Sayah spekkoeklikeur

Sayah is een Nederlands spekkoeklikeurtje gemaakt door twee gasten uit Rotterdam met Indische roots. Toen ze op zoek gingen naar het spekkoekrecept van de oma van één van de mannen kwamen ze op de achterkant van het recept voor de koek een recept tegen voor spekkoeklikeur. Dat recept hebben ze bewerkt tot Sayah.

Sayah

Sayah is een heldere likeur met 18% alcohol. De likeur was in eerste wel bruin van kleur, maar door een distillatieproces is de likeur nu helder als wodka. Waarschijnlijk hebben ze dit gedaan zodat je de likeur ook in cocktails e.d. kunt gebruiken, zonder dat deze de kleur aantast. Maar toch is het misschien iets psychisch… Een heldere speculaaslikeur zou iedereen ook raar vinden.. Voor mijn gevoel moeten dit soort likeuren gewoon de kleur hebben die ze van nature ook zouden hebben. Ze hebben wel de zilveren medaille in 2013 gewonnen bij de International Wine and Spirit Competition. Chapeau! 🙂

Smaak is lekker; echt een spekkoeksmaak met suiker, kaneel, kardemom, vanille anijs en nootmuskaat. Wij hebben vooral ´s avonds een klein glaasje gedronken naast een kopje koffie, het enige wat miste was nog een echt stukje spekkoek.. 😉 Op de site van Sayah staan een paar recepten voor cocktails, maar die heb ik nog niet geprobeerd. Ik heb wel een klein dessertje gemaakt met Sayah spekkoeklikeur, geïnspireerd op een appelflap, maar dan als crumble uit de oven. De rozijnen heb ik geweekt in de Sayah en dan met blokjes appel en wat kaneel in een ovenschaaltje. Simpele crumble met havermout erop en even de oven schuiven. Sayah is verkrijgbaar bij slijterijen en online voor rond de €13-€15 voor 35cl.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.