Ik was laatst op bezoek in de Spaanse Provincie Zamora waarvan Toro één van de belangrijkste wijngebieden is. In totaal zijn er in Toro nu 62 bodegas en er zijn 5000 hectare wijngaarden. De Toro wijnen, met de Denominación de Origen (DO) Toro, staan bekend om hun krachtige en robuuste karakter. De Tinta de Toro druif, een variëteit van Tempranillo, speelt hier de hoofdrol. En het leukste is om deze wijnen te drinken op de plek waar ze gemaakt worden! Zo gingen we langs bij Bodegas Fariña waar we door de Belgische exportmanager Laurence Colson enthousiast rondgeleid werden.

Bodegas Fariña - Drie generaties passie voor wijn in Toro

Drie generaties wijnmakers

Bodegas Fariña, opgericht in 1942 door Salvador Fariña en zijn vrouw, is niet alleen een van de oudste familiebedrijven in de regio, maar ook een van de stuwende krachten achter de oprichting van de Denominación de Origen (DO) Toro. De oprichters, Salvador en Tomasa Fariña, startten klein in 1942 met een droom: wijnen maken die de kracht en elegantie van de Toro-regio weerspiegelen. Vanuit een bescheiden kelder in Casaseca de las Chanas groeide hun wijnhuis gestaag uit tot een gevestigde naam.

Manuel Fariña, de gedrevene zoon, bracht nieuwe energie in het bedrijf. Na zijn studie oenologie in Requena kwam hij het bedrijf in met frisse ideeën. In 1970 introduceerde hij Colegiata, een wijn die de traditionele Toro-stijl moderniseerde met een lichtere structuur en een lager alcoholgehalte. Deze innovatie oogstte internationaal succes en zette Bodegas Fariña op de kaart als pionier in de regio. Onder leiding van Manuel werd Bodegas Fariña een belangrijke speler in de oprichting van de DO Toro. De introductie van moderne technieken, zoals temperatuurregeling tijdens het fermentatieproces, zorgde voor een ware revolutie in de wijnbouw van de regio.

Vandaag de dag zet Manu Fariña, kleinzoon van de oprichters, de traditie voort met een moderne twist. Gewapend met een gedegen opleiding als landbouwkundig ingenieur en oenoloog, creëert hij nieuwe lijnen zoals de Modernas Tradiciones. Hiermee bewijst hij dat Bodegas Fariña klaar is voor de toekomst, zonder de rijke erfenis van drie generaties wijnmakers uit het oog te verliezen.

Bodegas Fariña - Drie generaties passie voor wijn in Toro

Duurzaamheid en Innovatie

Een belangrijk aspect van Bodegas Fariña is hun toewijding aan duurzaamheid en innovatie. Met bijna 450 hectare eigen wijngaarden, waarvan sommige meer dan honderd jaar oud zijn, passen ze moderne en duurzame landbouwtechnieken toe. Dit omvat het gebruik van het dubbele guyot-systeem om de druivenbloei te controleren en de fotosynthese-efficiëntie te verbeteren, wat resulteert in geconcentreerdere en kwalitatief betere druiven.

De wijnen van Bodegas Fariña

Er zijn verschillende lijnen binnen de Bodegas Fariña wijnen; waaronder de Colegiata, El Primero (over deze wijn hieronder meer), vier 100% Tinta de Toro wijnen en daarnaast de nieuwste lijn van 3e generatie wijnmakers de Modernas Tradiciones waarbij lokale inheemse variëteiten worden gebruikt. De Tinta de Toro druif is de lokale naam voor de Tempranillo druif die bekend staat om zijn krachtige en robuuste karakter. De Lágrima 100% Tinta de Toro die we in ons glas krijgen is gemaakt van 20 tot 40 jaar oude druivenstokken en heeft 6 maanden op Frans en Amerikaans eiken gelegen. Rijke aroma’s van vijg en kers komen je tegemoet; de smaak is soepel en rond met tonen van leer, specerijen en zwart fruit. De wijn heeft een medium body en een lange, aangename afdronk met een kleine spicy noot.

Hoewel de regio voornamelijk bekend staat om zijn rode wijnen, produceert Bodegas Fariña maar liefst 20% van de totale productie aan witte en rosé wijnen. De witte wijn die we proeven is gemaakt van 100% Malvasia en is fris, fruitig en prima om zo als aperitief te drinken.

100% Malvasia DO Toro
100% Malvasia DO Toro
Lágrima Bodegas Farina DO Toro

Een kunstwerk: El Primero

Eén van de meest unieke aspecten van Bodegas Fariña is hun El Primero wijn. Deze wijn, die in 1995 voor het eerst werd gemaakt op verzoek van een Nederlandse klant. El Primero wordt gemaakt volgens de techniek ‘Maceración Carbónica‘, waarbij de druiven een vergisting ondergaan in een RVS tank afgesloten van zuurstof, op lage temperatuur. Het resultaat is een wijn die in slechts 45 dagen na de oogst op de markt komt, vol van smaak en aroma’s. Denk Beaujolais Nouveau, maar dan uit Spanje.

Wat El Primero echt bijzonder maakt, is de jaarlijkse nationale wedstrijd die door de bodega wordt georganiseerd. Kunstenaars uit heel Spanje dingen mee naar de eer om hun kunstwerk als label op deze wijn te zetten. De winnende kunstwerken worden tentoongesteld in Fariña’s eigen wijnmuseum op het terrein van de bodega, waar ook het proeflokaal is.

Bodegas Fariña El Primero wijn

Het wijn- en kunstmuseum

Het wijnmuseum is recent geopend; hier wordt je op een artistieke wijze langs oude landbouwvoertuigen, machines die vroeger zijn gebruikt in de wijngaard en oude spullen uit de productieruimte van Bodegas Fariña. Een kleine reis terug in de tijd van de wijnbouw in Toro. De bijpassende bordjes zijn wel allemaal alleen in het Spaans.

Wijnmuseum Bodegas Fariña Toro wijnroute
Wijnmuseum Bodegas Fariña Toro wijnroute
Wijnmuseum Bodegas Fariña Toro wijnroute
Wijnmuseum Bodegas Fariña Toro wijnroute
Wijnmuseum Bodegas Fariña Toro wijnroute
Wijnmuseum Bodegas Fariña Toro wijnroute

Zelf Bodegas Fariña bezoeken

Er zijn verschillende tours die je kan boeken om zelf het museum en het wijndomein te ontdekken. Een rondleiding van 90 minuten door het museum, het wijndomein en de ondergrondse kelder met ruim 1800 houten vaten, inclusief proeverij van 2 wijnen kost €14 (prijs 2024). Voor de versie met 5 wijnen om te proeven betaal je €22 (prijs 2024). Wel moeten alle rondleiding online van tevoren geboekt worden, je kan dus niet zomaar aanbellen om iets te kunnen proeven.

Bodegas Fariña - Drie generaties passie voor wijn in Toro
Bodegas Fariña - Drie generaties passie voor wijn in Toro
Bodegas Fariña - Drie generaties passie voor wijn in Toro

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Spaans Verkeersbureaumaar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer

MEER WIJN: