Koekjes met thee

Koekjes met thee? Ik hoor je denken… “Ik eet heel vaak koekjes bij de thee”. Maar we hebben het hier over thee in de koekjes! In de PaasFoodybox van Kroon op het Werk zat weer een lekkere thee van Simon Levelt, en ik wilde daar iets anders (iets ongewoons) mee doen dan alleen maar thee zetten.

Dus toen moest ik denken aan mijn jeugd waarin ik weleens een cake maakte met een bepaalde grassoort… 😉 Die liet je ook trekken in de boter en van die boter maakte je dan de cake. Dus ging ik aan de slag met thee! Ik heb 3 variaties gemaakt (had ook drie soorten thee) maar de ingrediëntenlijst hieronder gaat er even van uit dat je 1 soort thee gebruikt.

Koekjes met thee (Small)

Benodigdheden voor ± 35 koekjes:

  • 150 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 250 gram bloem
  • 3 grote eetlepels thee
  • mespunt zout

Bereidingswijze:

Ik gebruikte drie soorten thee; Paasthee, Kerstthee en Buddha Amacha.

koekjes met thee (Small)

Doe de boter in een steelpannetje, wacht tot alles gesmolten is en schep in elk steelpannetje een 3 grote eetlepels thee.

koekjes met thee (Small)

Roer alles goed door en laat het 5 minuten intrekken. Giet daarna alles door een theezeefje, vang de boter op in een bakje en laat dat weer een beetje koud worden. Wanneer de boter wat meer gestold is (kan best 15-20 minuten duren) doe je de suiker, bloem en zout erbij en kneed je het tot een klein deegje. Pak in in huishoudfolie (of een boterhamzakje) en laat ± 15 minuten opstijven in de koelkast.

koekjes met thee (Small)

Verwarm de oven voor op 170°C.

Neem het deeg uit de koelkast en wanneer het nog te koud/hard is om uit te rollen laat je het nog even 5 minuten op het aanrecht liggen.

Rol het uit tot een plak van ongeveer 3 mm dik en steek er koekjes uit. Je kan de rest van het deeg weer gewoon bij elkaar kneden en opnieuw uitrollen tot je geen deeg meer over hebt. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet in de oven. Zet de timer eerst op 12 minuten en blijf dan bij de oven. De paaskoekjes heb ik laten verbranden omdat ik de eerste keer de timer op 18 minuten had gezet, en toen waren ze al zwart… Blijf dus in de buurt van de oven en blijf de koekjes checken.

Qua smaak waren de Kerstthee-koekjes toch wel echt de winnaar; deze thee rook ook het sterkst in de verpakking, dat zal er ook wel mee te maken hebben. Mijn tip is dus: neem zo sterk mogelijk geurende thee, daarvan krijg je de meest smaak in je koekje!

Superleuk experiment deze tea-infused cookies; de thee-boter kan je waarschijnlijk ook op andere manieren gebruiken… Misschien iets erin bakken? Ik hou jullie op de hoogte! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.