Zeg mij eens eerlijk: Hoeveel gerechten heb jij in je repertoire die je zónder recept succesvol op tafel kunt zetten? En dan heb ik het over gerechten hé… Een gebakken eitje of een stapel pannenkoeken tel ik niet mee. Ik denk dat ik zeker wel 50 gerechten weet te produceren zonder de bereidingsstappen te volgen. Maar, een bijkomend issue is vaak wel dat ik producten overhoud die niet volledig opgegaan zijn en uiteindelijk verpieteren in de koelkast. Zonde! En dus leer ik graag hoe dit beter kan. Gilles van der Loo is op een missie om ons duurzamer te laten koken en leert je in zijn nieuwste boek: Koken zonder recept zijn duurzame methode voor het inkopen, bereiden en bewaren van eten.
[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]
Door de week heen
Met Koken zonder recept wil Gilles van der Loo zijn lezers op weg helpen naar een nieuwe manier van denken over het inkopen, opslaan, voorbereiden, koken, restverwerken en bewaren van voedsel. Lange zin, veel werkwoorden. Maar de titel van het boek omvat dus niet de gehele inhoud. En gelukkig doet de subtitel dat wel, want koken is natuurlijk veel meer dan alleen inkopen, voorbereiden, koken en opeten. En daarom laat Gilles zien hoe je kostenefficiënt met onbewerkte producten aan de slag kunt op een manier die relatief weinig tijd kost en veel ruimte laat voor creativiteit. Je zult dus goedkoper en gezonder eten, koken met meer plezier én de planeet minder belasten.
Gilles van der Loo wil af van het recept gedreven inkopen van ingrediënten om één specifiek recept mee te bereiden. Hij wil laten zien hoe je kunt leren koken met wat er beschikbaar is. Centraal in zijn aanpak is door-de-week-heen koken: groot inkopen en met plezier voorbereiden op een dag waarop je daar ruimte voor hebt (bv op zondag). Zo kun je op de andere weekdagen een lekkere maaltijd op tafel zetten in minder tijd dan het je zou kosten om nog even langs de supermarkt te gaan.
Verspilling is Killing
Klinkt mooi en veelbelovend, maar hoe doe je dat dan? Want recepten zijn nou eenmaal fijn om te volgen, ze geven zekerheid. Maar we moeten nog even een stapje terug doen, naar het inkopen vóór de bereiding van de maaltijd. Volgens Gilles zit de truc in het groot inkopen van ingrediënten. Het hebben van een goede voorraad zal namelijk veel tijd schelen en creatieve vrijheid geven. Gilles van der Loo weidt daarna uit over alle soorten ingrediënten waar je maar aan kunt denken. Tips voor vlees, groenten, zuivel, gevogelte en vis komen uitgebreid aan bod en leggen de basis voor jouw nieuwe manier van ‘koken’.
Hierna volgt een stoomcursus mise-en-place waarin je leert welke voorbereidingstechnieken passen bij de verschillende soorten ingrediënten die je net hebt ingekocht. Om vervolgens door te stoten naar de gouden informatie, oftewel de bereiding. Verwacht in dit hoofdstuk echter geen recepten, want de titel van het boek zegt genoeg. Wel kun je in het daaropvolgende hoofdstuk gerecht inspiratie verwachten zodat je zelf aan de slag kunt met jouw ingekochte ingrediënten.
Laat ik vooropstellen dat ik Gilles’ denkwijze waardeer. Het gebeurt namelijk te vaak in mijn huishouden dat er gerecht-specifiek boodschappen gedaan worden, waarna niet alles opgaat en er toch sprake is van verspilling. Wat zonde is van het ingrediënt, het geld maar ook van de mogelijkheden die er echt nog mee gemaakt hadden kunnen worden. Koken zonder recept heeft mij aangespoord om wat strenger te kijken naar mijn boodschappenlijstje. En te zoeken naar overlapping, zodat ingrediënten daadwerkelijk opgemaakt worden.
CONCLUSIE
Dan kom ik toch op het punt dat ik Gilles’ zijn manier van koken en eten wat vaag vindt. Want hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk volg je toch een aantal stappen om tot een gerecht te komen en is er dus sprake van een recept. Alleen is deze niet strak uitgeschreven en is er niet zoveel gram of milliliter van een bepaald ingrediënt nodig om tot een smakelijk recept te komen.
Ik merk dat ik bladerend door Koken zonder recept het idee krijg dat ik door een culinair dagboek van Gilles aan het bladeren ben. Waarin hij zijn bevindingen noteert, smaakcombinaties verkent en zijn leerlessen concludeert. En ik merk dat het mij niet aanspreekt. Ik zoek structuur. Ik zoek begeleiding als ik een kookboek aanschaf. En dat biedt Koken zonder recept niet. Ben je net als ik ‘normale’ kookboeken gewend, dan is ook voor jou dit boek even wennen. En het kan uiteraard dat het boek jou wel aanspreekt, want de onderliggende boodschap is goed. Daar is Gilles van der Loo goed in geslaagd. Maar weet vooraf dat je open moet staan voor een nieuwe manier van boodschappen doen, koken en voorbereiden. Ben je dat niet? Dan kun je dit boek beter laten liggen.
Pluspunten:
- Tekst wordt voorzien van duidelijke foto instructies.
- Onderliggende boodschap (tegen verspilling en vergroten duurzaamheid) is duidelijk leesbaar door het gehele boek heen.
Minpunten:
- Het boek bevat geen recepten. Enkel gerecht inspiratie.
- Aan de linkerkant van de pagina’s staan begrippen (net als in een studieboek) en rechts wordt er dan uitleg over dat begrip gegeven. Dit leest erg onprettig.
- Witregels ontbreken in de tekst, waardoor het een grote tekstbrij is op de pagina’s.
- Het boek zou geschikt moeten zijn voor beginners. Dit raad ik af. Er wordt over technieken en ingrediënten gesproken die voor veel beginnende chefs totaal onbekend zullen zijn.
Nederlands | Druk: 1 | 9789038810690 | november 2022 | Hardcover | 256 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh Cuisine.
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER LEUKE BOEKEN:
Geef een reactie