannines van een rode wijn, terwijl ze tegelijkertijd een minder volle body kennen dan rode wijn en juist de mineraliteit en frisse zuren hebben van een witte wijn. Drink deze wijn dus ook niet te koud is mijn ervaring; ±15°C is prima. Dan komen de aroma’s van honing, sinaasappel, thee, gedroogde vruchten en sherry-achtige-flor-tonen het beste tot zijn recht.

Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië

Deze wijn is an acquired taste zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. In het begin wisten we niet wat we er mee aan moesten; is het nu wit… is het nu rood… Verwarrend. Maar als je eenmaal het idee achter de wijn weet, kan je de smaak ook beter plaatsen. Een zeer complexe wijn met een lange afdronk met veel gedroogd fruit. Maar met een prijs van €23,95 geen fles om elke dag open te maken.

Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië

Shalauri Saperavi

Saperavi is de voornaamste rode-wijn druif van Georgië. Deze volle en fluweelzachte Shalauri Saperavi wijn wordt gekenmerkt door aroma’s van rode vruchten en bessen. De afdronk is zacht en langdurig. Na het handmatige oogsten van de druiven, en het vervoer ervan in kleine dozen, worden ze met de hand gesorteerd. Alleen de kwalitatief beste druiven worden gebruikt voor deze wijn. Door de productiemethode van qvevri (± 6 maanden) blijft de oplage van deze wijn beperkt: in 2013 slechts 4303 flessen, elk met de hand genummerd. De oplage van het wijnhuis in zijn geheel is ook beperkt: in 2013 zo’n 14.000 flessen en in 2014 ongeveer 20.000 flessen. Bijzonder aan deze druif is dat ook het vruchtvlees rode pigmenten heeft.

Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië

De wijn is dieprood van kleur en met een alcoholpercentage van 14%. In de neus zwarte bes, zwarte kersen, pruimen en bijna aardse geur. In de smaak komen de warme tonen van zwarte bessen en kersen naar voren. Verder proeven we iets van hout, salmiak, jeneverbes en witte peper terug. En een lange afdronk.

Een complexe, volle wijn die prettig is om te drinken. Maar wel weer prijzig: €28,95.

Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië

Georgië & wijn

Georgië beschikt over een indrukwekkende, lange en diepgewortelde wijngeschiedenis en wijncultuur. Het is één van de oudste (zo niet de oudste) gebieden ter wereld waar wijnbouw gepleegd wordt. Bovendien zijn de omstandigheden voor wijnbouw hier gunstig. De wijngaarden liggen tussen de bergen van de Hoge Kaukasus en de Zwarte Zee en kennen een grote variatie aan bodems en klimatologische omstandigheden. Een gunstige factor is dat nergens winterbescherming nodig is. Als beste wijngebied wordt Kakheti in het uiterste oosten beschouwd.

Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië

Wijn en Georgiërs zijn onlosmakelijk verbonden. Het merendeel van de bevolking maakt zijn eigen wijnen; de stedelingen hebben vaak nog een huis in het dorp voor het verbouwen van de druiven. Het Georgisch schrift (Georgië heeft haar eigen taal en schrift, welke niet vergelijkbaar zijn met andere talen/geschriften). Er wordt gezegd dat dit is afgeleid van de vorm van de druif en de druivenranken. Voor meer informatie over Georgische wijnen, kijk op www.georgische-wijn.nl waar de komende periode meer informatie over zal verschijnen.

Over Ghvino.nl

Getest: Qvevri-wijnen uit Georgië - Logo Ghvino

In 2010 ontmoette Peter zijn Georgische vrouw in Georgië waarna zij besloot om in 2011 in Nederland te komen wonen. De liefde voor Georgische wijn was wederzijds en in 2016 besloten ze hun eigen Georgische wijnimportbedrijf te starten. Met als doel om zoveel mogelijk mensen kennis te kunnen laten maken met de diversiteit en kwaliteit van Georgische wijnen.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Georgische wijnshop Ghvino.nl. 

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Verena schreef:

  Nog onbekende wijn voor mij. Lijkt me wel heel lekker, dus wil dit zeker eens proeven!

 2. Marieke schreef:

  Dat klinkt als een goede wijn! Wel idd wat aan de prijzige kant. Denk dat de echte wijnkenners dit zeker kunnen waarderen!

 3. Judith schreef:

  In een ver verleden kreeg ik van een vriendin uit Georgië wel eens een fles, over het algemeen heel lekker

 4. Xenia schreef:

  Wat super leuk om wijn te mogen testen. Mooi verhaal, ik wist ook niet dat Georgie een wijnland is. Ben altijd op zoek naar een nieuwe lekkere wijn!

 5. Renata schreef:

  Ik lust zelf geen wijn, maar mijn man is wel fan van vooral Italiaanse rose 🙂

 6. Fleur schreef:

  Wat een bijzondere wijn en verhaal. Nooit geweten dat je ook Georgische wijnen had. Ben wel benieuwd er naar

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Wat leuk dat je deze wijnen mocht testen. Dat likt me heel bijzonder. Zelf kom ik niet veel verder dan gluhwein moet ik bekennen.

 8. Tessa schreef:

  Ik heb nog nooit Georgische wijn geproefd. Ik wist zelfs niet eens dat Georgië een wijnland was! Weeral wat bijgeleerd, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.