Het land van de woeste heuvels, verser dan verse langoustines, whiskyvaten zover als het oog reikt en kastelen met oude verhalen: ik heb het natuurlijk over Schotland! Voor de foodie, de wandelaar, de fietser, de kampeerder, de visser, de luxepoes, de geschiedkundige en de sigaarrokende whiskydrinker.. Schotland heeft alles. Wel even je laarzen & regenjas in de auto/koffer gooien, want je weet maar nooit… ;) Ik maakte op uitnodiging van VisitScotland een rondje langs Loch Lomond, Loch Fyne, Isle of Bute en Glasgow. Benieuwd naar mijn tips voor Glasgow? Lees dan mijn artikel over mijn top-10 tips en bezienswaardigheden voor Glasgow!
Loch Lomond Waterfront
Bij Loch Lomond Waterfront blijf je niet zomaar slapen; hier verblijf je in luxe zelfstandige accommodatie aan de Bonnie Banks van Loch Lomond in Schotland. De 5-sterren vakantielodges hebben elk een eigen outdoor jacuzzi, eventueel een stoomcabine, slaapkamers met eigen badkamer, een volledig uitgeruste keuken en een adembenemend uitzicht. Ook is er een privéstrand dat ideaal is om te zeilen, varen, zwemmen en andere watersporten te beoefenen.
Oak Tree Inn
Slaap je in een luxe lodge maar geen zin om te koken? Of ben je bezig met een rondje Loch Lomond? Dan kun je bij de Oak Tree Inn (4 minuten lopen vanuit Loch Lomond Waterfront) terecht voor een lekkere Schotse hap zoals haggis, fish & chips, macaroni cheese, steak pie en de Oak Tree Burger. Weggespoeld met natuurlijk een lekkere pint bier of cider!
Loch Lomond rondvaart
En als je dan toch bij Loch Lomond zit, dan is een boottochtje over het meer wel één van de leuke dingen om te doen! Wij zagen onder andere een broedende visarend (osprey in het Engels) en wist je dat één van de eilanden in het meer is bewoond door een bijzonder beestje? In de jaren ’40 bracht Lady Arran Colquhoun een kudde Australische wallaby’s mee naar Inchconnachan; haar vakantie-eiland. En ondanks dat het klimaat in het Loch nogal verschilt met het thuisland overleefden de beestjes wonderwel en zijn ze nu nog steeds in grote getale aanwezig op het eiland.
Loch Fyne Oysters Restaurant
Loch Fyne is een zeearm bij de Firth of Clyde en maakt deel uit van de kust van het schiereiland Cowal. Het strekt zich 65 kilometer (40 mijl) landinwaarts van de Sound of Bute, waardoor het de langste van de zee Loch’s is. Het brakke water van Loch Fyne maakt het een populaire plek om oesters te kweken. En deze oesters (inclusief andere heerlijkheden) kun je dan weer opsmikkelen in één van de Loch Fyne restaurants die over Groot-Brittannië verspreid zijn.
Maar het originele restaurant aan Loch Fyne is toch wel de mooiste. ;) Naast het restaurant is er ook een deli en een klein winkeltje waar je verschillende streekproducten kunt kopen. Wij proefden kakelverse oesters (met en zonder gratin), langoustines, huisgerookte zalm, gebakken zalm en coquilles. Een bacchanaal uit de zee.
Daarna mochten we een kijkje nemen bij de oesterfarm waar de oesters schoongemaakt en verpakt worden. Wist je dat de werknemers alle 30.000 oesters in een week met de hand op elkaar tikken? Als het een heldere “tik” is, leeft de oester nog en is hij goed om te verzenden. Is het een doffe “tik” (dus meer een “tok”) dan is de oester al overleden en dus niet geschikt voor consumptie.
Inveraray Castle
Aan de oevers van Loch Fyne ligt Inverary Castle (1743). Het is het ‘stamkasteel’ van de hertog van Argyll, die tevens hoofd is van de Campbell Clan, wiens familie Inveraray bewoond sinds het begin van de 15e eeuw. De huidige familie en de hertog van Argyll wonen nog steeds in een gedeelte van het kasteel, terwijl de tuin en de rest van het huis open is gesteld voor rondleidingen. Indrukwekkend is vooral de 21 meter hoge centrale hal, versierd met honderden lansen, musketten en andere wapens.
Sidenote: deze Campbell Clan is in Schotland een nogal omstreden clan. Zelfs zo erg dat onze chauffeur voor de trip niet mee wilde naar binnen. Aanleiding hiervoor is het bloedbad van Glencoe op 13 februari 1692, aangericht door de Clan Campbell. Het is nogal een bloederig verhaal, google maar als je er het fijne van wilt weten. Bij veel Schotten zit deze zwarte pagina uit de Schotse geschiedenis nog steeds heel hoog.
Fyne Ales Brewery Tap & Shop
Fyne Ales werd in 2001 door Jonny en Tuggy Delap in afgedankte gebouwen op de familieboerderij aan het hoofd van Loch Fyne in Argyllshire opgericht. We worden door hoofd brouwer Malcolm Downie rondgeleid door de blinkende brouwinstallatie die sinds 2015 is geïnstalleerd op de huidige locatie.
En als je er een kwartje in gooit… Dan waren we volgens mij nu nog aan het kletsen! :) Ik wist bijvoorbeeld niet dat het gebruik van finings (gedroogde visblazen om bier helder te maken) niet verplicht is om te vernoemen op het label. De bieren van Fyne ales zijn over het algemeen fined; dus met gebruik van dit eiwit om het bier te klaren.
Bijzonder om ook te proeven (en kopen) is de collaboration brew van Fyne Ales met Brouwerij de Molen uit Bodegraven: Hills & Mills. Een gitzwarte Imperial stout van 9,5% met aroma van pruimen, karamel en donkere stroop. Er is zelfs nog een bourbon barrel aged versie verkrijgbaar in de winkel van Fyne Ales. Die ligt nog even in de bierkast te wachten op een mooi moment, dus ik heb nog geen smaaknotities.
Portavadie Hotel, Restaurant & Spa
Portavadie, gelegen aan de oevers van Loch Fyne, Argyll, aan de westkust van Schotland, is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te ontspannen in een prachtig landschap. Naast faciliteiten voor je eigen boot, bieden ze een breed scala aan vakantieaccommodaties, restaurants en bars, schoonheids- en wellnessbehandelingen. Vooral de infinity pool biedt een uitzonderlijk uitzicht op Loch Fyne, de bergen en de omringende natuur.
In het restaurant at ik een crispy pork terrine met ingelegde ui, apple puree en een knolselderij coleslaw. Je kunt op de foto de binnenkant van de kroketachtige staaf de binnenkant niet zien, maar dat was een goddelijke hoeveelheid mals varkensvlees. De combi met de knolselderij was heerlijk fris en licht. Als hoofd een McCaskie’s sirloin steak met frietjes en gegrilde groenten. De groenten waren helaas een paar plakken tomaat en paddestoel; daar had wel iets vrolijkers bij kunnen zitten. Maar de steak zelf was helemaal top.
Mount Stuart House
De grootste bezienswaardigheid op het eiland Bute is ontegenzeggelijk het Mount Stuart House (1719). Het excentrieke huis wordt genoemd als één van de meest indrukwekkende neogotische herenhuizen ter wereld. De centrale hal is een adembenemend schouwspel van gekleurd licht, marmer en alabaster. Met een hoogte van 24 meter, Gotische bogen, enorme wandtapijten, rijk gekleurde glas in loodramen en een een plafond met kristallen sterrenbeelden weten je ogen even niet waar ze moeten kijken. Naast de centrale hal is de marmeren kapel in oogverblindend wit marmer en het eerste verwarmde zwembad in een huis in Groot-Brittannië. Ook werd er in 1887 een telefoonlijn en elektrische verlichting aangelegd.
Het huis is omgeven door 300 hectare aan prachtig aangelegde tuinen en bossen. Er is een speciale Kitchen Garden, twee kruidentuinen (één medicinaal en één culinair) en er is een achthoekig glazen paviljoen met tropische planten zoals de bijzondere Musa Sikkimensis; de Darjeeling-banaan.
Ook dieren mochten niet ontbreken in de tuinen. In veel opzichten was de 3e markies van Bute geen conventionele Victoriaanse aristocraat. Dit werd vooral getoond door zijn liefde voor dieren – hij gingen niet uit jagen, viste niet, verbood het gebruik van vallen op zijn landgoederen en steunde de anti-dierproeven beweging. In zijn kleine menagerie verzamelde de markies rond 1870 verschillende exotische dieren zoals stekelvarkens, bevers en zelfs een kolonie wallabies. Kijk voor meer informatie, openingstijden en prijzen op https://www.mountstuart.com/.
Meer artikelen lezen over Schotland ↓
- Meer dan 20 bezienswaardigheden in Edinburgh
- Op bezoek bij: de Benromach Distillery in Schotland
- De 10 beste Fish & Chips shops in Groot-Brittanië
- Macallan whisky verkocht voor recordbedrag!
De begeleiding tijdens de tour was in handen van Mark Turner en Lesley Watson van Solway Tours. Beide zijn oud-docenten en opgeleid als historici. Naast dat ze vol zitten met interessante weetjes en feitjes zijn ze ook nog eens heel gezellig. Mocht je dus nog vervoer + tour nodig hebben in Schotland; kijk eens op hun site!
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Voor dit artikel ben ik door VisitScotland uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Geef een reactie