Rondreis Schotland =>> Benromach – Glenfiddich – Craigellachie

Dag 6 van de Schotland rondreis stond in het teken van de whisky! 😀

Benromach

Rondreis Schotland - Benromach

Vanuit Inverness richting de Speyside is Benromach één van de eerste distilleerderijen die je langs de grote weg tegenkomt. Benromach is wel een speysidewhisky, maar niet een echte typische speyside. Ze gebruiken namelijk turf om hun mout te drogen. Daardoor krijg je een wat rokerigere whisky dan meestal in de Speyside gemaakt wordt.

Rondreis Schotland - Benromach

Benromach is de één na kleinste distilleerderij in de Speyside, dus de mash tuns, de washbacks en de stills (die grote koperen dingen) staan allemaal naast elkaar in 1 ruimte. Handig ook met afvullen en overhevelen. Er stonden al ‘nieuwe’ houten vaten klaar om na het weekend gevuld te worden met de whisky; leuk ook om te zien dat (als je heel goed kijkt) nog de vorige eigenaar (Jim Beam Bourbon) te zien is op het hout! Na de tour was het natuurlijk tijd om te proeven, maar omdat het pas 12:00 was en we nog een lange dag voor de boeg hadden hebben we alleen wat van de 10 jaar oude geproefd en de rest meegenomen in kleine proefflesjes. Ondanks dat ik nooit een fan was van die rokerige/peaty whisky’s uit bijvoorbeeld Islay, is Benromach toch een lekker instapmodelletje. Beetje rokerig, beetje peaty, maar toch ook wel het zachte en fruitige wat Speyside whisky’s zo karakteriseert.

Benromach

Na Benromach reden we door naar Glenfiddich om daar eens een kijkje in de keuken te nemen.

Glenfiddich

Glenfiddich Distillery

Ik weet dat Glenfiddich natuurlijk één van de grootste producenten is ter wereld; maar om dat dan ook zo voor je neus te zien gebeuren..

Glenfiddich Distillery

Even in vergelijking met Benromach: Benromach heeft 3 washbacks, Glenfiddich 28.. Benromach heeft 2 stills, Glenfiddich 15.. Benromach heeft 5 magazijnen waar vaten liggen, Glenfiddich 44… Tof om te zien dat het proces eigenlijk niet anders is, maar op wat voor schaal het gebeurt immens is. We mochten geen foto’s maken in het magazijn van Glenfiddich; door alle alcohol die in de lucht hangt zijn ze erg voorzichtig met alles wat accu’s/batterijen heeft.

Na de tour ‘moest’ er natuurlijk weer geproeft worden en dat hadden ze erg bijzonder aangepakt! We kregen een privé-tasting in een mooie zaal met maar liefst 5 whisky’s oplopend van de normale 12 yrs naar de 26 yrs oude whisky gerijpt op sherryvaten. Een bijzondere ervaring! Zeker toen we er later in de giftshop achterkwamen dat de laatste whisky maar liefst £450 per fles kostte…

Glenfiddich tasting

Craigellachie Lodge

Na Glenfiddich besloten we naar onze accomodatie voor die nacht te rijden (wel 3km verderop): Craigellachie Lodge. Prachtig groot wit herenhuis met ruime kamers, uitzicht op de tuin, grote woonkamer waar je gebruik van kan maken en de fluffy badjassen met bijbehorende slippertjes lagen al klaar.. 🙂

Craigellachie Lodge

Na ingecheckt te hebben gingen we nog een stukje wandelen langs de river Spey (als je er dan toch bent 😉 ) en na het wandelen hadden we wel weer dorst gekregen.

Highlander Inn

We hadden de tip vanuit de lodge gekregen om wat te gaan drinken bij de Highlander InnVan buiten niet zoveel bijzonders, maar van binnen waren de muren alleen maar gevuld met flessen whisky.. Hoe moet je daar ooit tussen kiezen?! Ik heb een klein filmpje gemaakt waarbij ik door het menu blader..

Na een lekker glaasje whisky was het tijd om te gaan eten.

The Copper Dog

Gelukkig is Craigellachie heel klein en was het restaurant The Copper Dog (op de begane grond van het Craigellachie Hotel) aan de andere kant van de straat.. 😉 Het eten was weer echt heerlijk (halve kreeft, mosseltjes, supersappige steak..) en ook de service en de bediening was eindelijk ook helemaal top. Gek dat je dan van een pub niet zulke hele hoge verwachtingen hebt (in vergelijking met een restaurant in een 4* hotel), maar dat dan het hele plaatje van bediening, service en eten hier juist helemaal in elkaar past. Chapeau! Echt een aanrader om hier te eten/drinken als je in de buurt bent.

The Copper Dog - Craigellachie

Na zo’n lekkere maaltijd nog even op de hotelkamer in onze fluffy badjas een kopje koffie gedronken en lekker gaan slapen.dag 7 rechts

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.