Voor de vierde keer werd het Beers Behind Bars Bierfestival georganiseerd door de Danish Beer Enthusiasts, Horsens & Friends en de Fængslet gevangenis. Dit jaar (2023) was ik aanwezig om het festival bij te wonen en de unieke sfeer in de oude gevangenis van Fængslet in Horsens, Denemarken, te ervaren. Naast het genieten van de karakteristieke ambiance, had ik de eer om enkele getalenteerde brouwers te ontmoeten en te spreken over hun meest recente brouwsels. In dit artikel neem ik je mee op een reis langs een aantal van de opmerkelijke brouwerijen die ik op het festival heb bezocht en de verhalen achter hun bieren. Van innovatieve smaken tot indrukwekkende brouwtechnieken, dit festival zet de boeiende wereld van Deens speciaalbier in de spotlights.

Stepping Stone Brewing

De Danish Beer Enthusiasts

We spraken onder andere met organisator Thor Abildgaard van de Horsense afdeling van de Danish Beer Enthusiasts. Thor: “We willen een festival organiseren waarbij mensen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met Deens speciaalbier. Het is zo’n groot succes gebleken dat we dit jaar zelfs twee ruimtes hebben moeten huren om alle brouwerijen een plek te geven. Er zijn zoveel toffe initiatieven in de bierwereld nu, zoals bijvoorbeeld Stepping Stone Brewing die vluchtelingen een baan aanbiedt.”

“Ook bieden we verschillende workshops aan, gegeven door prominente mensen uit de Deense bierwereld” verteld Thor. En voor wie nog niet genoeg heeft van Deens craft bier; de Danish Beer Enthusiasts organiseren ook een landelijk bierfestival: 24 & 25 mei 2024 in Kopenhagen.

Brouwerij BRØL

Nelly Ström is de Head Brewer bij de Kopenhaagse Brouwerij BRØL en wil ook op haar manier impact maken op de wereld. Deze brouwerij produceert bieren gemaakt met oud brood en heeft een circulair bedrijfsmodel ontwikkeld dat afval minimaliseert en hun ecologische voetafdruk verkleint. Zo is hun New England IPA gemaakt met maar liefst 46% brood in plaats van mout (dit kan doordat ze een speciale mash filter hebben geïnstalleerd) en hun Coffee Porter is gemaakt van koffieprut dat ze ophalen bij Kopenhaagse koffietentjes. 

Gamborg Bryghus

Dat de covid-periode niet alleen maar slechte dingen heeft veroorzaakt kan Stefan van Gamborg Bryghus beamen. Als hobbybrouwer begon hij in de corona-tijd zijn biercreaties op Instagram te zetten, maar hier werd zo enthousiast op gereageerd dat hij in januari 2021 de stap nam om een huurbrouwer in te schakelen. En nu wordt er maar liefst 55.000 liter bier gebrouwen. Zoals de Octo X Bosbes Vanille Marshmallow Lassi Gose, Double Mash Imperial Stout of een SpejlBlanc Dry hopped Witbier. Daarnaast openen ze begin november hun eigen taproom. 

Fanø Bryghus

Liever zin in wat sterkers? Jonas van Fanø Bryghus maakt op het eiland Fanø supertoffe bieren zoals een Kveik Barleywine, Imperial Chocolate Vanilla Stout en heeft een eigen Barrel Program waarbij ex whisky, ex rode wijn en ex witte wijn vaten worden gebruikt. Wil je meer van dit soort Deense Dikke Djetsers proeven? Op 1 en 2 maart 2023 organiseert de brouwerij een Strong Beer Festival met meer dan 100 verschillende sterke bieren. De brouwerij heeft ook een eigen taproom met winkel en restaurant, dus zeker een stop waard als je op dit eiland in het zuidwesten van Denemarken bent.

Stepping Stone Brewing

Stepping Stone Brewing is een gypsy brouwerij, gestart in 2022 waarbij de focus ligt op de inclusie van vluchtelingen. De brouwerij wil mensen die alles verloren hebben erbij betrekken en hen de kans geven op een nieuwe start in het leven. Oprichters Daniel True, Runee Stusgaard en Simon Grøndahl Lyngholm Jakobsen hebben alle drie ervaring binnen dit gebied. Of het nu zelf als kind van een Iraakse vluchteling is (Daniël), als oud-militair in oorlogsgebied of sociaal werker. Door het werken in de brouwerij (of het nu is als ontwerper of chauffeur) krijgen vluchtelingen werkervaring, cultureel inzicht, taalvaardigheid en een hernieuwd doel in het leven.

Beers Behind Bars Bierfestival 2024

De vijfde editie van Beers Behind Bars is gepland voor zaterdag 5 oktober 2024. Volg de evenement pagina op Facebook voor alle informatie.

Algemene tips

  • Er zijn twee sessies om het festival te bezoeken (van 11.00 tot 15.00 en van 16.00 tot 20.00. Maar je kunt ook een ticket kopen voor de hele dag. Anders dan in Nederland, is (zoals je kan zien aan de tijden) een pauze van een uur tussen de twee sessies. Ook de mensen met een ‘hele-dag-ticket’ worden om 15:00 naar buiten geveegd waar je moet wachten tot je om 16:00 weer naar binnen mag.
  • Entreetickets worden verkocht via de internationale website Ticketmaster, dus ook gewoon vanuit Nederland te bestellen.
  • Bij de entreeprijs inbegrepen zit een proefglas dat je mag houden na afloop, muntjes moet je zelf bijkopen, maar kun je wel alvast kopen bij het bestellen van de entreetickets om wachtrijen bij de muntverkoop te vermijden.
  • Er zijn verschillende foodtrucks om je interne mens tevreden te houden, hier kun je niet met de biermuntjes betalen.
  • Neem voor de zekerheid ook cash geld mee; de Denen betalen veel met Mobilepay, maar dat is een app die alleen voor Deense burgers is.
  • De Denen zijn nogal stipt. Het festival sluit om 20:00, dus wees niet verbaasd als standhouders om 19:50 driftig op gaan ruimen en om 20:01 met volle steekwagens de deur uit lopen. In Nederland zijn we gewend om nog even ’te blijven hangen’, maar daar doen ze in Denemarken niet aan. Mocht je dus nog bepaalde bieren willen proeven op het einde van het festival; let dan op de tijd.

Slapen in Horsens

Net als in de rest van Denemarken is er ook in Horsens geen gebrek aan leuke locaties om te slapen. Maar ik wil een aantal plekken tippen voor je volgende reis. Wil je omringd worden door geschiedenis, maar toch ook midden in het centrum zitten? De Bødkergården B&B is een groen en geel gekleurd vakwerkhuis, gebouwd in 1734 om de lokale kuiperij te huisvesten. Op de binnenplaats zijn twee huisjes te huur, inclusief keukentje met koelkast en oven. In de autovrije winkelstraat zitten het Teaterhotellet en het Jørgensens Hotel. Ben je wel in voor eens wat anders? Boek dan een nachtje in de oude Fængslet gevangenis van Horsens. De oude ziekenboeg van deze bajes is omgetoverd tot een hostel met verschillende soorten kamers, met een gedeelde badkamer en een gedeelde keuken. En wist je dat Landal GreenParks nu ook een aantal vakantieparken heeft in Jutland?

Bødkergaarden B&B horsens denemarken
Bødkergaarden B&B

Reizen naar Horsens

De snelste manier om Horsens te bereiken is per vliegtuig. Met KLM vlieg je in 50 minuten vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Billund – kijk op Cheaptickets.nl voor de mogelijkheden en prijzen. Vanaf vliegveld Billund is het nog zo’n 50 kilometer naar Horsens. Er is een busverbinding, je kan een taxi nemen, of zorg dat er een huurauto op Billund voor je klaarstaat. Een auto huren in Denemarken regel je zorgeloos via Sunny Cars, inclusief alle verzekeringen en terugbetaling eigen risico.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Destination KystlandetMaar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

MEER BIER ↓