Ik heb het al vaker gezegd hier op mijn platform; geef mij maar een eigen huisje over een hotelkamer op vakantie. Zeker als het meer dan 1 nacht is, vind ik een huisje zoveel voordelen hebben. Een eigen keuken, woonkamer met een lekkere bank en een normaal formaat tafel om bijvoorbeeld spelletjes aan te spelen. Zo ook het vakantiepark van Landal Mooi Zutendaal; op slechts 2,5 uur rijden van Den Haag heb je het gevoel dat je echt even op vakantie bent. Zutendaal ligt in de provincie Belgisch Limburg, grofweg gezien tussen Maastricht en Hasselt. Wij gingen een midweek hun meest recente aanwinst op het park uittesten: de 6-persoons Wellnessvilla.
Een handig kaartje ▼
Landal Mooi Zutendaal
Vanuit Rijswijk rijden we (via een lunch bij La Trappe Koningshoeve), in ongeveer 2,5 uur naar Zutendaal. Bij de receptie van Landal Mooi Zutendaal spreek ik met medewerksters Manouk en Marion. Van de 247 accommodaties (chalets, bungalows en villa’s) zijn de volledig houten wellnessvilla’s op het park de nieuwste toevoeging en worden pas sinds begin 2024 verhuurd. De afgelopen jaren is het park zelf ook grondig verbouwd met extra speelfaciliteiten voor kinderen: een groot speelterrein buiten, een indoorspeelterrein en een binnenzwembad.
Ook op het gebied van duurzaamheid proberen ze op Mooi Zutendaal hun steentje bij te dragen; zo zijn er in elke accommodatie aparte prullenbakken om je afval te scheiden, hebben veel van de gebouwen op het park zonnepanelen, hebben de nieuw gebouwde accommodaties warmtepompen en is er in overleg met het Nationaal Park Hoge Kempen een groenbeheerplan opgesteld om de biodiversiteit op het park te vergroten. Ik krijg gelijk ook allemaal tips met wat te doen in de omgeving, want beide Hollandse dames vinden de natuur hét sellingpoint van dit vakantiepark. “Naast de receptiemedewerkers natuurlijk”, lachen ze in koor.
>> Bekijk alle accommodaties & prijzen op Landal Mooi Zutendaal
Naast de eerder genoemde in- en outdoor speeltuinen, kidsclub en het zwembad is er ook een parkwinkeltje voor boodschapjes, inclusief lokaal speciaalbier. Wij hebben elke avond lekker in ons eigen keukentje gekookt, maar de brasserie had ook een heel aantrekkelijk menu en er stond zelfs een volautomatische pizza-automaat voor het restaurant. Nog nooit zoiets geprobeerd, maar wij waren stiekem wel benieuwd!
De Wellnessvilla
De Wellnessvilla’s zijn begin 2024 als nieuwste aanwinst op Landal Mooi Zutendaal neergezet. De vrijstaande, moderne houten accommodatie van ±110 m² biedt alles wat je nodig hebt voor een ontspannen verblijf. Met drie ruime slaapkamers, elk uitgerust met comfortabele 1-persoons boxsprings, opgemaakte bedden en flatscreen-tv’s, is er plek voor het hele gezin of bijvoorbeeld een vriendengroep. Op de begane grond in een slaapkamer met eigen wastafel en douche, op de 1e verdieping zijn er nog 2 aparte slaapkamers met een apart toilet, aparte badkamer met douche én ligbad, en daar vind je ook de Finse sauna met een aparte omkleedruimte. Inclusief badjassen en slippers voor 6 personen.
In het gangetje van de entree is een apart toilet en de gangkast met wasmachine & droger (waarom dit superfijn is, kom ik zo op terug). Daarna loop je de ruime woonkamer in met bank, verschillende stoelen en een grote flatscreentv aan de muur. De keuken bestaat uit een grote eettafel voor 6 personen, keukeneiland met Quooker en een uitgebreide keuken met inductiekookplaat (4-pits), een combimagnetron, een koelkast met klein vriesvak en een vaatwasser. Voor de koffie- en theeliefhebbers zijn er zowel een Nespresso koffiemachine als een filterkoffiezetapparaat, aangevuld met een waterkoker. Daarnaast kun je gebruikmaken van een broodrooster en citruspers om de dag goed te beginnen.
Iets om rekening mee te houden: Wij zaten in wellnessvilla 101, en die lag recht tegenover een ‘sport en spel-achtige kidsclub’, wat nu voor ons als zeer bewust kinderloos-stel in het laagseizoen en in de winter (november ’24) geen probleem was, maar ik kan mij voorstellen dat het in de zomer of in een schoolvakantie wel druk is met geluid producerende koters.
>> Bekijk hier beschikbaarheid & prijzen van de Wellnessvilla
Maar het pièce de résistance staat buiten naast het terrasmeubilair en de ligstoelen: het luxe bubbelbad! Tip: zet hem gelijk aan als je voor het eerst binnenkomt op je aankomstdag, het water is natuurlijk vers (en koud!) en dat heeft wel even tijd nodig om op temperatuur te komen. Maar als hij dan eenmaal lekker warm is, dan blijft hij ook je hele verblijf op die temperatuur en kun je erin springen wanneer je wilt.
En hier komt ook de droger van pas; als je tot ’s avonds laat in de jacuzzi hebt gezeten, is natuurlijk al je badkleding nat. Dat is niet lekker om de volgende dag weer aan te trekken als je opnieuw in het bubbelbad wilt. Maar gooi al je natte zooi even 20 minuten in de droger en al je badkleding is weer droog en ready om de volgende dag weer te plonzen.
Belgisch Limburg
Je kunt natuurlijk 24/7 in je bubbelbad gaan zitten (en daar hebben we ook over nagedacht), maar het is natuurlijk ook wel leuk om de omgeving te verkennen! Ik heb een hele berg tips voor je op een rijtje gezet, allemaal op maximaal 30 minuten autorijden van Landal Mooi Zutendaal.
Nationaal Park Hoge Kempen
Lang was Nationaal Park Hoge Kempen het enige nationale park van België, maar sinds 2022 zijn daar een aantal parken in Vlaanderen en Wallonië bijgekomen. Landal Mooi Zutendaal ligt aan de rand van het gebied en vanuit het vakantiepark kun je gemakkelijk de fiets pakken om rond te fietsen.
Wij wilden graag bij het oude mijngebied wandelen, en kozen ervoor om met de auto naar Maasmechelen te rijden en hem gratis te parkeren bij het bekende outlet-shoppingcentrum. Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar het National Park Visitor Center Terhills. Hier krijg je een kort overzicht van het gebied en starten verschillende wandelroutes, variërend van 4 km tot 14 kilometer. Er zijn ook veel fietspaden in het gebied; heb je zelf geen fietsen mee, dan kun je aan bij het bezoekerscentrum e-stepjes huren.
Een letterlijk hoogtepunt is de beklimming van de Tweelingterril-berg, een kunstmatige heuvel die met 133 meter hoogte een pittige beklimming is. Maar het uitzicht over het water en de in september 2024 geopende drijvende pontonbrug voor wandelaars en fietsers is fantastisch.
Dagje Hasselt
De hoofdstad van de Belgische provincie Limburg is de stad Hasselt. Deze stad kreeg al rond 1252 stadrechten en floreerde door zijn strategische handelsligging in de eeuwen daarna. Nu is het grootste deel van het historische oude centrum autovrij en kun je hier naar hartenlust shoppen en pintjes drinken.
Maar de drank waar Hasselt echt bekend door is geworden, is jenever. In het Jenevermuseum leer je alles over de geschiedenis van de lokale jeneverstokerijen, de band met Nederland en in het bijzonder natuurlijk ‘onze’ jeneverstad Schiedam. Het museum (net als het jenevermuseum in Schiedam) is ook nog een actieve stokerij. Aan het eind van de tour mag een bezoekje aan de eigen jeneverbar daarom natuurlijk niet ontbreken.
>> Bekijk hier de leukste hotels in Hasselt
Iets wat ik niet wist over de stad, was dat ze hier bekend staan om hun speculaas. Niet alleen in de Sinterklaasperiode, maar het hele jaar door maken ze hier heerlijke speculaaskoeken. Niet vergelijkbaar met Nederlands speculaas; in Belgisch Limburg is de speculaas een stuk dikker en meer chewy. Haal ze bij Speculaas atelier Depaifve of de Bakkersdochter. Voor ster-waardige chocolade breng je een bezoekje aan de winkel annex chocolade-atelier van Boon Chocoladehuis. Van chocoladekogels gevuld met jenever en gouden champagnebollen tot vlaaipralines en kunstige poppetjes die veel te mooi zijn om op te eten. Niet voor niets dat meester-chocolatier Patrick Mertens en zijn echtgenote Inge Lijnen door Gault&Millau zijn bekroont met de titel “Chocolatiers van het Jaar 2024”.
Voor meer algemene historische context over de stad kun je het gratis toegankelijke Het Stadsmus Museum bezoeken. Het museum is gevestigd in een prachtige patriciërswoning en via verschillende tijdperken krijg je een kijkje in de geschiedenis van Hasselt, van de Middeleeuwen tot nu.
Dorst gekregen van al dat shoppen en rondwandelen? Genoeg plekken om een lekker Belgisch biertje te drinken, maar wij gingen naar De Egel, een tip van Belgisch biersommelier Sofie Vanrafelghem uit haar boek ‘Het groot Caféboek België‘. Maar we hadden ook kunnen kiezen voor De Kleine Hal of de taproom van Brouwerij de Hophemel, vlakbij het station.
Vergeet ook niet om een Hasseltse Koffie te drinken ergens in de stad, de combinatie van koffie, jenever en slagroom heeft iets weg van een Irish Coffee, maar dan nog lekkerder!
Van half november tot en met het eerste weekend van januari is er ook al jaren een traditie van een kerstmarkt in Hasselt, genaamd Winterland. Een combinatie van een winters aangeklede kermis, een schaatsbaan en een aaneenschakeling van eettentjes en jeneverhutten. Een andere sfeer dan bijvoorbeeld een Duitse kerstmarkt met meer stalletjes met leuke snuisterijen en spulletjes, maar alsnog ongedwongen en gezellig.
TIP voor parkeren in Hasselt: Parkeer de auto bij parkeergarage Blauwe Boulevard. Betaalbaar, ruime plekken en de locatie is ook heel leuk met allemaal winkeltjes en restaurantjes aan de jachthaven.
Bezoek een Belgische wijngaard
Van Zuid-Limburg in Nederland weten we dat er goede wijnen gemaakt worden (lees hier mijn artikel over Wijngaard de Apostelhoeve), dus het mag geen verrassing zijn dat net over de grens in Belgisch Limburg ook veel wijnbouw plaatsvindt. Het bekendste en oudste wijndomein van misschien wel heel België is Wijnkasteel Genoels-Elderen, en met 22 hectare ook één van de grootste van België. Je kunt een rondleiding boeken (in de winter alleen op zaterdag, in de zomer vaker in de week) of je kunt in hun eigen wijnbar/winkel zelf een glaasje wijn drinken en/of kopen van woensdag tot en met zaterdag. Andere wijngaarden die je een bezoekje kunt brengen zijn Wijndomein Aldeneyck en Wijndomein De Steinberg.
Een drankje drinken bij een lokale brouwerij en/of stokerij
In Belgisch Limburg weten ze wel hoe ze pintjes moeten brouwen en oa jenever moeten stoken. Het leukste is natuurlijk om ze bij de brouwerij en/of stokerij zelf te kunnen drinken. Voor bier kun je onder andere bij eerdergenoemde Brouwerij de Hophemel in Hasselt, Stadsbrouwerij BRAUW in Genk en Brouwerij Cornelissen in Bree terecht. Er zijn ook brouwerijen die ook stoken, zoals Brouwerij & Distilleerderij Wilderen in Sint-Truiden en Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Deze brouwerijen en stokerijen zijn ook allemaal te bezoeken, maar kijk voor actuele openingstijden wel op de sites; die kunnen namelijk per seizoen verschillen. Ook handig: bij Stokerij Vanderlinden zijn er zelfs 2 B&B kamers bij de stokerij ingericht zodat je na een rondleiding en proeverij zo je bedje inrolt.
Lokale producten proberen
Niet alle brouwerijen of andere producenten zijn zomaar te bezoeken; vandaar dat het fijn is dat er gespecialiseerde winkels zijn waar je lokale producten kan kopen. Mijn favoriete winkel was De Jambrouwerij; een kleine jammakerij met uitgebreide delicatessenwinkel. Natuurlijk kun je hier hun eigen jammetjes en chutneys kopen, maar ook lokale biertjes en wijnen van wijngaarden in de buurt. Een paar honderd meter verderop zit de Prik & Tik Riemst met ook een groot assortiment (lokale) biertjes. Vlakbij het vakantiepark Landal Mooi Zutendaal vind je Hoeveslagerij Willemsen met vers rundvlees, vleeswaren, huisgemaakte worsten en gehakt van eigen koeien.
Begin vorige eeuw was Borgloon het centrum van fruitteelt in de streek, met de bijbehorende stroopfabricatie. In 2017 werd de gerestaureerde stroopfabriek uit 1879 weer in ere hersteld en kun je nu oude kookketels bekijken en wordt er in een aparte ruimte ook op ambachtelijke wijze stroop gekookt. Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingsruimtes, een streekproductenshop en een bistro De Smaakfabriek.
Middagje struinen door Tongeren
Tongeren is geen grote stad, maar als je toch richting het Genoels-Elderen wijnkasteel of de Jambrouwerij-winkel gaat, dan kun je net zo goed ook even in Tongeren stoppen. Parkeer gratis je auto bij Sportpark De Motten en wandel via de middeleeuwse stadspoort Moerenpoort zo het centrum in. Breng een bezoekje aan het Gallo-Romeins Museum en leer alles over deze regio van Limburg van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Voor wie geen hoogtevrees heeft kan via het Teseum de toren van de Onze-lieve-Vrouwebasiliek beklimmen. Bekijk het standbeeld van Ambiorix op het plein voor de basiliek of ga een biertje drinken bij het historische Herberg De Pelgrim of eet een heerlijk Belgisch broodje preparé bij Grand Café De Casque.
>> Bekijk hier de leukste hotels in Tongeren
Bezoek de Mergelgrot van Kanne en proef speciaal grotbier
De Mergelgrot van Kanne strekt zich een indrukwekkend netwerk van tunnels uit, met een totale lengte van 16 kilometer. Deze grotten, ontstaan door eeuwenlange mergelwinning, zijn vandaag de dag een bijzondere plek. Hier worden niet alleen grotchampignons geteeld, maar rijpt hier overheerlijke rijstepap van Bakker Smets, die gebruikt wordt in zijn befaamde “Grottenvlaai” en worden speciale Mosasaurus biertjes gelagerd.
Doe een Wine Escape Room in Bilzen
Dol op escaperooms spelen en wijn? Dan heb je geluk; in Bilzen is sinds kort een nieuwe Vinscape escaperoom geopend waar je het mysterie van de befaamde wijnkelder van Montepertini moet ontrafelen.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER TOFFE HUISJES OM TE HUREN:
- Roompot Beach Resort Brouwersdam en eten & drinken op Schouwen-Duiveland
- Wat te doen als je een midweek op Roompot Bospark ’t Wolfsven in Mierlo verblijft
- Zuid-Limburg ontdekken vanuit het nieuwe Roompot Gulpen
Voor dit artikel ben ik door Landal uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer
Geef een reactie