De hoofdstad van Wallonië is Namen (Namur op zijn Frans) en staat misschien niet direct bovenaan jouw lijstje voor een citytrip. Maar dat is zonde! Want tijdens een weekend Namen kun je je zeker goed vermaken met de verschillende biercafé’s, de beklimming van de Citadel, lekker eten en wat shoppen in het oude centrum. Ik geef je in dit artikel alle tips!
Een handig kaartje ↓
Blanche de Namur
Als je bij de stad Namen of Namur denkt aan een specifiek biertje, dan denk ik dat je al snel bij Blanche de Namur uitkomt. Blanche de Namur is de naam van de dochter van Jan I van Namen en Maria van Artesië. Zij huwde in de 14e eeuw met Magnus Erikson, koning van Zweden en Noorwegen en vertrok in 1335 naar Scandinavië, waarna ze nooit meer zou terugkeren. Ter herinnering aan haar schoonheid, finesse en zachtaardigheid heeft Brasserie Du Bocq een witbier aan haar opgedragen: Blanche de Namur. Dit witbier van 4,5% wordt dus niet in Namur gebrouwen; Brasserie Du Bocq zit in Yvoir op zo’n 30 minuten rijden van Namen. Maar het blijft toch gewoon een lekker witbier om te drinken als je in Namen bent.
Brasserie de la Houppe
Wil je wel een echt Namuurs biertje drinken? Kies in één van de vele biercafés van Namen dan voor een biertje van Brasserie de la Houppe. Deze brouwerij werd in 2015 opgericht door 5 vrienden die vonden dat Namen een eigen stadsbier verdiende. In 2016 vloeide het eerste bier uit de tanks en nu bestaat de core range uit twee verschillende bieren: de Houppe, een blonde dryhopped tripel van 7,5% en een Jambes en l’air (vrij vertaald: beentjes in de lucht), een blond bier van 4,8%. Er worden ook een aantal limited editions bieren gebrouwen. De brouwerij en het bijbehorende proeflokaal is helaas niet toegankelijk voor individuele bezoeken (wel als groep van minimaal 20 personen) en dat vind ik persoonlijk heel jammer! Hopelijk dat ze daar in de toekomst nog over na gaan denken. Gelukkig is hun bier in veel horeca in Namen van de tap verkrijgbaar.
*Kies één van deze leuke hotels in Namen om te overnachten.
*Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor treintickets naar Namen.
Andere leuke bierplekjes
Je hoeft niet te verdrogen mocht je in Namur een beetje dorstig worden. Bistro Belgo Belge is een gezellig bierrestaurant met binnentuin én een speakeasy bar die niet meer zo speakeasy is. Hier eet je traditionele boules (gehaktballen) met oma’s saus en lekkere dikke Belgische frieten met huisgemaakte mayo. Inclusief een koud biertje natuurlijk. Bij Barnabeer hebben ze maar liefst 30 bieren van de tap en 325 verschillende bieren op fles. Het etablissement is gezellig aangekleed met de bekende metalen reclameborden van verschillende biermerken, houten kratjes, de collectie bierflesjes achter kippengaas en een binnentuin.
La Cuve zit een beetje verstopt in de Rue des Brasseurs, maar heeft een gezellige binnenplaats om te chillen met een biertje. De eigenaar heeft een passie voor biercocktails, dus die kan je hier ook eens proberen! Zin om wat biertjes mee naar huis te nemen? Naast het biercafé van Craft Beer Market zit een eigen Craft Beer Market bierwinkel! Hier zijn zelfs een aantal taps aangesloten in de winkel waar je je eigen growler kan laten vullen.
Je kan er ook voor kiezen om tijdens je weekend Namen mee te gaan met een Beerytrip tour door Namen, gegeven door zytholoog Kevin Lhoest. In een biertocht van maar liefst 8,5 uur leer je niet alleen de geschiedenis van bier en de basis van het bierproeven, via historische punten in de stad beland in verschillende biercafé’s en restaurants voor een hapje en natuurlijk een aantal Waalse biertjes en zelfs een heuse biercocktail-workshop. Erg interessant en Kevin heeft ons zeker plekken laten zien in de stad die we anders gemist hadden. Nadeel is dat Kevin de tour alleen in het Frans geeft, maar op verzoek wel wat extra’s in het Engels kan vertellen. Voor ons gevoel mis je dan wel erg veel van de experience die zo’n tour eigenlijk zou moeten zijn. Dus vooral voor bierliefhebbers die goed en vloeiend Frans spreken.
Wijnen wijnen wijnen
Wallonië is echt hét wijngebied van België. Hier kun je je hart ophalen met het bezoeken van wijngaarden zoals het Château Bon Baron. Maar ook in het centrum van Namur zijn een aantal bijzondere wijnzaken gevestigd. Zo is er wijnhandel Grafé – Lecocq & Fils, bij binnenkomst lijkt het een gewone wijnwinkel, tot het ons opvalt dat alle labels bijna hetzelfde zijn. Grafé – Lecocq & Fils is een négociant-éleveur: een handelaar-opvoeder van wijnen. Hij koopt de wijn in, geeft de wijn de gewenste rijping, bottelt en verkoopt de wijn.
En het rijpen van die wijn gebeurt op twee bijzondere locaties! De vaten met wijn liggen in een aantal gangen onder de Citadel; de afgevulde flessen liggen te wachten op hun volgende bestemming in de kelders onder de Cathédrale Saint-Aubain de Namur tegenover de wijnwinkel. Normaal gesproken zijn de kelders met eindeloze gangen met wijnflessen niet toegankelijk voor bezoekers, maar ze zijn bezig om te kijken of ze op zaterdagen rondleidingen kunnen gaan geven. Houd daarvoor de site van Grafé – Lecocq & Fils in de gaten.
Er zijn ook genoeg plekken in Namen om een gezellig wijntje te drinken. Bijvoorbeeld bij wijnbar Vino Vino, het aan het water gelegen La Cave des Joghiers of het net geopende Liquorette by Alfonse, die zich volledig richt op natuurwijnen.
Cocktailtime
Heb je zin in wat sterkers dan bier of wijn tijdens je weekend Namen? Ga dan een cocktail drinken bij Cocktailbar Botanical by Alfonse, hier ligt de nadruk op alles homemade. Van de sappen, de infusies en de siropen; alles wordt van eigen plantjes – die in een kas naast de bar staan – gemaakt. En als er planten of kruiden zijn die ze zelf niet hebben, worden wildpluktochten georganiseerd om op zoek te gaan naar nét die ene bijzondere smaak. Het menu bestaat uit een aantal bijzondere signature cocktails die elke paar weken wisselen.
Snak je naar een beetje Vitamine Zee? Breng dan een bezoekje aan cocktailbar Boulevard du Rhum, waar je letterlijk met je voetjes in het zand zit met een over-de-top gegarneerde rum-cocktail. Supergrappig om eens te doen en voor die prijs (rond de €9 voor een cocktail) hoef je het zeker niet te laten.
*Kies één van deze leuke hotels in Namen om te overnachten.
*Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor treintickets naar Namen.
Mijn favoriete foodadresjes
Les Potes au Feu
Trek gekregen? Dat kan ik mij goed voorstellen na een weekend slenteren in Namen. Maar waar kun je nu het beste je bips neervlijen? Onze absolute nummer 1 voor Namen was toch wel Les Potes au Feu; gerund door de twee chefvrienden Damien Gorjanec en Francois Schepens die elkaar 15 jaar geleden leerden kennen toen ze werkzaam waren bij hetzelfde restaurant. Na lange carrieres in verschillende restaurants in het buitenland (onder andere in Frankrijk, Japan en Canada) kroop het bloed waar het niet gaan kon bij de vrienden en begonnen ze Les Potes au Feu: vrij vertaald: de Vrienden van het Vuur.
In de achtertuin van het restaurant is er plek voor 24 couverts, wees dus vooral op tijd met reserveren. ’s Avonds is er een vast menu (die natuurlijk aangepast kan worden aan allergieën en wensen) en voor de lunch kun je à la carte kiezen uit dat menu. De gerechten die voorbijkwamen waren allemaal stuk voor stuk fantastisch. Van het voorgerecht met misschien wel 10 verschillende bereidingen van tomaat, de garnalentartaar met kreeft tot de confit duif met aubergine en het dessert met kersen.. Alles was perfect op smaak; precies goede porties en vriendelijk personeel. Ook de chefs kwamen zelf sommige gerechten uitserveren en hadden bij elke tafel even tijd voor een praatje. Dikke aanrader en een restaurant waar ik zeker naar terug zou komen.
L’1Passetemps
Het was even zoeken naar de ingang van Restaurant L’1Passetemps vanwege een verbouwing in de straat precies voor de deur. Gelukkig was er nog een plekje op het terras; want ondanks dat een groot gedeelte van Namen aan het water van de La Sambre of de Maas ligt, zijn er weinig plekken waar je op het terras aan het water kan zitten. De gondels van de kabelbaan suizen gemoedelijk over ons hoofd en we hebben een heerlijk uitzicht op de heuvel van de Citadel.
De bediening spreekt geen woord Engels, maar met ons middelbare schoolfrans en google translate voor de ingrediënten die we niet kennen komen we ver genoeg. De Blanche de Namur van de tap smaakte heerlijk fris en het borrelplankje om te ‘partager’ (delen) was precies wat we nodig hadden. De hoofdgerechten waren echt enorme porties; wij konden beide onze Ballotine de Volaille en Cordon Bleu de Veau niet op.
Bistro Bisou
Zoo Be Zoo Be Zoo… Wij kregen dit liedje niet meer uit ons hoofd na ons diner bij Bistro Bisou. Het menu staat vol met lekkere Belgische en Franse klassiekers waar we bijna niet uit konden kiezen. Ik zag daarnaast dat ze Kwak Rouge van de tap hadden; en laat ik daar nu heel benieuwd naar zijn! Maar helaas was dit biertje op. We starten met een kaas-charcuterie plankje om te delen waarna ik mij tegoed doe aan mijn eerste garnalenkroket van de trip. Als hoofdgerecht nemen we de Tagliata de bœuf en de Cheeseburger « Bisou » met uitgebakken spek, kaas, augurken en huisgemaakte ingelegde uitjes. Allemaal superlekker, maar de bijnaam voor de inwoners van Namen – slakken – was helaas hier zeer van toepassing.
Château de Namur
Heb je je altijd al een BN’er of superster willen voelen? Reserveer dan een tafeltje bij het Restaurant van Château de Namur, onderdeel van de Citadel. Vanaf het ruim opgezette terras heb je een prachtig uitzicht over de Maasvallei en de stad Namen. Hier wordt je oldschool in de watten gelegd; van het aanschuiven van je stoel tot aan tafel bereiding van voorgerechten en desserts. Net als ik, dol op kaas? Dan ga je heel verlekkerd kijken naar de kaastrolley. Het viel ons al op dat de bediening erg jong (maar correct) was, en dat klopte ook; het restaurant is het opleidingsrestaurant van de Ecole Hôtelière van de Provincie Namen. Je hebt al een tweegangenlunch voor €30 (3 gangen €39) en een bijpassend wijn/water/koffie arrangement vanaf €18. Dit is natuurlijk niet goedkoop, maar het was een ervaring die wij zeker niet hadden willen missen.
*Kies één van deze leuke hotels in Namen om te overnachten.
*Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor treintickets naar Namen.
De Citadel van Namen
Je kan er eigenlijk niet omheen tijdens je weekend Namen: de Citadel die vanaf 100 meter boven de stad uittorent. De Citadel is een belangrijk vestingwerk dat afwisselend in Spaanse, Oostenrijkse, Franse en Nederlandse handen is geweest. In 1893 werd een deel van het complex door koning Leopold II aan de stad afgestaan en in 1975 wordt het hele fort aan de stad overgedragen en wordt het terrein gedemilitariseerd. In 1977 verlaten de laatste commando’s het fort. Sinds 2015 is een bezoekerscentrum Terra Nova ingericht, met een museum en een rondleiding door de ondergrondse catacomben. Sinds mei 2021 is er vanaf de kade aan de stadkant een kabelbaan waarmee je gemakkelijk naar boven en beneden zoeft.
De Nieuwe Wereld
Het museum Terra Nova is interessant, maar bijna alle informatie op de bordjes die er hangen zijn in het Frans. Je hebt wel echt de audioguide nodig om informatie in het Nederlands mee te krijgen. Het ritje met het treintje had wel een stem die in het Frans, Nederlands en Engels vertelde, maar was volgens ons niet van een enorme toegevoegde waarde. Wat wij zeker wel aan kunnen raden was de rondleiding door de ondergrondse gevechtsgangen; heel interessant verhaal en goed in beeld gebracht met verschillende animaties op de muren van de gangen. In de zomerperiode zijn er tot 9 rondleidingen in het Frans, Nederlands en Engels, in de winterperiode zijn er twee rondleidingen per dag, één in het Frans en één in het Nederlands. De verschillende tijden van de rondleidingen kun je vinden op de website van de Citadel.
Van schildpad tot parfum
Je kan natuurlijk ook gewoon lekker ronddwalen over het enorme complex van de Citadel (ongeveer 80 hectare) en genieten van het prachtige uitzicht over de stad en de kronkelende Maas. Breng een bezoekje aan de enorme metalen schildpad (genaamd Searching for Utopia) van kunstenaar Jan Fabre die triomfantelijk als beeld met teugels op het reptiel zit. Of leer alles over de kunst van het parfum-maken bij Parfumerie Guy Delforge waar je onder andere een bezoek kan brengen aan het atelier.
Iets om wel even rekening mee te houden is de tijden van de kabelbaan (Téléphérique), want wij kwamen erachter dat het laatste karretje al om 18:00 terug naar de stad schommelt. Wij waren gelukkig net op tijd, anders was het een lange wandeling geweest naar beneden.
Slapen in Namen / Namur
Wij sliepen in het Hotel Les Tanneurs de Namur, een gezellig en knus hotel net buiten de drukke straten van het centrum. Het hotel bestaat uit 15 verschillende huizen die zijn samengesmolten tot één pand. Alle kamers zijn ook net even anders en kun je dus ook individueel per kamer boeken op de website. Het is geen hotel voor mensen die slecht ter been zijn of afhankelijk van een rolstoel/rollator/krukken, want er zijn overal trapjes en opstapjes, zelfs in de kamers. Maar de bedden sliepen heerlijk en je loopt in 2 minuten naar het centrum.
Meer tips over Wallonië / de Ardennen
Van de nieuwe Time to Momo reisgids ‘Ardennen’ krijg je gelijk zin om op pad te gaan! In maar liefst 40 verschillende trips nemen ze je mee naar natuurparken, uitdagende wandel- en fietsroutes, kabbelende rivieren, knusse dorpjes en historische hotspots. Dus kan je na je weekend Namen gelijk door!
Voor dit artikel ben ik door Wallonië België Toerisme uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
ZIN IN NOG MEER BELGIË? ↓
voor wie wil, de Beerytrip kan exclusief in het Engels zijn voor groepen van minimaal 10 personen ;)
Wat een heerlijke stad! En ik sluit mij volledig aan bij alle tips. Een must-visit!