Gebakken kabeljauw met doperwtenpuree

Ik was bij de visboer op zoek naar skrei (winterkabeljauw) maar die was al op! Dus toen maar een mooie moot kabeljauw meegenomen om dit gerechtje mee te maken.. En het was erg goed gelukt!

Het is altijd wel even rennen en vliegen op het laatst om alles af te maken, maar het resultaat mocht er zijn! 😀 Je hoeft natuurlijk niet exact dit gerecht te maken, maar misschien gebruik je de losse elementen of heb je net even tips nodig bij het bakken van de vis.

Gebakken kabeljauw met doperwtenpuree

Benodigdheden voor 2 personen:

 • 300 gram kabeljauwfilet
 • beetje boter om te bakken

Voor de doperwtenpuree:

 • 150 gram diepvriesdoperwten
 • 150 gram volle melk
 • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
 • 1 sjalot, fijn gesnipperd
 • peper en zout naar smaak

Voor de witte wijn beurre blanc:

 • 250 ml droge witte wijn
 • 50 gram gesnipperde sjalot (bij mij kwam dit uit op 2 middelgrote sjalotten)
 • 150 ml slagroom of kookroom
 • 150 gram koude boter in kleine blokjes
 • peper en zout naar smaak

Voor de pommes fondant:

 • Kijk HIER voor het recept van de pommes fondant

Bereidingswijze:

De doperwtenpuree kan je al gemakkelijk van tevoren maken en vlak voordat je gaat eten weer even doorwarmen. Doe alle ingredienten (behalve peper/zout) voor de puree in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Wanneer de melk aan de kook komt zet je het vuur uit en laat alles zo even 5 minuten staan. Pureer alles glad met de staafmixer en maak op smaak met peper en zout. En was de staafmixer vast weer af, die ga je later nog nodig hebben.. 😉

Haal alvast je vis uit de koelkast (en snij in 2 gelijke delen) zodat die op kamertemperatuur kan komen.

Schil de aardappels, snij in tonnetjes en bak aan beide platte zijden goudbruin. Voeg de bouillon toe en laat op laag vuur ± 30 minuten stoven. Dan kan je beginnen met je beurre blanc.

De beurre blanc kostte meer tijd om te maken (was de eerste keer) dan ik had verwacht, dus wacht daar niet te lang mee. Zet de wijn op met de gesnipperde sjalot en breng aan de kook. Kook tot ongeveer de helft in en voeg dan de room toe. Kook alles weer tot de helft in.

Smelt in een pan een beetje boter en wanneer de boter heet is leg je twee filets met de velkant naar beneden in de pan. Laat de vis nu 4-6 minuten rustig bakken (afhankelijk van hoe dik je filets zijn) zodat de velkant knapperig wordt.

Nu de vis aan het garen is maken we de beurre blanc af en zet je een klein vuurtje onder de doperwtenpuree om op te warmen.

Hou het pannetje met saus met 1 hand een beetje schuin (nog wel boven een klein vuurtje) en doe er 2 kleine blokjes boter bij. Zorg er dan voor met de staafmixer dat de boter helemaal opgenomen wordt in de saus. Ga zo door met de rest van de boter en de staafmixer. Als het goed is krijg je een hele mooie schuimige dikkige saus.

Tegen die tijd zijn ook je bakminuten voor de vis om; draai de vis om en laat nog 1 minuut op de ‘vlees’kant bakken.

Schep 2 grote eetlepels doperwtenpuree op een bord en veeg met de bolle kant van de lepel de puree over je bord. Leg hierop de gebakken kabeljauw (met de velkant naar boven), schep een paar lekkere lepels beurre blanc over je vis (niet overal, anders verliest dat velletje z’n knapperigheid) en garneer met een paar pommes fondant.

En voila! Klaar is je gebakken kabeljauw met doperwtenpuree, witte wijn beurre blanc en pommes fondant. Als dat geen feestmaal is… 😉

wijntip new

Drink hierbij een lekkere witte Bourgogne. Wanneer je geen saus bij de vis neemt zou een frisse witte Arneis uit Piedmonte Italië heel goed passen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.