Geroosterde pompoensoep met honing en harissa

Ik weet niet hoe het bij jullie zit als je inspiratie zoekt voor een recept; maar ik verzin iets uit me eigen hoofd, ga of op Pinterest neuzen of ik kijk in m’n boekenkast bij mijn kookboeken. Vaak heb ik dan 1 hoofdingrediënt al in huis waar ik dan een recept omheen bedenk.

Deze keer was het pompoen. De boeken van Annabel Langbein, Ottolenghi, Jamie Oliver en Daniel Galmiche had ik al doorgeplozen op pompoenrecepten en toen had ik het boek Everyday Novelli van Jean-Christophe Novelli in m´n handen. En daar stond een heel leuk recept in van geroosterde pompoensoep met honing. Maar eigenwijs als ik ben ga ik me natuurlijk niet helemaal aan dat recept houden en geef ik er gewoon mijn eigen draai aan!

Geroosterde pompoensoep met honing en harissa

Benodigdheden voor 4-6 personen:

(afhankelijk of je dit als voorgerecht/lunch maakt (6p) of als hoofdmaaltijd eet (4p)

 • 1 kleine flespompoen (±600 gram)
 • 1 grote witte ui, grof gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
 • 2 eetlepels honing
 • 1 L groentebouillon
 • 2 gedroogde blaadjes laurier
 • olijfolie (voor de pompoen en om in te bakken)
 • 1 grote eetlepel harissa
 • 1 eetlepel witte wijnazijn
 • peper en zout naar smaak

Garnering:

 • chiliolie
 • grof gemalen chilivlokken
 • optioneel: crème fraîche

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de pompoen in parten, schil de parten en snij de parten in grove blokjes (± 2 x 2 x 2cm). Niet te klein in ieder geval, anders verbranden ze te snel in de oven. Meng de blokjes pompoen met de honing en twee eetlepels olijfolie, spreidt uit op een bakplaat en schuif ongeveer 15 minuten in de oven.

Verwarm nog een beetje olijfolie in een grote pan en bak de uitjes hierin glazig. Voeg daarna de pompoen, knoflook en harissa toe en laat nog even 2 minuutjes meebakken. Voeg daarna de bouillon, azijn, peper, zout en laurier toe en laat op zacht vuur ongeveer 20 minuutjes zachtjes pruttelen.

Vis de laurier uit de soep en pureer de soep met een staafmixer. Proef! Misschien moet er nog wat zout bij.. Misschien wat meer harissa.. Het is aan jou. Voor een mooie gladde soep kan je de soep nog even zeven maar ik heb het zo gelaten.. 😉

Ik hou van zoet en spicy in een gerecht dus ik heb de soep gegarneerd met een beetje zelfgemaakte chiliolie (recept op de site) en wat grof gemalen chilivlokken. Maar als je dat misschien teveel vind kan je ook een mooi dotje crème fraîche op de soep doen.

Yum! 😀

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.