Review: Stadskookboek Rotterdam

Het Stadskookboek Rotterdam kwam al in oktober 2015 uit, maar Rotterdam staat niet stil, dus kon een tweede herziene editie met nog meer hotspots, bijzondere restaurants, lunchzaken, eethuisjes en recepten niet uitblijven.

Stadskookboek Rotterdam

Dit boek is gemaakt door de mensen van mo’media (bekend van de reisgidsen) en dat zie je ook goed terug in het design/feel van dit boek. Het is eigenlijk een heel uitgebreide reisgids over Rotterdam, inclusief tips waar te lunchen, waar ze de grootste kroketten verkopen + recepten van Rotterdamse chefs.

Stadskookboek Rotterdam

Er zijn geen hoofdstukken, maar de artikelen zijn grofweg in te delen in de categorieën: chef, food hotspot (lange beschrijving van een restaurant, een toffe markt of waar je het lekkerste bakkie pleur kunt drinken), streetwise (kaartje met adressen en korte beschrijvingen), reportage (verhalen over bedrijven die geen restaurant zijn, bijvoorbeeld een ambachtelijke slager) en recepten.

Stadskookboek Rotterdam

Erik van Loo

Bekende chefs zoals Herman van Blijker en Erik van Loo komen natuurlijk aan bod, maar ook minder bekende chefs zoals Marcel van Zomeren (IDRW), Derk-Jan Wooldrik (Kino en Bird) komen bijvoorbeeld voorbij in dit boek.

Stadskookboek Rotterdam

Ik kom best vaak in de Maasstad en sommige besproken ‘hotspots’ kende ik ook zeker wel (denk aan de Fenix Food Factory, Amarone, Whiskybase en de Markthal) maar ik heb alweer zoveel toffe nieuwe restaurants, lunchzaken en andersoortige bedrijfjes gezien dat ik maar weer eens snel naar Rotterdam moet!

Stadskookboek Rotterdam

Omdat dit natuurlijk ook een foodblog is ook nog even iets over de recepten in het boek. Het zijn er in totaal 31, waarvan 13 vegetarisch, 6 met vlees, 3 met gevogelte, 5 met vis en 4 zoete gerechten. Voorbeelden van recepten zijn bijvoorbeeld de nasu dengaku van Restaurant Yama, buikspek met octopus van Vroesenpaviljoen, truffelrisotto van Gert blom of de coffee crumble cake van Koekela.

Stadskookboek Rotterdam

Superleuk natuurlijk dat chefs hun recepten delen. Alle recepten hebben een foto en een duidelijke beschrijving hoe ze te maken zijn. Sommige gerechten zijn redelijk simpel (streetfood), andere gerechten vergen wel wat meer ervaring in de keuken. Ik zou bijna ook niet anders verwachten van een recept van een sterrenchef.. 😉

Sommige foto’s van de gerechten komen alleen niet helemaal overeen met de geschreven tekst. Garnituur bijvoorbeeld dat niet in de ingrediëntenlijst staat. Ook is er een recept met dunne plakjes pompoen die geblancheerd worden en daarna opgediend. Maar je kan duidelijk op de foto zien dat de randjes van de plakjes pompoen geblakerd zijn; of in een pan, of met misschien een (crème brûlée) brandertje. Maar in de tekst daarover geen woord. Vind ik slordig. Misschien iets voor de 3de herziene editie? 😉

Conclusie

Pluspunten:

  • Heel veel tips qua restaurants, lunchzaken, wijnbars, food hotspots
  • Aanlokkelijke fotografie
  • Alle teksten worden begeleid door heel veel foto’s
  • Leuke combinatie van streetfood/sterrenzaken en alles wat daartussen zit
  • Variatie aan recepten

Minpunten:

  • Sommige foto’s van de gerechten komen alleen niet helemaal overeen met de geschreven tekst
  • Een grote overzichtskaart met daarop alle beschreven zaken zou voor het (en mijn) overzicht wel fijn zijn, dan zie je in 1 opslag welke zaken in de buurt van elkaar liggen en kan je gemakkelijker je eigen foodie-tour uitstippelen.. 😉

Voor wie een dag/weekend/week Rotterdam onveilig wil maken (als in: je helemaal `t leplazerus eten & drinken) is het Stadskookboek Rotterdam verplichte kost! Ook de échte Rotterdammert zal je genoeg nieuwe zaken ontdekken.. 😉

Dit boek is beschikbaar gesteld door mo’media.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.