Onder de rook van Maastricht, kijkt Wijngaard de Apostelhoeve uit vanaf de Louwberg op het glooiende Zuid-Limburgse Jekerdal. Wanneer je in het buitenland op bezoek bent bij een wijngaard, en nieuwsgierig vraagt “Heeft u ook weleens Nederlandse wijn gedronken?”, dan kijken de meeste je waarschijnlijk meewarig aan. Want niet veel mensen weten dat ook wij in Nederland een bloeiende wijnindustrie hebben. Het was zelfs een recordoogst voor Nederlandse wijnboeren in 2023. Ik ging op bezoek bij de Apostelhoeve om meer te leren over hun verhaal en de nieuwe jaargang 2023 door te proeven.

Wijngaard De Apostelhoeve - Proef de Limburgse zon

Wijnbouw in Nederland

De wijnbouw in Nederland heeft een lange en bewogen geschiedenis. Al eeuwenlang worden er druiven verbouwd in ons land, met wisselend succes. De glorietijd van de middeleeuwen werd gevolgd door een lange periode van neergang, die in de 19e eeuw tot een dieptepunt kwam met de druifluisplaag.

Er zijn ongeveer tweehonderd commerciële wijngaarden in Nederland, met bij elkaar opgeteld zo’n 300 hectare wijnstokken. De meeste wijnboeren zitten in Gelderland, de meeste hectare wijngaarden vind je in Limburg. Ook in alle andere provincies (Noord-Brabant, Overijssel, Noord-Holland, Zeeland, Friesland, Groningen, Drenthe, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) vind je wijngaarden.

Wijngaard de Apostelhoeve

De Apostelhoeve, is een van de boegbeelden van de hernieuwde Nederlandse wijnbouw. Stonden er hier halverwege de 20e eeuw nog honderden appel- en zure kersenbomen op de heuvels, in 1970 plantte Hugo Hulst de eerste druivenstokken (1 ha) op deze kalkhoudende mergelgrond met daarop een laag lössgrond. De gunstige ligging, de terroir en het microklimaat bleken perfect voor de druiventeelt. In 2021 zijn pas de laatste zure kersenbomen verdwenen verteld Robin Hulst tijdens een rondleiding door de wijngaard.

Wijngaard De Apostelhoeve - Proef de Limburgse zon

De wijngaard breidde gestaag uit en vandaag de dag beslaat het domein 20 hectare en zijn opa Hugo, vader Mathieu Hulst (tweede generatie) en Robin en Gilbert Hulst (derde generatie) gezamenlijk aan het werk. De druivenrassen zijn in de loop der jaren flink veranderd. In de jaren ’70 begon men met Müller-Thurgau, Auxerrois en Riesling. In de jaren ’80 werd daar Pinot Gris aan toegevoegd. En toen Robin en zijn broer in de zaak kwamen, voegden ze daar nog eens Gewurztraminer en Viognier aan toe. Deze laatste druiven werden in 2018 aangeplant. Twee jaar geleden kon de familie een wijngaard op de zuidoosthelling van de Sint Pietersberg overnemen. Hierop staan Pinot Noir en Chardonnay druiven, die gebruikt worden voor de productie van een nieuwe mousserende wijn (naast de al bestaande Riesling Brut en Cuvée XII Brut). Deze wijn zal naar verwachting in februari 2025 op de markt komen met een rijping van 24 maanden sur lattes.

Ook is er in september 2023 begonnen met de bouw van een derde wijnkelder op het domein om de groei van het wijnhuis bij te kunnen houden. Op de dronefoto hierboven kun je de betonnen dekplaat achter het wijnhuis goed zien liggen; dat is het dak van de nieuwe wijnkelder. Als alles goed gaat wordt hij halverwege 2024 officieel in gebruik genomen. Nu worden er rond de 180.000 flessen stille wijn en 20.000 flessen mousserende wijn geproduceerd.

Nieuwe wijnkelder de Apostelhoeve
Nieuwe wijnkelder de Apostelhoeve
Nieuwe wijnkelder de Apostelhoeve

BOB Mergelland

Sinds 2017 dragen de wijnen van de Apostelhoeve het keurmerk BOB Mergelland, een erkenning van de Europese Unie voor hun bijzondere kwaliteit en authenticiteit. De strenge regels binnen deze beschermde oorsprongsbenaming garanderen dat elke fles BOB Mergelland voldoet aan de hoogste normen.

Om de kwaliteit van de BOB Mergelland wijnen te waarborgen, gelden er strenge regels met betrekking aan teelt, oogst en vinificatie. Zo is er een maximale opbrengst per hectare vastgesteld, om te garanderen dat de druivenstokken voldoende voedingsstoffen en zonlicht krijgen. Voor witte wijnen zijn toegestaan: Auxerrois, Chardonnay, Gewürztraminer, Müller-Thurgau/Rivaner, Pinot Blanc, Pinot Gris en Riesling. Rode wijnen en rosé worden gemaakt van Pinot Noir, Dornfelder en Pinot Noir Précoce (Frühburgunder).

De nieuwe jaargang 2023

Op de proeftafel staan zes droge, witte wijnen klaar: de Müller-Thurgau, Auxerrois, Apostelhoeve Cuvée XII, Riesling, Pinot Gris en Pinot Gris Barriques. Daarnaast krijgen we ook nog een proefglas van de Riesling Extra Brut 2020 als extraatje. Ik heb ex-wijnsommelier Franz ingezet om de proefnotities te verzorgen voor deze proeverij.

wijnproeverij de apostelhoeve middel
proeverij apostelhoeve
  • Müller Thurgau 2023 – Dit druivenras (aka Rivaner) is een Duitse creatie met een Zwitserse twist. Ontwikkeld in 1882 in het wijnbouwonderzoeksinstituut van Geisenheim door Dr. Hermann Müller, die afkomstig was uit Thurgau in Zwitserland. Deze druif de betrouwbaarheid van de Silvaner met de kwaliteit van de Riesling. Lekker met bijvoorbeeld mosselen, oesters, fruit de mer en borrelhapjes. Franz: Jong, iets mousse op de wijnspiegel, zacht appelige geur, vriendelijk, stuivend. Erg rins in de smaak, strak droog, wat gesloten, wit fruit, citrus, iets kalk (qua aardse toon), hoge zuurgraad.
  • Auxerrois 2023 – De streekdruif van Nederland en Zuid-Limburg. Het broertje/zusje van de Pinot Blanc. Topcombinatie met witte asperges, witvis of als aperitief.
    Franz: Geur is vriendelijk, stuivend, appelsnoepjes. Smaak: zachter dan de Müller-Thurgau, zuren maar iets mild romigs, groene appel, verfijnd, gist is niet zo merkbaar zoals in de geur, rins en lief.
  • Cuvée XII 2023 – Een blend van 40% Müller-Thurgau, 30% Auxerrois en 30% Pinot Blanc, maar elk jaar verandert de blend een klein beetje. Totaal andere vormgeving dan de andere Apostelhoeve flessen; een vormgever uit Maastricht heeft gekozen voor het oranje label als ode aan de Nederlandse roots, de Romeinse cijfers zijn gekozen om de geschiedenis als Romeinse nederzetting te eren en de 12 staat voor de 12 apostelen. Een zeer gastronomische wijn, perfect bij de Aziatische keuken.
    Franz: In de neus wat gesloten, niet erg stuivend, wit fruit, lychee. Smaak: heel anders, veel breder, minder zuur, pinot gris zeer herkenbaar, honing zuurtje, meest geschikt om wat langer te bewaren.
  • Riesling 2023 – Met recht de koningin onder de witte druivensoorten volgens Robin. “Dit is de wijn met de meeste restsuikers (8gr) van heel de Apostelhoeve, maar we combineren dit met een zuurgraad die iets de overhand heeft, waardoor er een mooi samenspel plaatsvindt” verteld hij. Deze riesling kan zeker 10-15 jaar bewaard worden, in tegenstelling tot de andere wijnen die binnen 4-5-6 jaar op hun top zijn.
    Franz: In de geur weinig petrol, wel appel. Smaak: erg lekker, mooi complex, veel lagen, goede zuren, super in balans qua rijp/zoet, zure appel, wit fruit, iets aards/kalk.
proeverij Apostelhoeve Zuid-Limburg
proeverij Apostelhoeve Zuid-Limburg
proeverij Apostelhoeve Zuid-Limburg
  • Pinot Gris 2023 – Sinds 2004 maakt de Apostelhoeve naast de droge Pinot Gris ook een zeven maanden rijping op tweedejaars barriques versie. Wij proeven de ‘gewone’ droge versie.
    Franz: Qua geur wat stallig/gistig in de aanzet, verder zacht maar gesloten. Smaak: zacht, wit fruit, witte chocolade, knisperend romig, tropisch fruit, goed droog, niet kruidig zoet.
  • Viognier 2022 – Robin: “Hier hebben we de stoute schoenen aangetrokken en gewoon gekeken hoe het zich ontwikkeld. We waren ook erg benieuwd of de plant het hier goed zou doen met ons terroir. En het heeft ons goed verrast! Dit is onze eerste vintage (nu 1800 flessen), maar aankomend jaar (de 2023) kunnen we al iets van 7000 flessen produceren en zal hij ook breed verkrijgbaar zijn voor consumenten.”
    Franz: De geur is mooi en zeer herkenbaar als Viognier, Smaak: herkenbaar Viognier, zacht met goede zuren, in balans, perzik/blik fruit, goede lengte, fijne zuren, soepele en toegankelijke stijl.
  • Riesling Brut 2020 – Een methode traditionelle mousserende wijn, 36 maanden lang op de gistcultuur (sur lattes) en sinds maart 2023 op de markt. Belegen smaken van Riesling, helaas is er voor nu niet meer ruimte om meer dan de slechts 1300 flessen (!) die ze nu maken te produceren. Alleen verkrijgbaar bij het wijnhuis zelf.
    Franz: Geen uitgesproken geur, licht citrus/perzik. Smaak: Strak, zure appel, aalbessen, goed droge dosage, herkenbaar als Riesling, wel droger dan de stille Riesling 2023.
proeverij apostelhoeve

De Apostelhoeve zelf bezoeken

Maak kennis met de rijke historie en wijnbouwtradities van de Apostelhoeve tijdens een rondleiding (vanaf 12 personen) met deskundige toelichting. Wandel door de glooiende wijngaarden, bewonder de authentieke wijnkelder en ervaar de passie die achter elk glas Apostelhoeve wijn schuilgaat. Naast de rondleidingen en proeverijen kun je ook terecht in de sfeervolle wijnwinkel van de Apostelhoeve. Hier vindt u een uitgebreid assortiment van Apostelhoeve wijnen, om te kunnen proeven en daaraan natuurlijk aan te schaffen.

De Apostelhoeve is geopend van 1 maart tot 31 oktober (maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur) en van 1 november tot 28 februari (donderdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Wijngaard de Apostelhoeve
Wijngaard de Apostelhoeve

Online verkrijgbaarheid wijnen Apostelhoeve

Ben je nieuwsgierig geworden naar de wijnen van De Apostelhoeve en (helaas) niet in Zuid-Limburg binnenkort? Ontdek nu de online winkel van Bovino.nl, dé specialist in Nederlandse wijnen, waar je het gehele assortiment van De Apostelhoeve eenvoudig en snel kunt bestellen.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LIMBURG: