Review: Venetië – Russell Norman

Misschien ken je Russell Norman nog van zijn bekroonde kookboek Polpo of Spuntino? In het nieuwste kookboek van Russell (Venetië – 4 seizoenen genieten van de authentieke Venetiaanse keuken) krijgt de lezer een zeldzaam en intieme kijk in het leven en de keuken van Venetië.

Review: Venetië - Russell Norman

Russell Norman: Dit boek brengt de culinaire reis die ik in de loop van veertien maanden in een sober appartementje in Giardini heb gemaakt in kaart.

Het boek bestaat uit 4 hoofdstukken: lente, zomer, herfst en winter. Daarnaast bevat het boek tips voor de voorraadkast, een bibliografie, adresboek en een register.

Review: Venetië - Russell Norman

Het Venetiaans koken in de restaurants is heel anders dan hoe de mensen thuis koken. En dat wilde Russell met eigen ogen (en mond) meemaken! Hij trok in een klein appartementje en dook 14 maanden lang in de markten, traditionele recepten en grootmoeders keukens. De recepten in het boek zijn misschien niet altijd 100% Venetiaans; Venetië is door de eeuwen heen bezetter en bezet geweest, en de invloeden uit andere regio’s op de keuken zijn op elke straathoek te zien en te proeven.

Review: Venetië - Russell Norman

Naast foto’s van ingredienten en gerechten heeft fotografe Janny Zarins ook het Venetiaanse gevoel op straat goed weten vast te leggen. Foto’s op de markt, doorkijkjes naar het water, de lichtinval in de smalle straatjes.. Prachtig!

Review: Venetië - Russell Norman

Voorbeelden van recepten uit het boek: zwaardvisputtanesca, makreelmousse op gegrilde polenta, spiedini met salie, geroosterde lamsbout en Venetiaanse rijstpuddinkjes. Misschien geen recepten die binnen 20 minuten op tafel staan; maar recepten waar je op zondag lekker de tijd voor neemt. Met een glaasje wijn erbij natuurlijk.. 😉

Review: Venetië - Russell Norman

Naast kookboek kun je Venetië ook gebruiken als beknopte reisgids met adressen voor de beste vis van de stad, lekkerste koffie en fijnste restaurants. Voor mij had een klein kaartje het hoofdstuk ‘adresboek’ dan helemaal afgemaakt!

Review: Venetië - Russell Norman

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Uitgebreide collectie recepten (130!) met vlees / vis / vegetarisch
  • Koken in de seizoenen
  • Heerlijke authentieke Italiaanse keuken
  • Bij elk recept een korte inleiding
  • Heerlijke foto’s van de stad
  • Adrestips
  • Leeslintje

Minpunten: 

  • Niet alle recepten hebben een foto van het eindgerecht
  • Een kaartje bij de adrestips had het voor mij echt afgemaakt

Russell Norman heeft met Venetië weer de juiste snaar geraakt als het gaat om Italiaanse comfortfood. Genieten van seizoensproducten en die dan omtoveren tot de heerlijkste Venetiaanse gerechten. Buon appetito!

Nederlandstalig | 320 pagina’s | 9789045213576 | februari 2018

Dit boek is beschikbaar gesteld door Karakter Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.