Manchester is een bruisende stad met een levendig nachtleven. Of je nu op zoek bent naar een klassieke cocktail of iets nieuws en spannends wilt proberen, er is voor elk wat wils in de cocktailbars van Manchester. In deze blogpost deel ik mijn favoriete cocktailbars in Manchester, van chique speakeasies tot meer extravagante bars. Ik zal je vertellen wat je kunt verwachten van elke bar, en wat hun specialiteiten zijn. Dus, of je nu een local bent of op bezoek bent in Manchester, lees verder voor de beste plekken om te genieten van een heerlijke cocktail!
Een handig kaartje ▼
7 Cocktailbars Manchester die je moet bezoeken
Een deel van deze cocktailbars in Manchester die op mijn lijstje stonden om te bezoeken, komen uit de Top 50 Cocktail Bars lijst van William Reed. De Top 50 wordt gekozen door een mix van drankschrijvers, bedrijven en influencers uit heel de UK. Naast de beste 50 Cocktailsbars van het land maken ze ook lijsten met de Top 50 Gastropubs in de UK en de Top 50 Boutique Hotels in de UK.
Belangrijk: Veel van deze cocktailbars zijn niet erg groot. Reserveren is dus ook echt een must; anders bestaat de kans dat je heel lang buiten moet wachten, op een wachtlijst gaat, of helemaal niet binnen komt.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
Schofield’s Bar
Schofield’s Bar is het resultaat van de passie van de broers Joe en Daniel Schofield, die samen meer dan 25 jaar ervaring hebben in de barindustrie. Hun ambitie was om terug te keren naar hun geboortestad Manchester en daar cocktailbar te openen. Je vindt deze bar op de hoek van het iconische Sunlight House, een prachtig art deco-gebouw ontworpen door architect Joseph Sunlight.
De broers Schofield hebben snel naam gemaakt in de wereld van de cocktailbars. In slechts een jaar tijd klommen ze maar liefst twaalf plekken naar de nummer 1 van de Top 50 Cocktail Bars in the UK lijst. Mijn nieuwsgierigheid was dus gewekt; omdat ik al eens bij de (nu) nummer 2 van de lijst (Satan’s Whiskers in Londen) ben geweest en zeer onder de indruk was. Zonder reservering moest ik buiten even blijven wachten tot er een plekje vrij kwam; maar na ±10 minuten kon ik aan de bar aanschuiven.
Glaasje water en het menu werden snel neergezet. De kaart biedt een mix van klassieke cocktails en creatieve eigen creaties van Schofield’s, aangevuld met een selectie bieren, wijnen, champagnes en snacks. Wat ook een leuk detail is; op de kaart staan een aantal van de broers hun favoriete boeken, gecombineerd met cocktails. Enkele van de boek- en cocktailcombinaties zijn Casino Royale, geserveerd met een Vesper Martini of The Old Man and the Sea, geserveerd met een Mojito.
Mijn verwachtingen waren dus ook hoog gespannen: dit is dé beste cocktailbar van het hele United Kingdom. Maar hoewel mijn Mexican Standoff cocktail met Patrón tequila, Aperol, passievrucht, chili, ananas en limoen zeer smakelijk was; vond ik de garnering van een part limoen op het glas wel erg grof en niet zo verfijnd. Ook stond de muziek bizar hard; ik was alleen, maar als ik daar met iemand was geweest, zou een normaal gesprek voeren bijna onmogelijk zijn. Zeker wel een goede cocktailbar en een tip om te bezoeken, maar de aller-aller-aller-beste? Dat zijn ze voor mij in ieder geval (nog) niet. Prijzen van de cocktails liggen tussen de £10,50 en £15 per stuk (ex service charge).
Project Halcyon Distillery
Naast Schofield’s Bar, staan er nog 3 andere Manchester cocktailbars in de Top 50 lijst. Op nummer 21 kun je de Project Halcyon Distillery vinden; een speakeasy cocktailbar waarbij je getransporteerd wordt naar een oude Bonded Warehouse (een opslag voor vaten met alcohol) in een kelder en is uitgerust met een eigen distilleerderij en lab ter waarde van 1.2 miljoen pond. De stookketel wordt slechts twee keer per jaar gebruikt om de voorraad huisgin weer op orde te brengen. Op mijn vraag aan de manager met ‘waarom hebben jullie een hele distilleerderij voor 2x per jaar gebruik?’ zegt hij lachend: “omdat het kan!”.
De bar zelf van Project Halcyon is groter dan ik had verwacht. Hoge bartafels met krukken, gezellige hoekjes aan de wand en verschillende tafeltjes tussen enorme wanden met flessen. Ik neem plaats aan de enorme houten bar; toch wel het leukste plekje van een cocktailbar. Gracie weet met een paar gerichte vragen precies mijn smaak te vangen in een Great Oakes met Chivas Regal 12, butternut, sage, ice cider en juniper smoke. Boozy, beetje notig, beetje zoetig en licht smokey; hier wordt ik wel blij van. Natuurlijk kunnen de bekwame bartenders elke cocktail classic voor je maken, maar het menu is gevuld met eigen creaties. En laten we nu eerlijk zijn; dat is toch wel waarvoor je naar een cocktailbar gaat. Andere cocktails die mij heerlijk klonken waren The Same Coin met Mezcal, sipello, plum, black rice, citrus en verdita of de Curse the Darkness met Chairman’s Original, Ming River Baijiu, spiced honey, pear en peppercorn. Veel van de gebruikte kruiden komen uit eigen Halcyon kruidentuin net buiten Manchester.
De combinatie van de toffe locatie (ja je moet echt het kantoorgebouw in en vragen bij de receptie of je met de lift naar beneden mag), het warme ontvangst, de heerlijke cocktails en het vriendelijkste personeel wat ik ooit ben tegengekomen in een bar, had wat mij betreft Project Halcyon een heel stuk hoger mogen staan op het lijstje met beste cocktailbars in de UK. Prijzen van de cocktails liggen tussen de £11 en £13 per stuk (ex service charge).
Three Little Words
Three Little Words is een cocktailbar in het centrum van Manchester, pal naast de distilleerderij van Manchester Gin. Het interieur combineert Manchester’s industriële karakter, met zichtbare bakstenen muren en industriële verlichting, met zachte pluche stoffen voor een gezellige sfeer. De bar is vanzelfsprekend rijk voorzien van gins, met verrassende en seizoensgebonden cocktails.
De drankjes op de kaart bevatten vaak hun eigengemaakte spirits, zoals gin, rum, wodka en vermout, die allemaal ter plekke worden gestookt. Ben je nieuwsgierig naar het proces? Dan kun je zelfs een rondleiding boeken of meedoen aan hun distillery school en je eigen gin maken. Tof is ook dat de verschillende cocktails zijn geplot op een matrix van delicaat, droog, robuust en zoet. Zo kun je zien welke cocktail meer jouw smaak is. Ik ging voor de Deadbeat met Sphere Grapefruit Vodka (huisgestookt), Barsol Pisco, Beetroot Oleo en Plum bitters.
Dit is één van de weinige cocktailbars waar je ook terecht kunt voor de lunch. De kaart is niet supergroot: 6 verschillende nibbles zoals een broodje met boter, Italian seasoned fries en olijfjes en 9 verschillende small plates. Ik koos 2 small plates en 1 nibble voor mezelf als lunch; maar deze gerechtjes waren ook zeer geschikt geweest om te delen. De steak met chimichurri was mooi rosé en goed om smaak, de Tokyo Chicken (supercrunchy karaage kip met homemade hotsaus) was onwijs lekker maar de hummus met flatbread vond ik ontzettend tegenvallen. Met de hummus was niets mis; die heb ik met de steak opgegeten, maar de 4 stukjes ongaar, vettig platbrood heb ik laten staan.
Prijzen van de nibbles liggen tussen de £4,5 en £6, prijzen van de small plates liggen tussen de £7,5 en £13,50, en de prijzen van de cocktails liggen tussen de £11 en £13 per stuk (ex service charge).
The Washhouse
Ben je toe aan wat speelse cocktails? Dan is The Washhouse zeker een stop waard. Deze wasserette is slechts de façade voor een steile trap die je naar de bovenste verdieping leid. Je wordt verwelkomt door neon verlichting, discoballen op de wc (juist wél op het knopje drukken voor extra disco vibes) en een donkere bar met intieme kleine zitjes. De menukaart of ook wel het New Agent Handbook genoemd, is een verzameling top sercret conspiracy theories, vertaald naar cocktails. Denk aan de Bermuda Triangle, Atlantis, Bigfoot, Alien Abduction of mijn keuze: Bohemian Grove. Hoe je dan moet kiezen? Elke conspiracy theory wordt vergezeld van een ingrediëntenlijst van de cocktail en een paar algemene smaaknotities zoals earthy, sour of aromatic waar je dan je keuze op baseert. Maar het personeel is zeer bereid om met je door het menu te gaan om je perfecte cocktail te vinden.
Mijn Bohemian Grove bevatte Louis Royer VS cognac, smoked rosemary, mezcal falernum, pineapple & beetroot shrub, citrus en paprika. Mijn cocktail werd geserveerd met een prachtige bos botanicals en bloemen als hoedje; maar kijkend naar de andere tafels had ik misschien wel de meest neutrale garnering van het menu. Zo was er een duikershelm als garnering, kon je zelf een bootje je cocktail laten stirren en kwam er een bubbelmachine aan tafel om de cocktail met eetbaar badschuim af te toppen.
Mijn cocktail vond ik zelf wat aan de zoete kant; met zo’n lijst met vooral hartige ingrediënten had ik juist wat meer spannende smaken verwacht. Maar desalniettemin vond ik het zeker een bijzondere ervaring en een aanrader om je avond mee te beginnen, want een een feestje bouwen, dat kunnen ze hier wel. Prijzen van de cocktails liggen tussen de £14 en £16 per stuk (ex service charge).
Blinker Bar
Op nummer 6 van Top 50 Cocktailbars of the UK staat Blinker Bar. De naam is geïnspireerd op een vergeten klassieker, de Blinker-cocktail, gemaakt met rogge, grapefruit en framboos. Blinker hanteert een seizoensgebonden benadering van cocktails, waarbij telkens de focus ligt op vier smaakmakers van dat moment of seizoen. Voor mijn bezoek (eind maart) zijn dat honing, granaatappel, rabarber en waterkers. Er is een aparte pagina in het menu met cocktails gebaseerd op deze seizoensproducten. De rest van de kaart is gevuld met 5 riffs op een klassieke Martini, 5 riffs op een Old Fashioned, verschillende alcoholvrije cocktails en daarnaast een hele lijst met verschillende internationale gins, whisk(e)y’s en rums. Ook zijn er kleine snacks zoals gerookte amandelen, truffelchips, cacio e pepe-tosti’s of een sausage roll (saucijzenbroodje) met mosterd te bestellen.
Ik kies voor de naamgever van de bar: De Blinker cocktail. Een bijzondere mix van Lot 40 Rye whisky, framboos en roze grapefruit, die mij nog niet bekend was. Beetje kaal zonder enige garnering, maar lekker fris en dorstlessend. De bediening is vriendelijk, maar niet heel aanwezig. Heel leuk concept met de wisselende cocktailkaart; zo blijft er elke maand iets nieuws te ontdekken. Prijzen van de cocktails liggen tussen de £10,50 en £14 per stuk (ex service charge).
Behind Closed Doors
Verstopt in een kelderverdieping achter een onopvallende deur in de Northern Quarter van Manchester, ligt Behind Closed Doors. Deze speakeasy bar is een verborgen parel, vol met slimme details die je misschien niet op het eerste gezicht opmerkt. Het decor is een eerbetoon aan het tijdperk waarin speakeasies floreerden. Verwacht decadente details uit de jaren 1920, gecombineerd met een dikke knipoog naar 70’s erotica.
De entree is al een belevenis op zich. Gasten dalen af via een mysterieuze trap met zwarte tegels, verlicht door neonlichten en sfeervolle antieke lampen. Beneden aangekomen word je verwelkomd door funk- en soulmuziek, vaak gedraaid door live DJ’s. De cocktailkaart is compact en de namen, zoals ‘50 Shades of Earl Grey‘ en ‘Penis Colada’, laten de sfeer van de bar duidelijk doorschemeren. Bestellen gebeurt op een unieke manier: via vintage telefoons op elke tafel.
Speak In Code
In de Top 50 Cocktailbars of the UK staat op nummer 12 de cocktailbar Speak in Code. Deze bar werd in 2018 geopend en heeft een industriële New Yorkse sfeer en serveert creatieve cocktails met een geheel plantaardig menu. De bar heeft een award-winnende cocktailkaart met unieke combinaties van ingrediënten. Enkele voorbeelden zijn de Track 10: Cacao butter & pecan washed Arrack, Coffee Amaro, Salted Vanilla & cacao ‘cereal’ horchata en de Track 5: Jamaica & Guyana rum blend, Green Chartreuse, condensed coconut milk with pandan, vanilla & turmeric, citrus boosted fresh orange & pineapple blend. Naast cocktails serveert Speak in Code ook vegan snacks en kleine gerechten.
Extra tips
Mocht je cocktail-dorst na deze tips nog niet gestild zijn; dan heb ik hier nog een aantal tips voor je! Red Light (een LGBTQ+ cocktail bar), Science & Industry (met laboratorium voor moleculaire mixologie), The Temple (gevestigd in een oud openbaar toilet onder de grond), Dusk till Pawn (vanaf de buitenkant ziet het eruit als een pandjeshuis) of Sterling Bar (onder het historische Stock Exchange Hotel).
Service Charge
Wees je ervan bewust dat bijna elke bar die ik heb bezocht, een verplichte service charge rekent. Dit is een bedrag meestal tussen de 10% en 15% van de totale rekening. Voel je daarna dus niet verplicht om nog een extraatje te geven bij het afrekenen.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
Voor dit artikel ben ik door Visit Manchester & Visit Britain uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer
MEER GROOT-BRITTANNIË:
Geef een reactie